Alergia la polen: 13 locuri unde se ascund alergenii la tine acasă

Alergia la polen: 13 locuri unde se ascund alergenii la tine acasă

Strănuţi des, ai nasul înfundat, lăcrimezi şi ai ochii iritaţi? Dacă aceste simptome nu trec în câteva zile, ar trebui să consulţi un medic deoarece s-ar putea să suferi de alergie la praf, polen, spori de mucegai sau păr de animale. Rinita alergică apare, de obicei, primăvara şi vara şi nu este o afecţiune gravă dacă ştii cum să te protejezi. Iată care sunt locurile din casa ta unde se ascund agenţii alergeni şi cum să te fereşti de îmbolnăviri.

femeie in iarba1. Hainele

În fiecare zi hainele tale colectează mici particule de polen, invizibile, care se găsesc în aer. Iar asta se întâmplă mai ales dacă te plimbi prin parcuri, grădini sau alte spaţii verzi. Pentru a nu inhala polenul acumulat, este recomandat să scuturi bine jacheta, pantalonii, tricourile şi rochiile pe care le îmbraci de obicei. Foloseşte o perie sau o rolă pentru îndepărtat scame şi curăţă temeinic îmbrăcămintea înainte de a o aşeza pe umeraş în dulap sau cuier. Polenul, care dă aşa de mari bătăi de cap persoanelor alergice, se prezintă sub forma unor particule fine, extrem de mici şi care plutesc în aer. Aşadar, chiar dacă nu le observi pe haine, asta nu înseamnă că nu şi-au făcut loc în ţesătură. Ca să fii şi mai singură că te protejezi împotriva alergiilor, spală hainele cu care ai fost afară.

incaltaminte iarba2. Încălţămintea

Polenul se nu se regăseşte numai în aer, ci şi pe pământ, iar încălţămintea, mai ales dacă este din material textil, este foarte expusă alergenilor. Dacă te plimbi prin iarbă şi observi că tenişii sau adidaşii tăi au căpătat o uşoară nuanţă gălbuie, ar trebui să ştii că aceasta este, de fapt, culoarea polenului pe care l-ai adunat pe încălţăminte. Pentru a nu-l aduce în casă, ar trebui să-ţi cureţi pantofii cu o perie. Unele persoane chiar au obiceiul de a se descălţa în faţa uşii de la intrare. Dacă locuieşti la casă, este o idee bună să-ţi laşi pantofii afară.

perdea3. Perdele, draperii, jaluzele

Perdelele, draperiile şi jaluzelele se află în imediata apropiere a geamurilor şi acumulează cantităţi uriaşe de polen, praf, impurităţi din aer, noxe, etc. Ştim că faci curăţenie în casă foarte des, că aspiri covoarele şi mochetele, că ştergi praful şi cureţi materialul textil cu care sunt învelite fotoliile şi canapeaua. Însă, de câte ori ai spălat în acest an perdeaua şi draperia? De câte ori ai aspirat jaluzelele? Este adevărat că acestea blochează praful şi polenul să pătrundă în casa ta acţionând ca o barieră dar, în acelaşi timp, se impregnează cu alergeni. Recomandat ar fi să speli perdelele şi draperiile o dată pe sezon, iar jaluzelele să fie aspirate o dată pe săptămână.

femeie care face patul 4. Pernele şi lenjeria de pat

În lenjeria de pat, pilotă, plapumă şi perne se ascund nu numai polen, praf şi alte impurităţi, ci şi acarieni. Nu mai vorbim despre părul de animale, dacă pisica sau căţelul tău dorm la tine în pat. Polenul care se regăseşte în aerul de afară „contaminează” ţesăturile şi materialele textile în timp ce ţii geamurile deschise pentru a aerisi. Mai mult, polenul poate ajunge pe perne şi cearşafuri dacă în loc să-ţi pui hainele cu care ai ieşit afară în dulap, le arunci pe pat. Sau…te întinzi pe pat îmbracată cu hainele cu care ai ieşit la plimbare. Însă nu numai polenul îţi este duşman. În lenjeria de pat există colonii întregi de acarieni de care poţi scăpa, în parte, doar dacă speli materialele textile des şi la temperaturi înalte, de peste 90 de grade Celsius.

ursulet de plus5. Jucăriile de pluş

Te-ai gândit vreo clipă că jucăriile de pluş ale celor mici îţi pot declanşa alergii puternice, dacă eşti sensibilă şi îţi pot înrăutăţi situaţia dacă deja eşti diagnosticată cu rinită? În materialul textil se acumulează, în timp, cantităţi uriase de praf, polen, acarieni, bacterii şi chiar spori de mucgai. Iar aceste jucării atât de drăguţe şi inofensive la prima vedere pot fi cauza principală pentru care copilul tău se îmbolnăveşte de astm. Medicii te sfătuiesc să nu-l laşi pe copil să doarmă cu aceste jucării, iar dacă nu-l poţi dezvăţa, măcar spală-le des şi foarte bine la maşina de spălat, la o temperatură cât mai ridicată. Iar apoi usucă-le bine.

pisica6. Animalele de companie

Dacă devii alergică în prezenta animalelor de companie este posibil ca organismul tău să nu fie afectat de părul de pisică sau câine, ci de polenul şi praful care s-au acumulat în blana lor. Dacă animăluţele ies des afară şi se plimbă prin curte, iar apoi le iei în braţe sau le mângâi, particulele alergene ar putea să-ţi provoace probleme de sănătate. Însă, alergiile pot fi prevenite dacă le cureţi blăniţa cu o cârpă uşor umezită.

ventilator7. Ventilatoarele şi aparatul de aer condiţionat

Înainte de a porni ventilatorul sau aparatul de aer condiţionat, acestea trebuie foarte bine curăţate. În acest fel, vei îndepărta praful acumulat, polenul, impurităţile dar şi sporii de mucegai sau bacteriile care s-au dezvoltat în filtrele de aer sau pe palete. În caz contrar, aceşti agenţi alergeni vor fi expulzaţi în aerul din locuinţa ta, aer pe care îl vei respira şi care este viciat. Să nu te mire dacă vei începe să strănuţi, îţi va curge nasul, vei lăcrima şi vei avea ochii iritaţi.

aspirator8. Aspiratorul cu sac textil

Medicii recomandă să folosim modele de aspiratoare cu rezevor cu apă şi să renunţăm la modelele clasice cu sac textil. Motivul? Modul de funcţionare a acestora te poate îmbolnăvi grav atât pe tine, cât şi pe membrii familiei tale. Predispuşi alergiilor sunt, în general, copiii, persoanele în vârstă şi femeile gravide. Sacul textil reţine doar particulele foate mari de mizerie, în timp ce acarienii, particulele de praf, de mucegai şi polen sunt evacuate din nou în aerul din încăpere. Dacă nu fioloseşti un model cu rezervor, cumpără aspiratoare cu filtre HEPA.

covor familie copii9. Covoarele, carpetele şi mochetele

Oricât de des şi de bine ai aspira covoarele şi mochetele, de praf, acarieni, polen, spori şi fungi nu vei scăpa. Important este ca aceşti alergeni periculoşi pentru sănătate să fie într-o cantitate cât mai mică, în aşa fel încât să nu-ţi afecteze sănătatea. Cum ar trebui să procedăm? Pe lângă o curăţenie riguroasă, încearcă să cumperi covoare şi carpete de dimensiuni mai mici. Cu cât ai în locuinţă mai puţine materiale textile, cu atât şi aerul va fi mai curat şi mai respirabil.

femeie par10. Părul tău

Te-ai gândit vreodată că particulle de polen ajung, fără să-ţi dai seama, în părul tău şi îţi declanşează reacţii alergice? Este o situaţie posibilă cu care ne confruntăm adesea fără să ştim. Particulele fine de polen se depun pe păr de fiecare dată când ieşi afară, mai ales dacă foloseşti gel, spumă fixativă, ai părul lung şi nu îl ţii prins în coc sau în coadă împletită. Aceşti agenţi alergeni ajung, prin trasnfer, pe perna pe care dormi, iar de acolo direct în nasul şi plămânii tăi. Ce poţi face? Nu trebuie să te speli pe cap de fiecare dată după ce ai venit de afară. Încearcă însă să îţi acoperi capul cu o pălărie, un batic, o eşarfă sau o şapcă.

femeie care uda florile11. Plantele de apartament

Evident că plantele de interior cu flori sunt periculoase dacă suferi de alergie la polen. Iar asta nu este tot. Plantele de apartament în ghiveci, care au nevoie de multă apă şi umezeală, pot fi cauza apariţiei petelor de mucegai de pe pereţi şi a sporilor în aer. Odată inhalaţi, aceştia pot declanşa afecţiuni grave ale plămânilor. Recomandat ar fi să ţii plantele în aer liber, în balcon, terasă sau pe pervazul ferestrelor sau să creşti doar plante cu frunze, care pot fi udate mai rar.

femeie masina12. Maşina personală

Este foarte uşor ca polenul, sporii de mucegai şi praful din aer să pătrundă în maşină şi să se depună pe banchete, bord, volan şi alte suprafeţe. De exemplu, dacă după o ploaie torenţială apa pătrunde pe la chedere, iar apoi se scurge sub coraşele din cauciuc sau material textil, există riscul apariţiei mucegaiului şi a sporilor pe care îi poţi inhala. De asemenea, praful şi polenul pot pătrunde în habitaclu dacă porneşti ventilatorul fără a-l fi curăţat deloc înainte sau dacă circuli cu geamurile deschise.

rufe la uscat 113. Hainele uscate în aer liber

Polenul se depune şi pe ţesăturile umede, proaspăt spălate, pe care le usuci în aer liber. Chiar dacă îţi place foarte mult cum miros lenjeria de pat, prosoapele, rochiile, pantalonii sau tricourile uscate pe sârmă, în curte sau balcon, află că odată cu ele aduci în casă şi agenţi alergeni. De exemplu, o faţă de pernă uscată în aer liber poate purta în fibrele sale o cantitate suficientă de polen încât să-ţi declanşeze alergii supărătoare.

COMENTARII

Lasă un răspuns