7 sfaturi și trucuri ca să strângi bani pentru sărbătorile de iarnă

7 sfaturi și trucuri ca să strângi bani pentru sărbătorile de iarnă

0 3194
femeie care deschide un cadou de craciun

Mâine, poimâine îl sărbătorim pe Mos Nicolae, iar apoi vine Crăciunul. Te-ai gândit la suma de bani pe care o vei cheltui anul acesta de sărbători? Ai făcut calcule să vezi exact cât trebuie să scoți din buzunar pentru cadouri și masa festivă? Dacă nu, acum este momentul să-ți organizezi bugetul. Iată âteva sfaturi care te vor ajuta să economisești bani.

pusculita porcusor

 

 

Stabilește un buget pe care chiar ți-l permiți

Nu este cazul să cheltuiești pe cadouri mai mult decât ai. Întinde-te cât ți-e plapuma! Nu trebuie să cumperi produse extrem de scumpe, însă orice cadou trebuie ales cu gust și trebuie să vină în întâmpinarea așteptărilor și nevoilor celor dragi. Cu alte cuvinte, cumpără ceva util, practic, de care prietenii sau rudele tale chiar au nevoie. Îmi amintesc acum de unul dintre cele mai neinspirate daruri pe care le-am primit de sărbători: un suport pentru inele tip mână. Mai insipid decât atât nici nu se putea…află ce-și doresc prietenii, rudele, copiii și fă-le, cu adevărat o surpriză. Cumpără ce le place lor, nu ce-ți place ție! Apoi, după ce ai aflat ce-și dorește fiecare, vezi și dacă poți cumpăra acele cadouri. Dacă nu, orientează-te către altceva. Nu te încăpățâna să achiziționezi lucruri scumpe, eventual să te bagi și la rate decât dacă te-ai gândit foarte bine înainte și consideri că merită efortul. Stabilește un buget și nu-l depăși! Pentru că trebuie să mai rămâi și tu cu ceva în portofel. Totuși…sunt sărbătorile…

Fără împrumuturi la bănci!

Dacă te bate gândul să faci un împrumut de nevoi personale, amână momentul până la anul. Nu de alta, dar în decembrie s-ar putea să fii nevoit să achiți prima rată plus dobânda aferentă. În cazul în care nu ai nevoie urgentă de bani, gândește-te bine înainte. Chiar merită să contractezi un credit bancar doar ca să-ți cumperi un televizor ultimul răcnet sau să achiți o vacanță? Nu te împrumuta nici la prieteni, rude sau alte cunoștințe. Nu ai de unde să știi ce le trece prin cap și vor să le dai banii înapoi mai repede. Este bine să nu fii dator nimănui. Dacă se poate…

femeie la shopping

 

Cumpără cadouri de Black Friday

Cel puțin așa voi proceda eu. De ce să cumpăr în preajma sărbătorilor de iarnă cadouri scumpe când le găsesc la preț redus de Black Friday? Anul acesta am economisit ceva bănuți pentru un cadou mai scump – un smartphone – iar pe acest site am găsit o ofertă care-mi convine. De aici pot cumpăra și husă, folie de protecție sau cablu de date. De Black Friday sper ca prețurile să fie mai mici. Dacă vei proceda la fel, atenție la reducerile false! Cum îți dai seama că ceva nu este în regulă? Caută acum produsul pe care ți-l dorești și vezi ce preț are. Pe la jumătatea lunii noiembrie verifică prețul și vezi dacă nu cumva a crescut ca un cozonac pus la dospit. Dacă observi o diferență de preț, așteaptă-te ca același produs să revină la prețul inițial de Black Friday. Dacă îl cumperi, nu ai făcut nici o afacere. Ca să nu ai parte de surprize neplăcute, îți recomand site-uri cunoscute, de profil – nu generaliste. Eu nu îmi voi cumpăra telefonul decât dintr-un magazin care asta vinde – telefoane și accesorii. Nu și parfumuri sau echipamente de grădinărit. Exagerez puțin dar ai prins ideea…Apoi, este bine să compari prețurile și să alegi ce este mai ieftin. Un telefon, o tabletă, pot costa și cu câțiva zeci de lei mai mult sau mai puțin…depinde de unde le achiziționezi. Și ultimul sfat: înainte de noaptea marilor reduceri, alege magazinul, fă-ți cont dacă nu ai și pune produsele dorite în coș. De Black Friday nu vei face decât să apeși butonul „Cumpără”. În acest fel, te asiguri că ce-ți dorești tu nu este luat de altul, iar ție nu-ți mai rămâne nimic. Există magazine care își vând anumite produse și sunt pe sold out și după cinci minute de la deschidere.

Plătește-ți la timp datoriile!

Poate cu asta ar fi trebuit să încep..dacă nu-ți plătești la timp rata la casă, la mașină, chiria, întreținerea sau facturile la utilități te vei trezi cu sume din ce în ce mai mari și penalizări pe măsură. Nu ți-ar conveni ca în decembrie să-ți bată banca la ușă și să-ți ceară să achiți urgent cele două rate restante sau, mai rău, să te trezești hărțuit de recuperatori. Încearcă să nu intri cu deatorii în luna decembrie!

femeie la supermarket cu produse in brate

 

Cum economisești la cumpărături

Am putea vorbi foarte mult despre greșelile care-ți golesc buzunarele atunci când mergi la supermarket. Voi încerca să le punctez pe cele mai des întâlnite. În primul rând, înainte de a merge la cumpărături, gândește-te la mâncărurile pe care dorești să le prepari, la cantitatea de ingrediente de care ai nevoie și fă-ți o listă pe care s-o respecți întocmai. De ce să cumperi cinci kilogramne de cartofi dacă tu nu ai nevoie decât de unul? Nu lua mai mult decât îți trebuie cu adevărat! Un alt sfat: rezistă tentației de a cumpăra din impuls! Magazinele pe asta și mizează, iar tehnicile de marketing sunt dintre cele mai parșive. Voi vorbi într-un alt articol și despre cum ești păcălit să cumperi produse de care, de fapt, nici nu ai nevoie. O altă recomandare ar fi să lași cardul acasă. Deși este simplu de folosit și la îndemâna oricui, cardul îți oferă acea libertate pe care nu ar trebui să ți-o permiți în această perioadă. Dacă mergi la magazin cu bani în portofel, cheltuiești exact cât ai la tine. Dacă folosești cardul, având pe el o sumă mare de bani, vei cheltui cu nemiluita. Eu una așa am început să procedez în ultima vreme când merg la shopping. Cardul mă împinge la gesturi necugetate. De exemplu, plec în oraș să caut o pereche de ghete și mă întorc cu o rochie și o pereche de jeansi. Plus o eșarfă. Însă, dacă vrei să cumperi ce-ți dorești și să ieși în avantaj, trebuie s-o faci cu cap. Și încă ceva: decât să bați mall-urile, mai bine ai căuta haine, încălțăminte și accesorii în magazine de tip outlet, în magazine online sau mai bine ți le-ai cumpăra din târguri handmade sau expoziții. Nici nu poți să-ți imaginezi ce minunății găsești acolo!

Cum să plătești facturi mai mici la utilități

Și aici este o poveste întreagă..Energie electrică, gaze naturale, cablu, internet, telefon plus întreținerea la bloc…Unele dintre aceste facturi ar putea fi mai mici dacă știi cum să faci economie. De exemplu, dacă ai centrală termică pe gaz și știi cum să o folosești corect, nu vei plăti peste iarnă facturi astronomice. Dacă ai început deja să-ți încălzești locuința, prima factură mare o vei primi chiar în decembrie. Ce-ar trebui să faci? În primul rând, să cumperi – dacă nu ai deja – un termostat. În funcție de setările de temperatură pe care le efectuezi, centrala va porni și se va opri. Nu va merge în gol, iar factura va fi rezonabilă. O altă greșeală pe care o fac multe persoane este să aerisească în cameră cu centrala pornită sau fără să mute termostatul în altă încăpere. Îți dai seama ce se întâmplă dacă acesta este setat la o temperatură de 23 de grade, iar în cameră brusc se înregistrează 17. Centrala va porni automat, iar caloriferele vor deveni fierbinți în timp ce geamul stă larg deschis. Uite cum arunci banii pe geam!

oameni la restaurant

 

Renunță la ieșirile în oraș

Un alt sfat pentru a economisi ar fi s-o lași mai moale cu ieșirile în oraș. Un film, un pub, un club, un restaurant…iată locuri care îți lasă portofelul gol. Plus transportul cu taxiul până acasă…Nu mai bine pui acei bănuți deoparte? În același timp, renunță și la obiceiul de a comanda în fiecare seară pizza, mâncare asiatică, sushi sau mai știu ce eu preparate exotice. Încearcă să gătești și tu ceva. Și invită-ți prietenii la tine.

Cam spartană viața pe care ți-o propun. Probabil că cu multe dintre sfaturile de mai sus nu ești deloc de acord. Însă să știi că ce-ți spun chiar funcționează. Important este să ai puterea de a face față schimbării atât de bruște și drastice a stilului tău de viață. Dacă ești obișnuită să-ți cumperi tot ce-ți dorești, să faci tot ce-ți place și să nu ții prea mult socoteala banilor, îți va fi foarte greu, aproape imposibil..Am trecut la un moment dat prin asta și știu cum e…între timp am revenit cu picioarele pe pământ și sunt mult mai cumpătată. Prietenii chiar îmi spun că am ajuns o mică zgârcită. Tot ce e posibil…însă nu mai vreau să cad în capcana cumpărăturilor numai de dragul de a cumpăra ceva. Sau pentru că am o zi proastă și vreau să-mi fac o bucurie. Sau pentru că trec printr-o perioadă grea. Într-o vreme îmi cumpăram eșarfe. Eram absolut dependentă de eșarfe. Și am purtat foarte puține. Restul sunt și acum în dulap. Îmi place doar să le privesc. Când e să le port, parcă nimic nu se potrivește cu ținuta mea. Dar le-am cumpărat!! Că sunt frumoase!! Și am dat pe ele o mică avere. Acum îmi pare rau pentru banii aruncați aiurea.. 

Sursa foto: Pixabay, Unsplash

COMENTARII

Lasă un răspuns