Bucătărie în stil minimalist. Cum decorezi o încăpere mică

Bucătărie în stil minimalist. Cum decorezi o încăpere mică

bucătărie în stil minimalist
Într-o bucătărie mică trebuie să ai doar strictul necesar

O bucătărie în stil minimalist se potrivește în orice locuință, dar acest tip de amenajare este ideal mai ales pentru încăperile de dimensiuni mici. Iată câteva idei de care să ții cont dacă stai într-o garsonieră sau într-un apartament cu chicinetă!

Bucătărie în stil minimalist. Reguli de amenajare

Stilul minimalist – clasic sau elegant – se caracterizează printr-o amenajare simplă, extrem de practică și de utilă. Într-o astfel de bucătărie va trebui să existe doar strictul necesar, dar în așa fel încât timpul pe care îl petreci aici să fie unul cât mai plăcut, iar gătitul o încântare, nu o corvoadă. 

Ca și regulă generală, dacă optezi pentru stilul minimalist, va trebui să renunți la orice obiecte inutile, care încarcă și mai mult atmosfera ocupând un spațiu și așa mic și înghesuit. Practic, va trebui să te obișnuiești cu ideea că în această mini-bucătărie doar vei găti și atât. Pentru prieteni, cafele și alte mici tratații va trebui să pui la bătaie zona de dining sau livingul.

Paleta de culori în stil minimalist

În ceea ce privește culorile, într-o bucătărie mică se pretează nuanțe deschise. Stilul minimalist aduce și el tonuri neutre închise precum negru, gri petrol, maro, dar și deschise precum bej, crem, gri sau alb. În general, decorul este unul monocrom, dar poți sparge monotonia folosind și accente de culoare prin alăturarea unor nuanțe închise și deschise: alb-negru, alb-gri, gri închis și o culoare pastel etc.

Ce înseamnă obiecte de mobilier minimaliste

Mobilierul minimalist este unul cât mai simplu, cu linii drepte și forme geometrice bine definite. În ceea ce privește dulapurile, alege modele confecționate din materiale precum lemn, sticlă sau metal și optează pentru un stil practic și multifuncțional. Atenție! O astfel de amenajare presupune mobilă cât mai puțină! Nu încărca bucătăria cu dulapuri pe colț, dulapuri soldat, dulapuri jos și sus sau pe unde mai găsești vreun loc liber. Încearcă să aerisești spațiul cu polițe sau rafturi de diferite dimensiuni și montate asimetric. 

Masa din bucătărie poate lipsi mai ales dacă ai spațiu suficient pentru zona de lucru. Sau, poate fi montată în perete și rabatabilă. O altă variantă ar fi să optezi pentru o masă de mici dimensiuni, din sticlă și picioare metalice. Scaunele ar putea fi și ele metalice sau din plastic transparent, joase sau înalte precum cele de bar.

Cum spuneam și mai sus, evită mobilierul greoi, cu canturi groase, cu diferite inserții și accesorii. 

Despre electrocasnice mici și mari 

În ceea ce privește aparatura electrocasnică, o bucătărie amenajată în stil minimalist este, înainte de toate, o bucătărie practică, extrem de utilă și multifuncțională. Alege aparatură electrocasnică performantă și dotează spațiul în funcție de propriile tale nevoi. Nu este obligatoriu să le ai pe toate într-o bucătărie atât de mică! O mașină de făcut pâine, de exemplu, va fi total inutilă și va ocupa spatiu degeaba dacă tu nu mănânci mai deloc carbohidrați și făinoase. În schimb, util ar putea să-ți fie un storcător de fructe, un mixer sau un blender. 

Dacă vorbim despre electrocasnice mari, acestea trebuie să existe în orice bucătărie, fie ea minimalista sau nu. Însă, le poți ascunde privirii în așa fel încât încăperea să aibă un aer cât mai unitar. 

De exemplu, pentru frigidere mici există varianta încastrării în mobilă, la fel cuptorul, dar și cuptorul cu microunde. Dacă te gândești la mașini de spălat vase, află că acestea pot fi și ele ascunse privirii în același fel. Sau, dacă alegi un model de mici dimensiuni, îl poți monta în masca de la chiuvetă. 

Bucătărie în stil minimalist. Decorațiuni și accesorii 

Într-o bucătărie în stil minimalist nu au ce căuta decorațiunile și accesoriile inutile. Deci, fără pernuțe decorative, perdele cu franjuri, porțelanuri prin vitrină, căni la vedere, covoare sau mochete care acoperă pardoseala, ceasuri de perete, tablouri, vaze decorative cu flori și plante artificiale. 

Atenție și la corpurile de iluminat. Evită lustrele cu inserții sau brațe din lemn, care te trimit cu gândul la stilul clasic sau chiar rustic, și optează pentru spoturi încastrate în mobilă, aplice sau plafoniere din metal și sticlă.

Nu în ultimul rând, va trebui să alegi cu mare grijă materialele: podeaua poate fi acoperită cu plăci de gresie porțelanată, pe pereți ai putea aplica un tapet sau plăci ceramice într-o culoare neutră, iar blaturie ar putea fi din piatră, granit, onix etc.

Sursa foto: Unsplash

COMENTARII

Lasă un răspuns