6 sfaturi utile ca să amenajezi camera bebelușului

6 sfaturi utile ca să amenajezi camera bebelușului

0 2761
carusel muzical pentru bebelus

Odată ce ai ajuns acasă de la maternitate, vei vedea că bebelușul nou născut nu are nevoie de multe dintre lucrurile și obiectele pe care deja le-ai cumpărat pentru el sau pentru camera sa. Îți vei da imediat seama de asta și vei încerca să le depozitezi în tot felul de locuri ocupând spațiu important în dulapuri și prin sertare. Iată mai jos 7 sfaturi practice ca să amenajezi camera celui mic în așa fel încât să nu se aglomereze inutil.

Cu câteva luni înainte de venirea bebelușului, mamele intră într-o goană nebună a cumpărăturilor, a amenajărilor și reorganizării locuinței. Este firesc să pregătim casa pentru venirea pe lume a celui mic, dar, în același timp, trebuie să avem grijă să nu exagerăm. Pentru că mulți părinți cumpără tot felul de obiecte care nu-i sunt necesare copilului la această vârstă. De exemplu, de ce ai cumpăra acum o oliță, când bebe va renunța la pamperși abia peste doi ani? Sau, de ce ai achiziționa un scaun pentru masă când copilul va începe diversificarea abia la șase luni? La fel, nu are rost să iei de pe acum premergător, trotinetă, jucării cu care bebe nu se poate juca pentru că e prea mic sau să cumperi prea multe hăinuțe. Cum ar trebui procedat? Concentrează-te pe cele absolut necesare și obligatorii și alege în funcție de calitate și confort. Și încă un sfat: dacă tu te abții de la astfel de cumpărături din impuls, vei avea surpriza să cumpere alții în locul tău. Vorbește cu rudele și prietenii și roagă-i să se orienteze către acele produse de care bebe are nevoie acum sau în viitorul apropiat.

Aceste sfaturi sunt valabile și în ceea ce privește amenajarea camerei copilului. Un nou născut nu are nevoie de prea multe în jurul său. În schimb, are mare nevoie să se afle mereu în siguranță și să se simtă confortabil. Iată 7 sfaturi de care ar trebui să ții cont pentru ca totul să decurgă cât mai simplu și cât mai ușor, fără nervi, stres și oboseală.

produse de curatenie

Fă curățenie lună!

Înainte de sosirea bebelușului, casa trebuie curățată și dezinfectată. În primul rând, aruncă obiectele inutile, deteriorate sau pe care nu le mai folosești: mormane de hârtii, reviste, dosare, cărți vechi și pline de praf, care miros a rânced, sticle și borcane, peturi, haine pe care nu le mai porți, jucării de pluș sau pernuțe decorative vechi și roase de timp, încălțăminte stricată etc. Dacă îți permite bugetul, poți face chiar mici reparații în locuință, dar și mici amenajări.  Du covoarele, perdelele și draperiile la curățat, dezinfectează instalația sanitară, verifică sistemul de închidere a geamurilor, dar și robineții caloriferelor. Să nu te prindă iarna cu bebe mic în casă, iar tu abia atunci să constați că vâjâie vântul pe la tocul ferestrelor sau că nu funcționează caloriferele. În ceea ce privește camera copilului, este obligatoriu să zugrăvești – dacă nu ai mai făcut-o de câțiva ani – sau să pui tapet. Iar aici părerile sunt împărțite, fiecare variantă având avantaje și dezavantaje.

Zugrăveala, avantaje și dezavantaje  – Să dai cu var nu este până la urmă o mare filosofie – o poți face și singur – mai ales că, de-a lungul timpului, pe piață au apărut o mulțime de sortimente de vopseluri lavabile foarte ușor și simplu de aplicat. Mai mult, poți schimba oricând culoarea. Poate la anul vei dori ca pereții camerei celui mic să nu mai fie albi, ci bleu sau roz. Dezavantajul zugrăvelii este însă mizeria care se adună. Va trebui să protejezi cu folie ușa, ferestrele, parchetul, să fii atent să nu pătezi nimic în jur. Nu mai vorbim despre mirosul greu care trebuie să dispară până la sosirea micuțului acasă. Nu în ultimul rând, dacă dai cu var, va trebui să aștepți câteva zile bune pentru ca pereții să se usuce. Cu alte cuvinte, zugrăveala cere timp.

Tapetul, avantaje și dezavantaje – În ceea ce privește tapetul, lucrurile par mai simple. Mergi la magazin, alegi un model, chemi un meșter care să-l aplice – dacă nu te pricepi, nu este recomandat să încerci singur – și uite cum ai transformat o camera banală într-una de vis. Persopnal, mi se par foarte interesante modelele de tapet magnet. Imaginează-ți cât de fericit va fi copilul tău când va ajunge la vârsta la care să se joace cu magneții direct pe pereți! Ca și avantaj, tapetul dă camerei o puternică notă personală, iar dacă modelul ales este din mătase va da senzația de confort și căldură. Evident, tapetul are și el dezavantajele lui. Odată lipit, îl vei da jos destul de greu și nu vei fi deloc dornic să-l schimbi o dată la câteva luni, în funcție de cum îl pictează prichindelul cu carioca. Dacă este din material textil, tapetul va aduna în țesătura sa mult praf. Deci, va trebui să-l aspiri des.

Indiferent de alegerea pe care o faci, fie că vrei să zugrăveși sau își dorești un tapet, optează pentru culori cât mai deschise sau pasteluri. Albul este, de asemenea, recomandat deoarece luminează încăperea, dă senzația de curățenie și prospețime, iar spațiul devine dintr-o dată mai mare.

bebelus care doarme in patut

Alege cel mai bun pătuț!

Alegerea pătuțului este o mare provocare pentru părinți. În magazine vei găsi atât de multe modele, încât, la un moment dat, este posibil să te simți copleșit și să nu știi ce să alegi. Însă lucrurile sunt mai simple decât ai crede. Iată la ce să fii atent:

Siguranță – Înainte de toate, primează siguranța copilului tău. Astfel, alege modele din lemn foarte bine finisat, cu muchii și colțuri rotunjite. Alege modele vopsite cu vopseluri non-toxice, ecologie, pe bază de apă. Și, nu în ultimul rând, verifică cu atenție zăbrelele pătuțului. De ce spun asta? Pentru că există modele ale căror zăbrele sunt foarte distanțate, iar bebe își poate prinde piciorușul sau mânuța în acel spațiu nemaiputându-se elibera. Este adevărat, există protecții din material textil, dar de ce să riști? Un alt lucru pe care trebuie să-l urmărești este posibilitatea reglării pe înălțime a somierei. Te sfătuiesc să optezi pentru un pătut care se reglează pe două sau chiar trei nivele de înălțime.

Confort – Dacă pătuțul vine la pachet și cu salteluță, mare atenție la calitatea acesteia! Salteaua trebuie să fie din spumă, tare, acoperită cu un material natural, de obicei bumbac. Materialele naturale lasă piela să respire, rețin umezeala, nu provoacă alergii și nu supraîncălzesc bebelușul.

Dotări – Optează pentru un model care prezintă unul sau chiar mai multe sertare, rafturi sau buzunare. Orice spațiu de depozitare, oricât de mic ar fi el, îți va fi de mare ajutor.

haine pe raftul unui dulap

Cumpără un dulap încăpător!

Dragă viitoare mămică, vei avea mare nevoie de un dulap cu cât mai multe rafturi și sertare. Chiar dacă este mic, bebe are nevoi foarte mari și vei vedea că, în scurt timp, spațiul care acum ți se pare uriaș, va deveni aproape inexistent. Să-ți dau doar câteva exemple. Vei avea nevoie de rafturi unde să așezi hainele de casă ale bebelușului, hainele cu care îl scoți afară, lenjeriile de pat, păturicile. Vei avea nevoie de sertare unde să depozitezi alte lucruri indispensabile: cutia cu pamperși, cutia cu șervețele umede, cremele, produsele de îngrijire și igienă, unele medicamente pentru colici, biberoane, tetine și alte mărunțișuri. Tot în dulap vei ascunde și obiectele care vor deveni, în scurt timp, nefolositoare precum anumite jucării, cutii cu hăinuțe care i-au rămas mici, perna pentru alăptat, sulurile sau protecțiile de pat și câte și mai câte!

Iată cinci sfaturi de care să ții cont:

  • Dacă ai posibilitatea, optează pentru un dulap pe colț. În acest fel, câștigi mai mult loc în cameră. Îl poți face pe comandă.
  • Dulapul trebuie să fie prevăzut cu multe rafturi, sertare și zonă pentru umerașe.
  • Materialul din care este confecționat trebuie să fie lemn.
  • Vopseaua trebuie să fie nontoxică.
  • Alege modele care se fixează în perete, pentru siguranța copilului.
  • bebelus care sta pe covor langa un catel

Covor, mochetă sau… nimic?

O mare dilemă o au părinții și când vine vorba despre ce punem pe jos în camera bebelușului. Unii dintre ei optează pentru mochetă, alții pentru covoare, iar alții aleg să lase podeaua liberă. Cum procedăm corect? Recomandat este să cumperi un covor. Să-ți spun de ce. În primul rând, trebuie să ții cont de faptul că, deși acum este foarte mic, peste câteva luni bebe va începe să se târască pe burtică, genunchi și coate, iar apoi va începe să meargă de-a bușilea. Nu este recomandat s-o facă direct pe parchet pentru că va avea nevoie de ceva cât mai moale și mai prietenos cu pielea lui sensibilă. Nu mai spunem că va fi foarte neplăcut pentru el să stea cu burtica direct pe podeaua rece, mai ales când afară este frig.

Dacă optezi pentru mochetă, pentru că îți va fi imposibil s-o duci la curățat, aceasta va înmagazina foarte mult praf. Indiferent de cât de mult ai aspira-o, bebe, care va sta mult pe jos, va fi foarte expus. Mai mult, o mochetă pentru copii, imprimată cu figurine care să-i distreze pe cei mici, se găsește destul de greu. Pe când covoarele sunt expuse aproape în orice magazin.

Acum, că te-am convins să achiziționezi un covor, hai să vedem cum îl alegem pe cel mai potrivit.

Prețul: Covorul nu trebuie să fie scump pentru că, de-a lungul timpului, se va deteriora. Bebe îl va murdări frecvent, inclusiv tu îl vei păta cu mâncare sau diverse lichide. Dus des la curățat, covorul își va pierde din textura pufoasă, iar culorile vor deveni din ce în ce mai șterse.

Textura: Evită modelele cu fire lungi și optează pentru stilul mochetă. Firele lungi se pot desprinde, iar copilul le poate înghiți. Nu mai spun că acest tip de covor înmagazinează tone de praf. Optează pentru un model cu fire scurte și moi, blânde cu pielea bebelușului.

Culoarea: Caută un model viu colorat, imprimat cu figurine, flori, buline, fluturași sau animale din desene. Când va merge de-a bușilea, copilul va fi super încântat să descopere textura, dar și nebunia de culori. În nici un caz nu te sfătuiesc să cumperi covoare grele, de living! Nu au ce căuta în camera celui mic.

Mărimea: Covorul trebuie să acopere partea din mijloc a camerei. Nu lua ceva foarte mare! Doar mocheta acoperă podeauia în întregime. Dacă dorești, poți cumpăra două sau chiar trei covorașe mai mici.

perdea dormitor

Cumpără draperie și perdea

Evident, la fereastra camerei va trebui să ai o perdea și îți recomand să cumperi și o draperie.

Cum alegi perdeaua – Pentru perdea, alege un model fin, delicat, cât mai simplu și o culoare deschisă – alb, bej, crem, ivoire sau un galben foarte pal. Nu uita că în camera celui mic trebuie să pătrundă cât mai multă lumină naturală. Materialul ar trebui să fie unul rezistent la uzură și murdărie.

Cum alegi draperia – În ceea ce privește draperia, caută un model cu imprimeuri jucăușe, cu figurine din desenele animate, flori, fluturași, mașinuțe, buline colorate etc. De ce ai nevoie de draperie? Pe timp de vară, va trebui să păstrezi camera bebelușului cât mai răcoroasă. Astfel, în orele în care soarele pătrunde în cameră încingând atmosfera, vei trage draperia, iar copilul va avea umbră.

Atât perdeaua cât și draperia ar trebui, în mod normal, să fie lungi. Însă, trebuie să ții cont și de faptul că cel mic, odată ce va putea merge de-a bușilea, iar apoi în piciorușe, se va agăța de ele. Există riscul să-i cadă în cap galeriile. Ce te sfatuiesc să faci? Așază în dreptul ferestrei o comodă cu sertare. În acest fel, perdeaua și draperia vor putea fi scurte cât să încadreze geamul. Nu vei greși din punct de vedere al designului și îți vei proteja și copilul de eventuale accidente.

mama care tine in palme piciorusele bebelusului

Accesorii și jucării

Fotografii cu bebe – Mulți părinți își doresc o ședință foto cu bebelușul nou născut, iar în camera copilului ar trebui să existe o ramă sau un tablou mic cu bebe. Mie mi-a plăcut foarte mult ideea unei prietene care a agățat pe perete o sfoară, iar de ea, prinse cu cârlige colorate, atârnau câteva fotografii alb negru cu băiețelul ei de doar câteva luni. Dacă nu cunoști un fotograf profesionist, va trebui să începi căutările. Atenție! Pe internet, oferte pentru ședințe foto copii sunt ui respectiv. Fotografiile sunt reale? Îți plac? Te atrag? Copiii care apar în acele fotografii sunt veseli? Pentru că e foarte important ca fotograful să lucreze bine cu cei mici, să fie o persoană plăcută, agreabilă. Dacă îți place ce vezi, contactează persoana la telefon sau pe email. Fii atent la câteva alte aspecte: îți răspunde repede și la orice întrebare? Îți oferă detalii sau este evaziv? Își oferă serviciile pe baza unui contract sau vă înțelegeți doar verbal? Este receptiv, este deschis la propuneri, îl interesează ce ai tu de spus? Este foarte important să vă înțelegi și să puteți comunica ușor. Nu de alta, dar poate vei mai avea nevoie de el și cu altă ocazie. De exemplu, poate vei dori o ședință foto cuplu sau de familie.

Scaun pentru alăptat – Poate nu-ți dai seama acum, dar vei avea mare nevoie de un scaun special, unde să stai comod și să-ți alăptezi bebelușul. Pe canapeaua din living vei sta chinuită, vei avea dureri de spate, dureri în zona gâtului și a umerilor. Scaunul poate fi folosit mult timp după ce renunți la alăptat pe post de balansoar.

Lampă de veghe – Ar fi indicat – nu și obligatoriu – să cumperi în camera copilului o lampă de veghe. Lumina difuză te va ajuta în primul rând pe tine, când vei intra noaptea în dormitor la copil. Și, bineînțeles, îl va ajuta și pe bebe care nu se va trezi în toiul nopții în beznă. În magazine există numeroase modele drăguțe și simpatice special create pentru c mici.

Interfon sau video monitor – Este recomandat să cumperi un dispozitiv care să te ajute să-ți auzi sau chiar să-ți vezi bebelușului atunci când nu ești cu el în cameră. Nu uita că bebe se va trezi des peste noapte să mănânce, iar tu va trebui să-l auzi. vei avea nevoie de un interfon. Mai mult, peste zi, când tu ești în bucătărie și faci de mâncare sau ești în living și dai cu aspiratorul, vei dori să îți vezi copilul cum doarme liniștit la el în pătuț, în camera de alături. Nu-l vei putea auzi dacă plânge, asta din cauza zgomotelor din jurul tău. În schimb, îl vei putea vedea. Iată cum vei avea nevoie de un video monitor. Aceste dispozitive nu sunt obligatoriu de achiziționat, dar cu siguranță îți vor face viața mai ușoară.

Centru de joacă – La două, trei luni, este recomandat să așezi copilul pe o salteluță de joacă și să-l lași să privească și să încerce să atingă jucăriile suspendate. Vorbim despre așa numitele centre de activtăți care pur și simplu îi fascinează pe bebeluși.

Leagăn – balansoar – Un bebe legănat este un bebe fericit. Când copilul suferă de colici și plânge neconsolat încercăm să facem tot ce ne stă în putință să-i alinăm durerile. Iar legănatul în brațe sau pe picioare funcționează, se pare, cel mai bine. Însă nu poți s-o ții așa la nesfârșit. Așa că un balansoar în care să pui din când în când copilul, iar tu să-ți vezi de treabă, este mai mult decât binevenit. Bebe doarme liniștit, iar tu reușești să mai faci una, alta prin casă. Evident, părerile sunt împărțite, pentru că există mămici care nu sunt de acord cu legănatul. Nu le poți condamna pentru că a-l dezvăța pe bebe de acest obicei este foarte greu…

Scaun de mașină – Este absolut obligatoriu să cumperi un scaun pentru mașină, deoarece numai așa ai voie să transporți bebelușul. Asta în ideea în care ai mașină personală. În caz contrar, vei fi tras pe dreapta și va trebui să plătești o amendă usturătoare. Conform legii, copiii trebuie să călătorească numai în scaune acreditate și omologate, destinate pentru mai multe grupe de vârstă. Scaunele pentru mașină nu sunt obligatorii în taxi – acest mijloc de transport fiind unul public.

Cărucior – Îți recomand să cumperi un cărucior 2 în 1 – cu landou și care se poate transforma mai apoi într-unul sport. Modelele 3 în 1 au și scoică pentru mașină, însă îți recomand ca pe aceasta să o cumperi separat, de la o firmă cunoscută, de renume. Caută un produs de calitate, chiar dacă va costa mai scump. Siguranța copilului tău nu are preț!

Sursa foto: Pixabay, Unsplash

COMENTARII

Lasă un răspuns