Meniu sănătos pentru bebeluși. Uite ce mâncare pregătesc pentru Luca în fiecare zi
Am citit mult despre diversificare, tocmai pentru că la noi procesul a fost unul foarte anevoios. Copilul meu a refuzat cu îndârjire lingurița până pe la zece luni. Nu mai spun de alimente solide…A fost jale mare și una dintre cele mai dificile perioade, mai ales că am încercat să-i ofer numai mâncare sănătoasă. Iată care este meniul lui, acum, la vârsta de un an jumătate. Poate te inspiri atunci când ești în pană de idei.
Pentru că mi-am dorit ca Luca să mănânce cât mai sănătos, am vorbit cu medici, cu pediatri, cu nutriționiști și m-am interesat în amănunt despre alimentele pe care i le-aș putea oferi. Încet, încet, am întocmit un meniu diversificat, sănătos, care să-i ofere toate vitaminele, nutrienții și mineralele de care copilul are nevoie. Mai mult, am cumpărat mici electrocasnice care m-ar putea ajuta în bucătărie: un blender, un aparat de gătiti în aburi, râșniță, un mixer vertical. Vreau să-mi iau și o mașină de tocat carne pentru ciorbițele de perișoare, dar încă nu sunt foarte hotărâtă ce model să aleg și nici din ce magazin să cumpăr. Cei de la Beko am auzit că au o ofertă destul de avantajoasă din punctul de vedere al calității și al prețului. Dacă te bate vreun gând să cumperi ceva de la ei, orice, vezi produsele.
Înainte de a-ți spune meniul pe zile, o să-ți spun pe scurt ce NU îi dau și nu îi voi da copilului meu să mănânce acum, cât încă mai am puterea de a decide eu pentru el. Sper să reușesc să-l țin cât mai mult timp departe de alimentele nocive. Măcar acum, cât e mic. Măcar acum, cât îmi stă în putere s-o fac. După aia…va decide singur..are tot timpul din lume să mănânce și junk-uri. Deci…voi încerca cât de mult pot să-l țin departe de zahăr, indiferent că vorbim despre zahăr alb sau brun. Acesta din urmă este tot zahăr rafinat, dar colorat cu caramel, îmi spunea demult un cunoscut specialist în nutriție. O să încerc să-l țin departe de produse preparate cu făină albă. În locul ei folosesc deja făină integrală de grâu, făină de migdale, de cocos, de mei. Luca nu a mâncat, nu mănâncă și nu va mânca prăjeli și mezeluri, nu îi voi oferi sucuri acidulate sau din fructe proaspete. Despre cele acidulate nici nu mai are rost să vorbesc, dar aș vrea să mă opresc puțin asupra celor din fructe proaspete. Foarte multe mămici au impresia că dacă storc ele însele merele, perele, portocalele, înseamnă că oferă copiilor un suc plin de vitamine. Total greșit! Acel suc nu este altceva decât apă cu zahăr – se știe că fructele conțin o mare cantitate de fructoză. Vitaminele, mineralele, elementele nutritive rămân în pulpa și coaja fructului pe care tu alegi să le arunci la gunoi.
Culmea e că am primit cadou la botezul copilului chiar un astfel de aparat pe care îl consider cel mai inutil din bucătărie – un storcător de fructe – cu mesajul „Diversificare ușoară” și vreau să-ți spun că l-am dus la țară. Mă încurca, în ideea în care știam că nu-l voi folosi niciodată. Nu pentru Luca, cel puțin. Așa că, dacă ai nevoie de idei de cadouri potrivite pentru un astfel de eveniment – botezul – părerea mea este să întrebi părinții. Ei îți vor spune ce anume au nevoie pentru copil. Nu lua ceva doar ca să spui că nu ai venit cu mâna goală!
Luca nu a mâncat niciodată piure la borcănel, biscuiți din magazin, ciocolată, chec, prăjituri, stiksuri sau cine știe ce alte ronțăieli nesănătoase. I-am preparat eu, la un moment dat, niște fursecuri, dar nu este fan așa că nu am mai făcut. Am încercat și cu biscuiți cu banană și văd că îi plac, dar nu se da în vânt…În mâncarea gătită nu pun sare, dar adaug puțină pastă de tomate – am găsit un sortiment care conține foarte puțină sare. Încă nu am introdus căpșunile, dar i-am dat puțină zmeură și câteva coacăze. Spun puțină pentru că le-am cumpărat la caserolă, culese din Spania, dar aduse din Olanda. Înțelegi ce vreau să zic. Prefer să-i dau fructe de sezon și banane. În ceea ce privește pâinea, până pe la un an și trei luni nu i-am dat deloc. Acum primește o felie, maximum două pe săptămână și numai dacă este pâine integrală. Nu îi văd absolut deloc sensul, însă încerc să-l pregătesc pe Luca pentru creșă. Nu vreau să rabde pe acolo de foame pentru că nu este obișnuit cu anumite alimente. Dar nu fac excese sub nici o formă. Hai să-ți spun acum ce mănâncă copilul meu la un an jumătate. Sunt mâncăruri simple și foarte ușor de preparat. Nu-mi place să mă complic pentru că Luca nu este un mare mâncăcios. Chiar nu merită să prepar ceva foarte sofisticat pentru ca apoi să arunc la gunoi. Prefer ingrediente sănătoase, naturale, proaspete și de sezon cât se poate. Prepar simplu, fără artificii.
Mic dejun – între orele 10.00-10.30
Luni – la micul dejun, luni dimineața, Luca primește omletă dintr-un ou de țară sau ecologic, cu puțin mărar, uneori cu spanac sau ștevie, asortată cu bucățele mici de roșie și castravete ras. Omleta o prepar în tigaie antiaderentă unsă cu un cubuleț de unt fără sare, iar oul, după ce l-am bătut bine, îl amestec cu puțin lapte. Peste omletă presar uneori puțin cașcaval fără sare sau o ung cu puțină bânză ricotta.
Marți – este ziua cerealelor. Multă vreme le-am evitat și chiar și acum îi dau doar de două ori pe săptămână, deși am acasă un stoc destul de consistent de secară, ovăz, hrișcă, orez basmati, fulgi de quinoa, mei, fulgi de porumb ecologici, tărâțe de ovăz. Ce se fierbe, fierb în lapte, ce nu, presar deasupra și las la înmuiat câteva minute. Laptele este bio.
Miercuri – în această zi micul dejun este de antrenament pentru grădiniță: o felie de pâine integrală unsă cu unt fără sare, cu bucățele mici de roșii sau castravete ras. Mai diversific și ii întind pe pâinică și brânză ricotta, deși este cam seacă. O prietenă îmi spunea să pun mai întâi unt și apoi ricotta.
Joi – Luca primește fie o clătită cu legume, fie brioșe cu legume sau budincă din paste integrale cu brânzică, stafide și puțină scorțișoară. Deasupra pun o linguriță de chefir sau iaurt dacă mi se pare că a ieșit mai seacă. Brioșele și budinca le prepar la cuptor și sunt gata în aproximativ de 30 minute.
Vineri – din nou ou: fie omletă, fie ou fiert și pus la blender alături de jumătate de avocado și o roșie apoi întins pe o felie de pâine integrală. Luca nu bea ceai, nu i-am dat niciodată – din moment ce bea apă și lapte chiar nu văd rosul – dar mă gândesc să încerc cu unul din fructe de pădure sau lămâie – am văzut meniul de la creșă și ar trebui obișnuit. Măcar să știe gustul..
Sâmbătă și duminică – micul dejun constă în piure de fructe: măr, pară și banană.
Prânzul – între orele 13.00-13.30
La prânz, Luca primește în general supe și ciorbițe. Îi fac supă cremă de legume (ceapă, ardei, dovlecel, morcov, telina, păstârnac, broccoli) în care adaug puțin unt și pulpă de pui sau de curcan fiartă și blenduită. Îi fac ciorbiță de văcuță, supă de pui cu tăiței sau fidea, ciorbită de perișoare și supă de găluști. La prepararea găluștilor folosesc și griș alb dar și griș din grâu integral – este mai închis la culoare, iar găluștile nu-mi ies atât de pufoase…Dar Luca nu se supără..De obicei, din același preparat copilul mănâncă de maximum trei ori. Sunt și momente când în loc de supă sau ciorbă îi dau un piure de cartof alb sau dulce cu ficat de pui, sau vreo tocăniță de legume cu carne. Dar se întâmplă rar.
Gustarea – între orele 17.00-17.30
La gustarea de seară Luca primește mămăligă fiartă în lapte și amestecată apoi cu brânzică și chefir, piure de fructe, chefir cu fulgi de quinoa sau semințe râșnite, iaurt cu banane sau alte fructe, migdale sau caju râșnite, clătită cu legume, brioșă cu legume sau banană, budincă din paste cu brânzică de vaci, papanași din dovlecel la cuptor.
Cina – între orele 19.30-20.00
Cina este destul de consistentă, chiar dacă în preparate nu se regăsește deloc carne: spanac cu urzici, dovlecel, ceapă, roșii și puțin usturoi, tocăniță de legume, paste integrale cu legume, cuscus cu legume, mămăligă fiartă în lapte cu brânzică de vaci și iaurt sau chefir – dacă nu i-o dau la gustare. Dacă nu primește la prânz, Luca mănâncă seara piure de cartofi cu ficat de pui – dar se întâmplă rar pentru că evit să-i dau carne seara, iar cartoful mai și balonează. La fel cum evit să-i dau broccoli sau conopidă. În schimb, îi fac pilaf cu legume, pilaf din orez basmati.
O să-i introduc în curând mazărea și fasolea verde, leurda – dacă mai găsesc prin piață și peștele. Nu știu cum o să fac cu peștele pentru că nu am curaj să-l cumpăr din magazin. Poate o să caut o păstrăvărie și o să iau direct de acolo, proaspăt. O să-l familiarizez în curând și cu mierea, și cu nucile..am ceva emoții pentru că știu că pot declanșa alergii destul de urâte. Dar…să nu trăim cu drobul de sare deasupra capului, știu că totul va fi bine.