Cum strângi bani de pe acum pentru vacanța de vară

Cum strângi bani de pe acum pentru vacanța de vară

0 5716

Pentru o vacanță de vară reușită va trebui să începi de pe acum pregătirile și organizarea bugetului. Iar apoi vor trebui puse la punct și cele mai mici detalii. Recomandat este să strângi cureaua, să economisești din propriile venituri și să eviți împrumuturile de orice fel. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să pui bani deoparte fără nici un efort.

Anul trecut am plecat în vacanță la Praga și am organizat călătoria până la cel mai mic detaliu. Iar în ceea ce privește bugetul, am strâns bănuț cu bănuț, am economisit cu câteva luni bune înainte și, crede-mă, nici măcar nu am simțit lipsa banilor puși deoparte. Uite ce trebuie să faci!

turisti

Stabilește o destinație pe care chiar ți-o permiți – Chiar dacă vrei să-ți petreci vacanța la Miami sau în savana africană, asta nu înseamnă că-ți și permiți. Întinde-te cât te ține plapuma! Gândește-te la destinații care sunt pentru buzunarul tău. În acest fel, te vei bucura din plin de un concediu reușit și nu va trebui să stai mereu cu frica-n sân că nu-ți vor ajunge banii până la plecare. Mai mult, îți vei permite să-ți faci toate poftele și să-ți cumperi orice. Pentru că una este să pleci la bulgari sau în Grecia și alta e să pleci în Dubai având același buget. În concediu trebuie să fii relaxat, să te bucuri, să te simți bine, să uiți problemele cotidiene. Lipsa banilor te va stresa la maximum și nu te vei bucura cum ar trebui de  aceste zile. Pentru că e groaznic să ajungi undeva și să tragi de fiecare bănuț. Mai bine alegi o destinație pe care chiar ți-o permiți din punct de vedere financiar.

Fă de pe acum o rezervare – Cu cât rezervi mai din timp cazarea, cu atât vei plăti mai ieftin. Îți recomand siteul booking.com. Aici vei găsi cele mai avantajoase prețuri, dar și recenzii ale altor turiști care s-au cazat în locul respectiv înaintea ta. În acest fel, vei ști exact la ce să te aștepți și vei alege în cunoștință de cauză. Nu lăsa rezervarea pe ultima sută de metri deoarece prețurile camerelor cresc de la o zi la alta sau, mai rău, vei avea surpriza să nu mai găsești nimic liber. Poți alege pachete turistice accesand site-urile agențiilor de profil sau îți poți organiza singur călătoria. Indiferent de ce anume alegi, grăbește-te!

Vacanța în grup e mai ieftină – Dacă vrei să ieși mai ieftin dar, în același timp, nu vrei să renunți la destinația aleasă, poți călători împreună cu alți câțiva prieteni. O vacanță în grup ar putea fi mai avantajoasă din punct de vedere financiar deoarece atât cazarea cât și transportul te-ar putea costa mai puțin. Multe hoteluri și pensiuni oferă discount pentru grupuri, iar dacă mergeți cu mașina personală, veți împărți cheltuielile pentru combustibil, rovinietă, vinietă, taxe de pod, drumuri sau autostrăzi.

turist roma

Stabilește ce vrei să vizitezi – Odată stabilită destinația, interesează-te despre obiectivele turistice pe care dorești să le vizitezi și strânge bani. De exemplu, poate vrei să mergi la Grădina Zoologică din orașul respectiv, poate vrei să vizitezi muzee, conace, castele, palate, poate vrei să asiști la concerte, spectacole sau festivaluri. În cazul în care mergi la mare, poate vei dori să faci o călătorie cu barca sau vaporașul. În cazul în care alegi să pleci în circuite, interesează-te despre excursiile opționale și intrările la obiectivele turistice care nu sunt menționate în program. Ca să nu te trezești că ai vrea să mergi și tu într-un anumit loc, dar nu ai suficienți bani.

Nu te împrumuta – Este foarte important să încerci să strângi singur banii pentru concediu și să nu te împrumuți la bancă sau la prieteni. Vei ieși în mare pierdere deoarece banca îți va cere banii înapoi cu dobândă. Iar în ceea ce-i privește pe prieteni, nu știi niciodată când se trezesc să-ți ceară împrumnutul pe nepusă masă. Stabilește o sumă de bani pe care s-o pui deoparte lunar, după ce-ți achiți rata la casă sau mașină, chiria, taxele și impozitele locale, facturile la utilități și după ce stabilești bugetul pentru mâncare.

Renunță la cumpărăturile inutile – În această perioadă a anului am observat mari reduceri la produse electrocasnice. Poate le-ai văzut și tu și poate ești tentată să cumperi ceva la preț mai mic. Însă, înainte de a da banii pe produsul respectiv, întreabă-te dacă chiar ai nevoie de el. Renunță la cumpărăturile inutile și costisitoare! Ai o mașină de spălat care funcționează încă foarte bine. Chiar e cazul s-o schimbi? Ai deja un televizor în casă. Chiar mai ai nevoie de încă unul?

prieteni

Atenție la ieșirile cu prietenii – Poate crezi că exagerez, însă banii pe care îi cheltuiești pe ieșirile cu prietenii – în cuburi, la terase, puburi, în micile escapade de la sfârșitul săptămânii – cântăresc mult în buzunar și-ți pot face gaură în buget. De exemplu, dacă ieși într-o seară la mall la film, pentru două persoane vei plăti peste 100 de lei – biletele, sucul, popcornul sau alte ronțăieli. Mai bine pune banii aceștia la pușculiță.

Plătește-ți datoriile la timp – Este foarte important să nu rămâi dator la bănci, la întreținere sau la furnizorii de utilități. Motivul? Vei fi somat să achiți dobânzi și penalizări, iar bugetul tău se va subția considerabil. Cel mai bine este să achiți ce ai de achitat înainte de data scadentă.

Shopping inteligent – În curând, se va da startul marilor reduceri, iar produsele de îmbrăcăminte și încălțăminte se vor vinde și cu până la 70% mai ieftin. Acum este momentul să mergi la shopping și să cumperi inteligent. Achiziționează numai produse de care ai nevoie și orientează-te către acelea care chiar au un discount foarte mare. Ia-ți hainele pe care nu ți le-ai permis în această iarnă și le vei purta la anul. Răscolește magazinele și cumpără produse de calitate, de la firme și branduri de renume, chiuar de lux, căutând însă chilipiruri.

femeie supermarket

Cum economisești la supermarket – În primul rând, cel mai important lucru este să cumperi exact cantitatea de alimente de care ai nevoie. Dacă iei mai mult decât îți trebuie, s-ar putea ca produsele să iasă din termenul de garanție, iar tu să fii nevoită să le arunci. Asta se întâmplă mai ales cu fructele, legumele și verdețurile. Apoi, pentru a economisi, vei avea nevoie de o listă de cumpărături pe care să o respecți întocmai. Un alt aspect este legat de locul de unde îți faci cumpărăturile. Dacă vrei să cumperi fructe și legume, ar trebui să  mergi la piață și să eviți supermarket-ul sau hypermarket-ul. Aici vei găsi produse proaspete și mai ieftine față de cele din marile lanțuri de magazine. Nu mai spunem că, uneori, poți negocia prețul cu comercianții. De asemenea, este important să urmărești reducerile, promoțiile și discounturile. Când mergi la magazin, ia cu tine o sacoșă pentru cumpărături și nu mai da banii pe pungile de plastic. Iar când mergi la piață, în portofel trebuie să ai bani mărunți. În acest fel, nu vei fi nevoită să schimbi o bancnotă de 100 de lei ca să cumperi două legături de pătrunjel și un kilogram de cartofi. Odată schimbați, banii vor fi cheltuiți mult mai ușor.

Ce am observat este faptul că poți strânge cureaua și fără să renunți la calitatea vieții, însă trebuie să știi cum s-o faci inteligent. Nu trebuie să suferi ca să economisești. Nu trebuie să te privezi de lucruri esențiale. Însă, dacă ai fi mai atent, ai observa că lucrurile mărunte pe care le faci zi de zi îți golesc, de fapt, buzunarele. De exemplu, dădeam într-o vreme, aproape zi de zi, câte 10-12 sau chiar 15 lei pe o cafea pe care o savuram în timp ce mergeam către serviciu. Am renunțat la acest obicei și am economisit lunar aproape 300 de lei. Când mi-am dat seama că eu cheltuiesc 300 de lei pe lună ca să beau o cafea plină de zahăr și de chimicale de la nu știu ce coffee shop…mi s-a făcut rău! Am renunțat să mai bat mallurile de fiecare dată când eram deprimată și am tăiat de pe listă cumpărăturile din impuls sau shoppingul de consolare. În schimb, am descoperit câteva buticuri cu haine drăguțe care-și merită prețul și cumpăr mai ales în sezonul reducerilor. Un alt lucru pe care l-am făcut a fost să renunț la țigări. Dar, recunosc, nu am făcut-o pentru a economisi bani, ci pentru a fi alături de copilul meu cât mai mult timp de acum încolo. Dar, recunosc, acest lucru m-a ajutat foarte mult și financiar. Sunt o mulțime de lucruri mărunte pe care le putem face ca să strângem niște bănuți. Și niciodată, dar niciodată să nu te arunci la mai mult decât îți permiți! Să nu faci ca ăia care-și cumpără mașini ultimul răcnet, dau pe ele o avere, iar apoi le țin în garaj sau în fața blocului pentru că nu au bani de benzină, de piese sau de revizie.

COMENTARII

Lasă un răspuns