Amenajări terase exterioare. Sfaturi pentru începători
A venit primăvara, iar cei care locuiesc la casă au început deja renovările pentru sezonul cald. Căci de abia aștepți să-ți savurezi din nou cafeaua în aer liber, să te relaxezi alături de familie sau prieteni la un grătar sau în fața unui pahar cu vin. Și unde te poți bucura de toate aceste momente dacă nu pe terasă? Iată câteva idei de amenajări terase exterioare pentru confort, relaxare și bună dispoziție!
Terasa casei este locul unde îți vei petrece foarte mult timp odată cu sosirea sezonului cald. Va fi locul tău de refugiu, oaza ta de relaxare, o zonă unde îți vei încărca bateriile bucurându-te din plin de natură.
Terasa exterioară vine lapachet cu foarte multe posibilități. Iată cum ai putea s-o amenajezi simplu, rapid și fără prea mari investiții financiare.
Pardoseala. Ce material alegi?
Alege o pardoseală din lemn tratat și rezistent la umezeală sau optează pentru o variantă mai puțin pretențioasă precum gresie exterior.
Lemnul trebuie întreținut pentru a nu se deteriora pe parcursul anului. Să nu uităm, totuși, că vorbim despre o terasă neacoperită, a cărei pardoseală va fi expusă capriciilor vremii. Prin urmare, dacă nu dorești să te complici prea mult, ar trebui să alegi gresie. Modelele pe care le găsești în magazine sunt antiderapante, în culori neutre sau pământii, plăcile sunt de diferite dimensiuni și forme. Acestea pot imita parchetul, marmura, piatra de râu, mozaicul etc.
Alege produse de calitate căci gresia trebuie să fie rezistentă în timp. Nu o schimbi în fiecare an, prin urmare trebuie să fii atentă la câteva aspecte precum:
Densitatea plăcilor. Este vorba despre cât de grele sunt, de fapt, plăcile de gresie. Cu cât sunt mai grele,cu atât mai bine, înseamnă ci sunt de calitate superioară. Au o densitate mare, iar asta înseamnă că sunt mai dure, cu un grad mare de impermeabilitate și mult mai rezistente la pete.
Compoziția plăcilor – Gresia porțelanată de exterior este superioară din toate punctele de vedere. Prezintă un grad redus de absorbție a umezelii – prin urmare nu se va crăpa în timp din cauza oscilațiilor de temperatură – este rezistentă la pete,
Rezistența plăcilor – se referă la clasele de trafic: trafic ușor, trafic moderat sau intens. O gresie rezistentă își va păstra în timp atât culoarea cât și aspectul.
În cazul în care ai deja gresie pe terasă, aceasta trebuie foarte bine curățată. Peste iarnă pe pardoseală s-au depus praf, impurități, pământ, frunze, poate a crescut mușchi sau plăcile s-au pătat. Curățarea trebuie să se facă profesionist. În cazul acesta, nu te vor ajuta mopul și căldarea cu apă. Ai nevoie de un aparat cu presiune special pentru spălarea plăcilor de ceramică.
Pe terasă poți monta și mochetă specială de exterior. Această variantă este cea mai simplă și cea mai puțin costisitoare.
Amenajări terase exterioare. Iluminatul exterior
Terasa trebuie să fie foarte bine luminată, pregătită pentru serile târzii pe care le vei petrece în aer liber. Iar aici ai o mulțime de variante, care mai de care mai atractive: litere sau cifre volumetrice luminoase, lămpi solare sau stâlpi de iluminat, felinare decorative sau benzi LED cu protecție la umiditate.
În pardoseală pot fi încastrate spoturi luminoase, iar în grădină pot fi amplasați stâlpi cu felinar.
De gardul care împrejmuiește terasa, dacă ai montat unul, poți agăța ghirlande luminoase.
Amenajări terase exterioare. Mobilier pentru exterior
Evident, o terasă fără mobilier nu este terasă. Va trebui să cumperi, în funcție de buget, o canapea, fotolii, o masă cu spațiu de depozitare, un balansoar dacă ai suficient spațiu la dispoziție. Poți alege mobilier din lemn, fier forjat, ratan etc. Nu uita de pernuțe decorative și pături confortabile cu care să te învelești în serile mai răcoroase de primăvară.
Surse de încălzire pentru terasă
Tot pentru serile reci de primăvară, dar și toamnă poți cumpăra un bol pentru foc sau o vatră de foc – varianta mai elegantă și mai sofsticată. Va fi o adevărată încântare să vă adunați cu toții seara în jurul focului, să vă încălziți și să vă bucurați de atmosferă.
De asemenea, un radiator special conceput pentru terase, amplasat într-un colț te va face să uiți de răcoarea serii.
Ce plante se potrivesc pe terasă
Primăvara, imediat cum dă căldura, ai putea aduce pe terasă ghivecele cu flori pe care le-ai ținut până acum în casă, ferite de gerul iernii. Sau, poți cumpăra plante ornamentale, luxuriate, exotice care să înfrumusețeze terasa. Dacă vorbim despre o zonă însorită, atunci poți cumpăra palmieri, leandru, dracena etc.
Și pentru că tot suntem la capitolul plante, dacă în grădină, în imediata vecinătate a terasei sunt pomi, poți agăța de crengile lor clopoței de vânt. Sunetul lor cristalin se va auzi la fiecare adiere.
Amenajări terase exterioare. Sisteme de răcire pentru terasă
O fântână decorativă ar putea fi piesa statement care să atragă toate privirile. Susurul apei în nopțile toride de vară va fi o adevărată binecuvântare. Și, pentru că tot vorbim despre nopțile calde de vară, un ventilator sau un sistem de răcire cu pulverizare sau cu ceață este tot ce ți-ai dori. Temperatura aerului va scădea cu până la zece grade Celsius, iar metoda prin care sistemul reușește să răcească aerul este prin evaporare.
Sursa foto: Pixabay