7 idei de amenajare pentru o baie lungă și îngustă

7 idei de amenajare pentru o baie lungă și îngustă

Baie lungă și îngustă amenajată în stil minimalist
Baia lungă și îngustă este una dintre cele mai comune tipuri de băi de apartament

Cauți câteva idei de amenajare pentru o baie lungă și îngustă?  Forma și suprafața acesteia nu te vor lăsa să te joci prea mult cu imaginația, motiv pentru care va trebui să te limitezi la decorațiuni practice și utile. 

Pentru că avem de-a face cu mai multe modele băi, amenajarea acestor încăperi va trebui să urmeze anumite reguli, în funcție de forma și de spațiul disponibil. Dacă într-o baie pătrată poți opta pentru un stil clasic, rustic, mediteranean sau modern, într-o baie lungă și îngustă potrivit ar fi stilul minimalist. 

Idei de amenajare pentru o baie lungă și îngustă

Stilul minimalist presupune cât mai puține obiecte de mobilier, însă asta nu înseamnă că opțiunile tale sunt reduse la maximum. Dimpotrivă! Ai la îndemână o mulțime de variante pentru a transforma baia în cea mai plăcută și cozy încăpere a locuinței tale. În general, trebuie să ții cont de faptul că stilul minimalist presupune linii simple, obiecte sanitare multifuncționale, o atmosferă aerisită, ordonată, un spațiu cât mai deschis și lipsa oricăror obiecte inutile. Nici paleta cromatică nu e foarte generoasă, predominante fiind culorile alb, crem, pastelurile combinațiile de alb cu negru sau alb și o culoare puternică.

  • Cabină de duș – În locul unei căzi clasice, într-o baie lungă și îngustă poți opta pentru o cabină de duș modernă și performantă, care să-ți asigure tot confortul de care ai nevoie. Ocupă mai puțin spațiu, arată mult mai bine, iar dușul  îți poate oferi clipe de relaxare cel puțin la fel de intense precum o baie lungă și fierbinte. 
  • Obiecte sanitare suspendate – Printre alte idei de amenajare pentru o baie lungă și îngustă se numără vasul de toaletă cu rezervor încastrat în perete și lavoarul – ambele suspendate – care îți vor oferi spațiu în plus. Încăperea va deveni dintr-o dată foarte aerisită, îți va da senzația de ordine și va avea un aspect curat și unitar. 
  • Cromatica – În ceea ce privește cromatica, optează pentru alb, combinații de alb și negru sau alb și o altă culoare puternică. Plăcile de faianță ar trebui să fie uni sau să prezinte linii verticale – pentru a echilibra vizual încăperea. Acestea vor da senzația unei camere mai înalte, în timp ce dungile orizontale dau impresia unei încăperi lungi. Dacă baia este prevăzută cu geam de aerisire, atunci va fi mai luminoasă, iar acest lucru îți va permite să folosești și nuanțe mai închise. Însă, dacă baia nu este prevăzută cu geam, atunci atunci alege o cromatică deschisă și obiecte de iluminat cu lumină caldă. Într-o baie minimalistă poți opta pentru un tapet.
  • Amenajează pe verticală – Într-o baie lungă și îngustă ar trebui să decorezi mai mult pe verticală, căci aici spațiul nu este chiar cel mai bun prieten al tău. Deasupra lavoarului montează un dulap cu oglindă, cât mai îngust prevăzut cu spoturi.  Sau, dacă alegi oglindă clasică, atunci montează un dulap suspendat deasupra vasului de toaletă. Aici vei depozita diverse obiecte personale și de igienă. 
  • Mobilă simplă – Obiectele de mobilier trebuie să fie cât mai simple, cu muchii drepte și fine. Blaturile și ușile corpurilor suspendate trebuie să fie subțiri, delicate. Evită tot ce este masiv, greoi, care încarcă atmosfera. În ceea ce privește materialele, optează pentru sticlă, marmură, granit, piatră de râu sau metal.  Podeaua poate fi placată cu plăci de ceramică antiderapantă sau lemn tratat care rezistă la umezeală. 
  • Dacă baia este prevăzută cu geam de aerisire iar acesta are deschiderea spre balcon (există apartamente de bloc astfel concepute) ar fi bine să ai în vedere o amenajare balcon care să-ți permită evacuarea aburului. Ideal ar fi ca în dreptul geamului de la baie să existe o fereastra a balconului care să se poată deschide ori de câte ori vrei să aerisesti baia. 
  • Adio obiecte inutile! Într-o baie lungă și îngustă nu există spațiu pentru alte obiecte de mobilier în afara dulapului cu oglindă sau a dulapului suspendat deasupra vasului de toaletă. Poate doar o mască pentru lavoar din metal sau fier forjat cu o poliță pe care să așezi prosoapele…În rest, orice alt obiect ar trebui eliminat din încăpere. Aici nu este loc pentru coș de rufe, mașină de spălat, dulap înalt gen soldat sau alte corpuri solide. Spune adio polițelor, rafturilor și în general accesoriilor inutile.

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns