Ai o lipsă de potasiu în organism? Așa îți dai seama!

Ai o lipsă de potasiu în organism? Așa îți dai seama!

Potasiul este un mineral indispensabil bunei funcționări a organismului, iar o deficință poate avea consecințe destul de grave. Iată cum să recunoști o carență de potasiu și cum să remediezi situația cât mai repede.

Potasiul joacă un rol foarte important în buna funcționare a organismului nostru, ajutând la transmiterea impulsurilor nervoase și asigurând contracțiile musculare, inclusiv cele ale mușchiului inimii. Ajută, de asemenea, la buna funcționare a rinichilor și contribuie la metabolizarea glucidelor.

Hipokaliemia sau hipopotasemia reprezintă un dezechilibru electrolitic, în care nivelul potasiului din sânge este mai scăzut decât valorile normale. Această problemă poate fi cauzată de diferiți factori precum eliminarea unei cantități însemnate de potasiu în urină, probleme digestive corelate cu diaree sau vomă sau un aport insuficient de potasiu luat din alimentație.

Cantitatea zilnică de potasiu de care are nevoie organismul diferă în funcție de vârsta noastră și de sex. Dar, în general, un adult are nevoie de aprozimativ 2 grame de potasiu pe zi. De multe ori, este dificil să recunoaștem carența de potasiu, deoarece simptomele pot fi ușor confundate cu cele ale altor afecțiuni. Oboseala, de exemplu, poate fi pusă pe seama multor boli. Cu toate acestea, există câteva semne clare ce-ți indică faptul că ceva nu e în regulă, iar niveul de potasiu din sânge e scăzut.

femeie dureri burtaConstipația

Lipsa de potasiu din organism poate afecta buna funcționare a sistemului digestiv, lucru care poate duce la constipație, gaze intestinale, balonare și dureri sau crampe abdominale. Potasiul ajută la menținerea unui nivel optim de acid în stomac, indispensabil pentru o bună digestie. În cazul în care nivelul acestui mineral scade, încep și problemele de ordin digestiv.

femeie crampe musculareCrampe musculare

Potasiul joacă un rol foarte important în activarea celulelor musculaturii. Cu alte cuvinte, este responsabil de contracțiile diferiților mușchi din corp. Dacă ai lipsă de potasiu, vei resimți acut și mult mai des durerile provocate de crampele musculare sau vei avea senzația de slăbiciune musculară.

femeie palpitatii cardiacePalpitații cardiace

Lipsa de potasiu din sânge afectează negativ buna funcționare a inimii. Cum spuneam mai sus, acest mineral este responsabil de contractarea normală a mușchilor, inclusiv a mușchiului inimii. Un deficit de potasiu va perturba contracțiile mușchiului cardiac, iar acesta va întâmpina probleme în a pompa sângele. Iată cum apar dezechilibre în ritmul cardiac ce duc în final la apariția palpitațiilor.

femeie obosealaOboseală

Dacă te simți obsotă când te trezești dimineața, dar și pe parcursul zilei, cu toate că încerci să te odihnești cât mai mult, este posibil să suferi de un deficit de potasiu. Acest mineral este esențial pentru buna funcționare a fiecărei celule din organism și este normal ca în lipsa acestuia să resimți a oboseală generală inexplicabilă.

picioare amortiteAmorțeală și furnicături

Potasiul joacă un rol foarte important în buna funcționare a sistemului nervos, iar un deficit poate declanșa amorțeli și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor.

tensiune arterialaTensiune arterială crescută

Potasiul ajută la dilatarea vaselor de sânge, însă atunci când este prezent în organism într-o cantitate mai mică decât cea normală, vasele de sânge se vor contracta. Problema vaselor de sânge contractate este strâns legată de apariția unei tensiuni aerteriale mărite.

avocadoCum previi carența de potasiu

Pentru a evita deficitul de potasiu, este foarte important să consumi zi de zi cantitatea necesară bunei funcționări a organismului. Atenție! Încearcă să-ți iei potasiul din alimentație și doar în cazuri grave apelează la suplimentele alimentare (și doar la indicațiile unui medic). În ceea ce privește alimentele pe care le poți consuma, acestea sunt variate: banane, pătrunjel, avocado, broccoli, caise uscate, smochine uscate, migdale, spanac, leguminoase (linte, fasole etc).

COMENTARII

Lasă un răspuns