Ai găsit un pui de pisică abandonat? Uite cum îl îngrijești!
Dacă ai găsit un pui de pisică abandonat și vrei să-l îngrijești, trebuie să știi exact de ai de făcut pentru ca micul animal să supraviețuiască. Este o mare responsabilitate și necesită cunoștințe speciale, pe care nu oricine le are. Iată, prin urmare, ce trebuie să faci!
Fă-i un culcuș
Primul lucru pe care trebuie să-l faci după ce ai venit cu pisicuța acasă este să-i pregătești un culcuș cald și confortabil. Pune într-o cutie sau într-un coșuleț o păturică moale, pufoasă și călduroasă și învelește pisicuța. Poți cumpăra un coș special dintr-un magazin de animale, care comercializează și accesorii, sau i-l poți confecționa chiar tu. Coșulețul trebuie așezat într-un loc ferit de zgomot, departe de frig, umezeală sau curent. Puiul nu trebuie deranjat de copii sau de alte animale de companie pe care le mai deții.
Hrana
Al doilea lucru pe care trebuie să-l faci rapid: hrănește pisica! Însă, atenție! Puiul de pisică trebuie hrănit corect pentru a supraviețui. Și aici sunt câteva aspecte de luat în seamă:
În primul rând, trebuie să știi că pisica nu trebuie să primească lapte de vacă, ci o formulă specială pe care o găsești în farmaciile veterinare sau magazinele pentru animale. Cere sfatul unui medic veterinar și întreabă-l care este cea mai bună mâncare pentru pisici, în așa fel încât puiul să se dezvolte frumos și să fie sănătos.
În al doilea rând, puiul se hrănește cu biberonul la 2-3 ore.
Și, nu în ultimul rând, trebuie să ai grijă și la poziția în care ții pisicuța atunci când îi dai să mănânce. Ea nu se ține niciodată pe spate deoarece există riscul să se înece cu lapte. Pune-o să stea pe o parte sau ia-o în brațe și ține-o cât mai pe verticală.
Mergi cu pisica la medic
Orice animal – fie că îl găsești pe stradă, fie îl cumperi sau îl adopți dintr-un centru – trebuie investigat medical. Du pisica un medic veterinar pentru a-i verifica starea de sănătate. Trebuie să știi că totul este în oridine cu ea și, dacă nu, trebuie să primească un tratament, în funcție de afecțiunea de care ar putea suferi. Apoi, medicul îți va spune ce vaccinuri trebui să primească felina, ce mâncare îi este recomandată – în funcție de vârstă.
Învață pisicuța cu litiera
Pisica trebuie învățată de mică să se împrietenească cu litiera. Este un animal foarte curat și deștept, prin urmare va învăța foarte repede ce are de făcut. Cumpără o litieră, umple-o cu nisip special sau granule din silicon și lasă pisoiul să se familiarizeze cu ea. La început nu va ști ce să facă, dar o poți ajuta puțin. Pune-o de mai multe ori pe zi în litieră și, dacă a făcut între timp în altă parte, șterge cu un șervețel, iar apoi pune șervețelul în toaleta pisicuței. Mirosul îi va da de știre că, de fapt, acolo trebuie să-și facă nevoile.
Toaletarea pisicii
Este vorba despre o toaletă de rutină care pisica trebuie să se învețe de mică. Ea trebuie periată pentru îndepărtarea excesului de păr. Blana ei va astfel curată și lucioasă. Apoi, trebuie să știi că pisoiului trebuie să-i tai gheruțele, pentru a nu se agăța în ele.
Castrare sau sterilizare
Potrivit Colegiului de Medicină Veterinară a Universității Cornell, majoritatea pisicilor sunt sterilizate (femele) sau castrate (masculi) la aproximativ șase luni, dar există cazuri în care un veterinar poate recomanda procedura la o vârstă mai fragedă. Odată ce este suficient de mare, experții recomandă cu căldură sterilizarea animalului pentru sănătatea lui.