Atenţie! Uite cum să recunoști bijuteriile false!

Atenţie! Uite cum să recunoști bijuteriile false!

0 2460
inel cu diamant

O bijuterie dintr-un metal preţios este întotdeauna o alegere bună, fie că vrei să faci  un cadou, fie că vrei să investeşti nişte bani în ceva de valoare. Dacă nu eşti cunoscător în materie, rişti să devii o pradă uşoară în faţa trucurilor utilizate de comercianţi. Iată la ce sa fii atenta cand mergi la cumparaturi  ca să nu dai banii pe o “tinichea”. 

Oricine poate ajunge, la un moment dat, în situaţia de a cumpăra obiecte din metal preţios sau pietre preţioase. Fie  doriţi să faceţi un cadou deosebit, o investiţie , fie pur şi simplu vă plac bijuteriile, trebuie să fiţi extrem de atenţi atunci când mergeţi la cumpărături.

Desigur, faţă de toate celelalte produse pe care le cumpărăm în mod frecvent, piaţa bijuteriilor vehiculează preţuri ridicate, prin urmare atenţia spre informare şi detalii trebuie să fie cu atât mai mare. Trebuie reţinut că proporţional cu preţul şi prejudiciile ce pot apărea sunt cu atât mai semnificative din punct de vedere financiar.

Piaţa produselor din metale preţioase şi pietre preţioase e constituită nu numai din bijuterii, aceasta extinzându-se şi asupra unor obiecte de artă sau obiecte de lux atunci când acestea deţin părţi componente sau sunt realizate din acest tip de material.

Cereţi certificatul de garanţie!

Fie că doriţi să cumpăraţi o bijuterie, un ceas din aur sau o piatră scumpă, există o serie de etape ce trebuie urmărite înainte de achiziţionarea propriu-zisă. Odată ce v-aţi decis ce anume căutaţi să achiziţionaţi, urmează să vă informaţi cum şi ce poate oferi piaţa în conformitate cu cerinţele dv.

 Comparaţi preţurile pieţei

Informaţi-vă cât mai mult despre preţuri, calitate, confidenţialitatea comercianţilor. Uitaţi-vă dacă livrarea sau service-ul după vânzare sunt incluse în preţ. Întrucât sumele necesare achiziţionării de produse din metale preţioase şi pietre preţioase pot fi foarte mari, majoritatea comercianţilor oferă posibilitatea de plată cu cardul sau chiar prin ordin de plată. Cumpărarea trebuie însoţită de bon fiscal sau factură fiscală conform legii.

Cereţi certificatul de calitate în original

Nu pleca din magazin până nu primeşti certificatul de calitate în original. Acesta trebuie să conţină obligatoriu:
– detalii corecte, precise şi complete referitor la produs (tipul metalului, natura pietrelor etc.)
– datele de identificare ale operatorului economic de unde achiziţionezi produsul.

Condiţii de service

Ca pentru orice bun achiziţionat, şi în cazul bijuteriilor, comerciantul e obligat prin lege să îţi ofere o perioadă de garanţie, în eventualitatea în care apar probleme. Totodată, este bine să te interesezi care sunt condiţiile în care se oferă service bijuteriei.

Obiectele din metale preţioase trebuie să fie marcate

Studiază cu atenţie bijuteria pe care ai ales-o. Aceasta trebuie să fie obligatoriu marcată, fapt care îţi oferă certitudinea asupra calităţii de metal preţios al podoabei. Marcarea cu marca statului se realizează numai de către ANPC. Marcajele legale în România, sunt următoarele:

a) pentru aur: 375; 500; 585; 750; 833; 900; 916 si aur fin 999;

b) pentru argint: 750; 800; 875; 916; 925 si argint fin 999;

c) pentru platină: 950;

d) pentru paladiu: 950.

Evitaţi comercianţii neautorizaţi

Orice loc în care se comercializează obiecte din metale sau pietre preţioase trebuie să aibă expusă la vedere o copie după autorizaţia emisă de ANPC. Lipsa acestui document ar trebui să îţi dea de gândit că ceva este în neregulă. În plus, fereşte-te să cumperi bijuterii de la persoanele care le vând pe stradă, acostându-te sub diferite pretexte.

Sursa foto: Pexels

COMENTARII

Lasă un răspuns