Batausii de femei vor merge la inchisoare!

Batausii de femei vor merge la inchisoare!

0 3196

 Legea antiviolentei domestice a fost promulgata de presedintele Basescu pe 8 martie. Astfel, daca o femeie este batuta, umilita, santajata, agresata sexual, bruscata, amenintata, daca nu i se permite sa faca ce vrea si i se ingradesc de catre sot libertatile fundamentale, acesta poate ajunge dupa gratii.

 

Ce spune legea? Politistii pot interveni atunci cand dintr-o locuinta se aud tipete si strigate de ajutor sau cand sunt sesizati de o alta persoana ca intr-o casa o femeie este lovita, batuta si agresata. Autoritatile pot folosi inclusiv forta daca este nevoie pentru a-l calma pe bataus.

Violenta in familie nu este numai de ordin fizic. Femeia poate fi agresata inclusiv psihic. Legea considera violenta psihica, pe langa amenintari si santaj, si anumite gesturi precum afisarea ostentativa a armelor, neglijarea dar si  actele de gelozie.

Victima poate cere unui judecator sa emita un ordin de protectie sau chiar unul de restrictie impotriva agresorului. Legea impune agresorului sa nu se apropie la mai putin de 200 de metri de aceasta. Prin ordinul de protectie, agresorului i se poate interzice sa ia legatura cu victima, sa locuiasca in aceeasi casa sau sa se apropie de ea. Aceasta cerere poate fi depusa in cel mult 24 de ore de la agresiune,  iar in cazul in care sotul nu respecta interdictiile legii,  poate ajunge chiar la inchisoare.

Victima va fi asistata de asistenti sociali care o vor proteja. Noua lege spune ca victimele violentei domestice se pot refugia pentru o anumita peroada de timp in centre de asistenta  sociala sau chiar la anumite familii care o vor adaposti temporar.

 

COMENTARII

Lasă un răspuns