Transforma balconul intr-o oaza de relaxare!

Transforma balconul intr-o oaza de relaxare!

Femeie care fumeaza stand pe balcon

A venit, in sfarsit, primavara, iar tu ar trebui sa-ti amenajezi balconul si sa-l transformi intr-o oaza de liniste si relaxare. In balcon iti poti savura cafeaua de dimineata, te poti rasfata citind o carte sau, daca este suficient de spatios, il poti transforma intr-un loc unde sa iei micul dejun sau sa stai la o barfa  cu cele mai bune prietene. Mimi iti spune cum sa-ti amenajezi si sa-ti decorezi balconul pentru a-l transforma in cel mai relaxant colt al casei. Ascult-o pe Mimi!

Aruncă tot ce-i de aruncat!

Peste iarnă, balconul tău s-a transformat într-un mic depozit în care ai adunat tot felul de obiecte şi lucruri de care nu aveai nevoie: sticle, borcane, pungi, bidoane, încălţăminte, trusa de scule şi cutii de vopsea, bicicleta şi rolele copiilor. Este timpul să arunci tot ce este de aruncat şi să găseşti un alt spaţiu de depozitare pentru lucrurile pe care încă le mai foloseşti.

Aspiră şi spală de jos

După ce ai scăpat de lucrurile inutile, fă curăţenie generală. Aspiră podeaua şi pereţii, spală pe jos cu apă şi detergent, spală apoi geamurile, dacă balconul este închis. Curăţă prin toate colţurile şi adună şomoioagele de parf sau pânză de paianjen.

Văruieşte cu var lavabil alb

Dacă pereţii şi-au pierdut din albul strălucitor de odinioară îi poţi vărui rapid cu var lavabil. Nu ai nevoie decât de o rolă sau o pensulă şi o căldăruşă cu var. Culoarea albă va da impresia unui spaţiu mai mare. Dacă nu îţi place albul, poţi opta pentru un bleu foarte deschis sau un verde pal.

Alege un mobilier de dimensiuni mici

Dacă balconul este închis şi lung, poţi cumpăra două dulapuri din pal, cu uşi şi rafturi, dulapuri pe care să le aşezi pe cele doua lăţimi. De asemenea, dacă balconul este mai lat, poţi decora spaţiul cu o măsuţă şi două scaune din nuiele împletite sau plainte. Aici în fiecare dimineaţă îţi poţi savura cafeaua în linişte. Dacă balconul nu este închis, poţi opta pentru nişte rafturi pe care să le agăţi pe perete. Se recomandă ca mobilierul să fie de dimensiuni mici, fără prea multe detalii care încarcă mult şi dau impresia de spaţiu restrans.

Pardoseala trebuie să fie închisă la culoare

Pardoseala trebuie să fie de o nuanţă mai închisă pentru a da impresia că balconul este mai lat şi mai lung. Poţi alege plăci de gresie maro închis, o mochetă, un covoraş oval sau o carpetă dreptunghiulară, de dimensiuni mici, dacă balconul este închis.  Dacă, dimpotrivă, nu ai geamuri la balcon atunci poţi opta pentru gresie sau linoleum.

Cumpără flori rezistente la soare, umbră sau umiditate

Decorarea balconului cu ghivece de flori este obligatorie. Nu trebuie să cumperi multe flori, ci doar atât cât să dea o pată de culoare. De exemplu, într-un colt poţi aşeza un ficus, de tavan poţi agăţa ghivece suspendate, iar pe pervaz poţi aşeza jardiniere. Alegerea plantelor necesită o atenţie sporită şi se cumpără în funcţie de umiditatea din balcon, de cât de însorit sau umbrit este balconul. De asemenea, florile se aleg şi în funcţie de cum este amenajat balconul: dacă este închis sau deschis.

Stil clasic sau exotic? Tu ce alegi?

Putem opta pentru un balcon clasic: gresie pe jos, jardiniere din fier forjat, scaune pe care aşezăm peruţe şi o măsuţă mică. De asemenea, putem alege o variantă exotică: o gresie care imită parchetul, scăunele sub formă de butuci de copac gen tabureţi. Preţii pot fi decoraţi cu grinzi din lemn între care punem pânză iar rama geamului termopan ar putea imita culoarea cojii de copac. Un stil mai modern presupune un mobilier din sticlă, mai ales dacă balconul este deschis

Atentie la autorizatiile de constructie!

Executarea lucrărilor de construcţii este permisă numai în baza unei autorizaţii de construire sau de desfiinţare care este emisă de administraţia publică locală la solicitarea titularului unui drept real asupra unui imobil. Această autorizaţie se emite în baza unei documentaţii tehnice. Autorizaţia se emite pentru lucrări de construire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinaţie sau reparare a construcţiilor de orice fel.

Alte amenajări pe care le poţi aduce balconului

Pe lângă amenajarea balconului pentru savurarea cafelei de dimineaţă mai poţi opta şi pentru alte trucuri:

Măreşte sufrageria – În cazul unui balcon foarte mic, dacă legea îţi permite, poţi demola peretele despărţitor dintre balcon şi cameră şi, astfel, poţi mări sufrageria.

Balconul- bibliotecă – Un balcon închis şi bine izolat, poate fi decorat cu rafturi pe care să-ţi aşezi cărţile. Dacă aduci o măsuţă mică şi două scaune pliante poţi lectura în voie ca într-o adevărată bibliotecă.

Balconul-sală de fitness – Dacă balconul este închis şi ceva mai mare, îl poţi transforma într-o adevărată sală de fitness. Aici îţi aduci banda de alergat, bicicleta, ganterele.

Balconul-bucătărie – Nu trebuie să muţi aragazul în balcon! Ai nevoie doar de o masă pliabilă, un cuptor cu microunde şi o plită electrică de mici dimensiuni. Pe pereţi poţi agăţa rafturi pe care să aşezi vesela.

 

 

COMENTARII

Lasă un răspuns