Bucătărie open space. Sfaturi de amenajare
Te-ai mutat recent într-un apartament cu bucătărie open space și nu știi cum s-o amenajezi? Sau, poate, dimpotrivă, îți dorești prea multe pentru un spațiu atât de mic. Indiferent de situația în care te afli, ți-ar prinde bine câteva sfaturi!
Este foarte important să delimitezi spațiul în așa fel încât bucătăria să fie separată de restul livingului din toate punctele de vedere, dar mai ales vizual. Să nu simți că te invadează. Și, evident, trebuie să ai grijă ca mirosul de mâncare să nu pătrundă în toată casa! Există câteva trucuri care te vor ajuta să transformi încăperea – vorbim despre o singură cameră, până la urmă – în două total diferite. Și, mai mult, te vei bucura și de un aer proaspăt!
Bucătărie open space. Cum delimitezi spațiul
În apartamentele nou construite, de cele mai multe ori bucătăria este lungă și îngustă, cu doar un singur perete disponibil pentru montarea obiectelor de mobilier. Există și varianta ca mobila să poată fi agățată pe doi dintre pereți, iar atunci vei avea mai multe opțiuni pentru amenajare. Iată câteva idei!
Cumpără o masă tip bar
Este, probabil, soluția cea mai simplă, cea mai eficientă și la îndemâna oricui. O masă tip bar este extrem de utilă, căci poate ține loc unei mese clasice unde servești micul dejun, prânzul și cina. În același timp, se poate transforma și într-o zonă perfectă de lucru, mai ales dacă are un blat solid. Aici poți toca legumele, poți pregăti carnea pentru grătar sau ingredientele pentru mâncăruri.
Evident, masa tip bar îți oferă și acel loc cozy unde te refugiezi pentru a-ți savura în liniște cafeaua de dimineață. Asta, dacă nu cumva vrei să cumperi sau deja ai o măsuță cafea în living. Ca și model, recomandat este să optezi pentru ceva solid, de dimensiuni generoase, prevăzut pe una dintre laterale cu rafturi.
Iar dacă mergem și mai departe cu gândul, evident că poți alege un bar în toată regula. Va fi piesa de rezistență din toată locuința ta. Va eclipsa orice obiect de mobilier din living!
Alege un dulap solid
Multe uși, multe rafturi. Prin urmare, mult loc pentru depozitarea oalelor, a tigăilor și cratițelor. Același obiect de mobilier poate fi folosit și ca zonă de lucru dacă, din nou, dispune de un blat rezistent. În spatele acestui dulap poți aduce două, trei ghivece mari cu plante înalte. Iar în fața acestor minunății verzi poți amplasa canapeaua din living. Practic, ai realizat un paravan verde, luxuriant.
Sp nu uităm că dulapul nostru este foarte practic și util. Și permite montarea aparaturii electrocasnice incorporabile. O mașină de spălat vase sau o mașină de spălat rufe. O să fie mai complicat puțin cu țevile de apă, căci chiuveta este amplasată pe peretele de vizavi. Însă nu este ceva imposibil de realizat.
Optează pentru un panou decorativ
Fie că optezi pentru un panou decorativ sau un paravan despărțitor cu etajere, aceste elemente trebuie să fie alese cu mare grijă. Motivul? Trebuie să se integreze perfect în peisaj. Există o mulțime de modele de la cele mai simple, până la cele mai sofisticate, din lemn, sticlă sau metal, în diferite culori, forme și mărimi. Panoul poate fi fixat în podea sau, dacă optezi și pentru varianta unui dulap sau a unei mese de bar, poate fi amplasat chiar pe aceste obiecte de mobilier. Practic, ar fi ca un perete fals dar de mare efect.
Bucătărie open space. Cum o mobilezi inteligent
- Trebuie să ținem cont de faptul că spațiul este unul limitat, prin urmare, mobila trebuie aleasă cu mare grijă. La fel și aparatura electrocasnică.
- Pentru a câștiga cât mai mult spațiu, frigiderul, cuptorul și cuptorul cu microunde ar trebui să fie incorporabile.
- Alege o masă rabatabilă. O poți monta pe peretele cu fereastra, iar când nu ai nevoie de ea o poți lăsa în jos acoperind caloriferul precum o mască.
- Cumpără și două, trei scaune înalte de bar.
- Mobila de bucătărie ar trebui să fie în același stil precum cea din living. Clasic, elegant, modern, rustic etc pentru a păstra o unitate în locuință. Nu avem nevoie de nici o discrepanță. Totul trebuie să fie ales în așa fel încât să se integreze în peisaj.
- Și încă un sfat: o bucătărie open space prezintă un mare dezavantaj. Când gătești, miroase în toată casa! Ce e de făcut? Investește într-o hotă puternică și alege un model de calitate, de la o firmă de renume. Nu vei regreta!
Bucătărie open space. Cum o decorezi cu stil
Pe jos recomandat este să montezi plăci ceramice antiderapante care imită piatra naturală sau parchetul. Nu te sfătuim să alegi parchet clasic pentru că nu va rezista în timp la aburi, pete de murdărie sau apă.
Pentru un aer cozy dar și sofisticat în același timp poți alege varianta unui tapet special pentru bucătărie, care rezistă la umezeală excesivă și care se curăță foarte ușor. Pe peretele din zona chiuvetei și a plitei montează un panou decorativ din sticlă. Evită faianța căci este demodată!
Deasupra mesei montează două sau trei corpuri de iluminat tip pendul, iar pentru fereste alege jaluzele tip rulou într-o culoare crem, cât mai deschisă.
Bucătăria open space poate fi delimitatăde restul camerei prin zugrăvirea pereților în altă culoare, diferită de cea din living.
Sursa foto: Pixabay, Pinterest