Basbousa, reteță. Prăjitură cu griș, varianta egipteană

Basbousa, reteță. Prăjitură cu griș, varianta egipteană

0 1557
Basbousa reteță

Basbousa, reteță. Mi-a fost poftă de ceva dulce, iar gândul m-a dus la prăjituri aromate și însiropate, cu blat pufos și fraged de ți se topește-n gură. Fiind weekend și neavând nimic altceva mai bun de făcut, am deschis caietul cu rețete. Nu am încercat niciodată Basbousa, așa că astăzi a fost un prilej bun pentru experimente. 

Pentru cine nu știe, Basbousa este o prăjitură cu specific arăbesc, cu o textură densă, umedă și foarte aromată. Este extrem, dar extrem de dulce însă dulceața îi este dată pe lângă zahăr și de un alt ingredient folosit foarte des în bucătăria arăbească: mierea de albine. 

Există multe variante ale acestei rețete. O poți prepara, de exemplu, doar cu griș, iar atunci stratul de la suprafață va fi unul crocant. Însă, dacă folosești și făină, atunci vei obține un blat mai pufos, cu o textură elastică și fină. 

Basbousa se prepară în toate țările din Orientul Mijlociu. Rețeta de mai jos vine însă din Egipt. 

Basbousa, reteță. Ce trebuie să știi

Griș sau făină – Cum spuneam și mai sus, poți folosi doar griș sau griș în care ai adăugat făină. Eu am folosit a doua variantă pentru că mi-am dorit un blat mai pufos. Norocul a fost să le am pe amândouă în casă. Grișul, cel puțin, l-am cumpărat chiar acum câteva zile, pentru că am făcut pentru Luca o supă cu găluști. Griș preț? A fost, cred, cel mai ieftin ingredient al prăjiturii.

Cocos – Dacă folosești cocos, alege cocos mărunțit neîndulcit. Lasă o aromă delicată și conferă blatului o textură fină. 

Portocale – Prăjitura tradițională conține ca și ingredient coajă rasă de portocală sau apă de portocale. Însă, la fel de bine poți folosi apă de trandafiri, extract de vanilie sau extract de migdale. 

Unt – Poți folosi în locul untului clasic unt Ghee. Este vorba despre untul clarificat, foarte bogat în nutrienți și, prin urmare, foarte sănătos. Este o opțiune de luat în calcul. 

Iaurt – Poți folosi iaurt în loc ouălor sau poți alege să folosești ambele ingrediente. Evită, însă, iaurtul grecesc. E prea gras și are o textură vâscoasă care va duce la o compoziție mult prea îngroșată.

Tahini – Poți folosi pastă tahini care va da o aromă aparte prăjiturii tale. Și care este foarte sănătoasă. 

Mierea de albine – Se folosește pentru că este un ingredient sănătos și natural. O poți adăuga atât în sirop, cât și în blat.

Migdale – Blatul, înainte de a fi introdus la cuptor, se poate orna cu migdale. Eu nu am folosit, însă este o opțiune de luat în calcul pentru o aromă deosebită. 

Cum se prepară Basbousa

Am ales să fac această prăjitură și fiindcă aveam în casă toate ingredientele. Cele obligatorii, căci cele opționale..mmm..nu degeaba se numesc opționale. Prin urmare..iată ce a ieșit! 

Basbousa, reteță
Sirop de zahăr

Ingrediente pentru sirop

  • 200 g zahăr pudră
  • 350 ml apa
  • 1 lingură de zeamă de lămâie sau zeamă de portocale

Opțional: jumătate de lingură de apă de portocale sau apă de trandafiri, o linguriță rasă de coajă de portocală, un baton de vanilie, două linguri de miere

Basbousa, reteță
Compoziție Basbousa

Ingrediente pentru blat 

  • 200 g griș
  • 100 g zahăr pudră 
  • 100 g unt topit sau unt Ghee
  • 200 g iaurt (nu folosi iaurt grecesc deoarece la final compoziția va deveni foarte groasă)
  • Un plic de praf de copt 

Opțional: 50 g făină (dacă vrei o prăjitură mai pufoasă), 3 ouă, coaja rasă de la o portocală sau lămâie, migdale pentru decorarea prăjiturii, o lingură de miere, două linguri de pastă tahini, cocos mărunțit și neîndulcit

Mod de preparare sirop 

Începem prin a pregăt siropul. Pentru asta, se amestecă într-un vas zahărul pudră cu 350 ml de apă. Se adaugă și ingredientele opționale (jumătate de lingură de apă de portocale sau apă de trandafiri, o linguriță rasă de coajă de portocală, un baton de vanilie, două linguri de miere). Se pune vasul pe aragaz, la flacără medie.  Se amestecă până când zahărul se dizolvă în totalitate. Se adaugă zeama de lămâie sau portocală și lasă să dea în clocot. Odată ce a început să clocotească, se dă flacăra mică și se mai lasă vasul pe aragaz încă 10 minute. Apoi, stinge focul și se lasă la răcorit. 

Basbousa, reteță
Basbousa, compoziție

Mod de preparare blat

Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Într-un vas amestecă untul topit, iaurtul și zahărul pudră. Folosește pentru asta o spatulă din metal. Tot acum se pot adăuga și ingredientele opționale. 50 g făină, 3 ouă, coaja rasă de la o portocală sau lămâie, o lingură de miere, două linguri de pastă tahini). 

Într-un alt vas toarnă grișul, făina și praful de copt. Amestecă bine cele două ingrediente, iar apoi, toarnă deasupra compoziția din unt, iaurt și zahăr. Amestecă din nou până când compoziția finală devine cremoasă, fără cocoloașe și omogenă. 

Aluatul se toarnă într-o tavă tapetată cu unt și făină sau cu unt peste care ai pus hârtie de copt. Eu nu am folosit hârtie de copt dar acest lucru ține mult de preferințe.

Basbousa, reteță

Lasă totul la copt timp de 25 – 30 de minute, până când Basbousa devine aurie. Pentru a-ți da seama dacă este sau nu coaptă folosește testul scobitorii. După ce s-a copt, scoate prăjitura din cuptor și toarnă peste ea siropul din zahăr. Acesta va fi absorbit de blat. 

Basbousa, reteță

După ce s-a răcit, Basbousa se taie sub formă de romburi, dreptunghiuri sau pătrate. Patrick a mâncat-o cu iaurt peste care am presărat un pumn de afine.

COMENTARII

Lasă un răspuns