Cu bebe în vacanță. 9 sfaturi dacă pleci cu copilul la mare

Cu bebe în vacanță. 9 sfaturi dacă pleci cu copilul la mare

0 3479
tata care isi imbratiseaza copilul mc pe plaja

Ne pregătim de vacanță, iar anul acesta vom petrece primul nostru concediu în trei. Deși mai avem până la plecare, deja am început să-mi fac planuri și să mă organizez. Îți voi spune și ție la ce să fii atentă pentru a evita accidentele, îmbolnăvirile sau alte neplăceri care v-ar putea strica sejurul. Iată cum să pregătim concediul perfect alături de bebeluș.

parinti cu copil in brate pe plajaÎn baia camerelor de hotel există cadă sau cabină de duș. Când îl speli pe cel mic, pune pe jos un covoraș antiderapant, din cauciuc, în așa fel încât bebe să nu atingă cu piciorușele sau fundulețul nimic din jurul său. Asta, pentru că există riscul să contacteze diferite afecțiuni dermatologice. Copilul este încă prea mic pentru a fi expus germenilor sau bacteriilor care se dezvoltă în astfel de medii umede.

Atenție la aparatul de aer condiționat! Filtrele acestuia trebuie să fie foarte bine curățate. Verifică-l înainte de a aduce copilul în cameră. Odată ce a pornit, fii atent dacă nu cumva în încăpere se simte miros de praf sau umezeală. Un aparat de aer condiționat care nu este curățat vă poate îmbolnăvi pe toți, nu numai pe cel mic. Praful, bacteriile și sporii de mucegai care sunt expulzați în aer vor fi inhalați, iar de aici o sumedenie de complicații.

Atenție la prizele din cameră! Ar trebui să te gândești bine la acest aspect și să aduci de acasă mai multe protecții pentru prize, în așa fel încât cel mic să fie în siguranță. Bineînțeles, dacă bebe a început să meargă de-a bușilea sau în piciorușe și este foarte curios să exploreze tot ce se află în jur. Ai putea aduce de acasă și dispozitive care blochează geamurile sau care împiedică ușile să se închidă. De asemenea, mare atenție la cabluri! Nu știu alți bebeluși cum sunt, dar Luca este fascinat de cabluri. Trage de ele, le scoate din aparate și le bagă în guriță.

copil mic care sta in fundulet pe plajaCaută o plajă curată și foarte bine întreținută. Copilul bagă în gură tot ce vede, așa că nu ne dorim să găsească prin nisip mucuri de țigară, coji de semințe, de banane, sticle, peturi, dopuri, capace, sâmburi de caisă sau piersică. Dacă închiriezi șezlonguri, nu-l așeza pe bebe direct pe salteluță. Este murdară, pe ea s-au întins înaintea copilului tău alte persoane. Acoper-o cu un prosop adus de acasă pentru că salteaua nu este de unică folosință, nu este spălată și nici dezinfectată zilnic.

Mare atenție la balcon! Supraveghează-l pe cel mic cu foarte mare atenție dacă alegi să ții ușa deschisă pentru a aerisi.

Multe hoteluri sau pensiuni oferă la cerere clienților și un pătuț pentru bebeluși. Dacă vrei să beneficiezi de această facilitate, recomandat este să aduci de acasă lenjeria de pat. Nu-ți culca copilul pe cearșafurile și perna de la pensiune. Nu știi ce detergenți au fost folosiți la spălare și s-ar putea ca aceștia să irite pielea micuțului. De asemenea, verifică înainte de a așeza copilul în pătuț dacă acesta este un loc sigur pentru bebe. Cel mic nu trebuie să-și prindă piciorușele între zăbrelele din lemn, iar somiera trebuie să fie coborâtă în așa fel încât copilul să nu cadă, să nu poată „evada”, escalada patul. Lemnul din care este confecționat nu trebuie să prezinte asperități, să fie rupt sau crăpat. Așchiile sunt foarte periculoase!! Recomandat ar fi să iei cu tine de acasă un pătuț pliant.

În vacanță copilul tău va intra în contact cu alți copii. Este inevitabil. Dacă bebe nu este încă vaccinat împotriva rujeolei, oreionului și a rubeolei – fiind prea mic – recomandat este să-l ții departe de alți copii mai mari și pe care nu-i cunoști. Dacă nici ei nu sunt vaccinați, există riscul să fie bolnavi și să-l îmbolnăvească și pe micuțul tău. Iar dacă nu cât de periculoasă este  rujeola, află că această boală poate duce chiar la deces.

umbrela colorata si papuci de plajaAșa cum ai grijă să-l ferești pe bebe de accidente și boli, așa ar trebui să te ferești și tu. Dacă plecați în concediu împreună cu o altă familie și vă cazați într-un apartament veți locui „la comun”. Ai grijă să nu fie la comun și obiectele voastre personale! Nu împrumuta periuța de dinți, peria sau pieptănul, pensulele de machiaj, rujul, forfecuța de unghii sau cuticule, aparatul de ras sau lenjeria intimă. Pe lângă conjunctivită, diferite alte infecții oculare și afecțiuni dermatologice te poți trezi cu hepatită C sau cu alte boli care se transmit prin sânge, salivă sau mucoase. Hepatita C este una dintre cele mai grave boli pe care le poți contacta dacă nu ești atentă. Semnele acestei afecțiuni sunt ușoare, iar de cele mai multe ori nici nu le observi. Însă, dacă dai o căutare pe net după simptome hepatită C vei vedea că printre acestea se numără oboseala accentuată, lipsa poftei de mâncare, o stare generală de rău însoțită de febră. Specific anumitor afecțiuni ale ficatului este puruitul sau, în termeni populari, mâncărimi ale pielii.

carucior pentru copii pe plajaDacă vă aflați în perioada diversificării, nu uita acasă aparatul de gătit în aburi, blenderul, recipientele în care păstrezi mâncarea copilului, lingurițe, bavețică, un cuțit pentru tăiat fructe, legume și carne și un tocător. Dacă bebe primește lapte praf atunci este recomandat să iei la tine și sterilizatorul de biberoane. Și încălzitorul, dacă ai unul. Evident, nu uita căruciorul, colacul de plajă sau piscina gonflabilă și jucăriile celui mic. Cumpără o umbrelă mare, de soare sau un cort pentru copii care să-l apere pe bebe de ultraviolete. Și nu uita: pielea bebelușului trebuie protejată cu cremă cu factor de protecție ridicat 50+, iar orele de plajă sunt între 08.00-10.00 și după ora 17.00. Și ochii celui mic trebuie protejați. Cumpără ochelari de soare speciali pentru bebeluși, care au lentile cu protecție. Atenție! Nu cumpăra ochelari de soare obișnuiți, din supermarket sau de la tarabele cu jucării! Nu uita acasă pălăriuțele de soare, șepcuțele și hainele din bumbac sau confecționate din alte fibre naturale, în culori deschise. De asemenea, bebe ar trebui echipat cu chiloței speciali pentru înot – dacă vrei să-i faci cunoștință cu apa.

Sursa foto: Pexels, Unsplash

COMENTARII

Lasă un răspuns