Căpușe. De ce sunt periculoase și cum ne protejăm

Căpușe. De ce sunt periculoase și cum ne protejăm

Căpușe putem aduna din iarbă când mergem cu familia la picnic
Căpușele pot transmite boli grave atât oamenilor, cât și animalelor de companie

Cum te protejezi de căpușe ar trebui să fie principala ta grijă în sezonul cald, mai ales atunci când ieși la iarbă verde sau te plimbi prin parcuri. Iată câteva sfaturi de care să ții cont pentru a-ți proteja sănătatea în această vară.

Căpușe: ce sunt, cum arată, unde le întâlnim

În fiecare an ne lovim de pericolul pe care îl reprezintă pentru sănătate căpușele. Motivul? Aceste insecte ne pot îmbolnăvi foarte grav dacă sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia, dar nu numai. Cu toții suntem expuși riscurilor. dar mai ales persoanele care nu-și iau nici o măsură de precauție. 

Ce sunt căpușele 

Căpușele sunt insecte mici, parazite, înrudite cu păianjenii și care se hrănesc cu sânge. Mușcătura de căpușă nu este dureroasă, motiv pentru care s-ar putea să treacă ceva timp până să realizezi că ai căzut „victimă”. Însă, din păcate, este destul de periculoasă, căci insecta îți poate transmite boala Lyme, o afecțiune care, netratată la timp sau netratată corespunzător, îți pune în pericol viața. Vestea bună este că nu toate căpușele transmit această boală, ci doar cele care au fost infectate la rândul lor de un animal purtător al bacteriei Borrelia.

Despre cpășe se poate spune că sunt insecte parazite care aparțin familiei paianjenilor
Căpușele sunt paraziți de mici dimensiuni care se hrănesc cu sânge

Cum arată o căpușă

Aproape toate speciile de căpușe aparțin celor 2 familii principale, Lxodidae și Argasidae. Speciile din familia Lxodidae au corpul tare și sunt greu de strivit, în timp ce speciile din familia Argasidae sunt capuse care au un corp moale. Adulții de căpușe au un corp care își schimba forma în momentul când se hrănesc cu sânge. Ca și caracteristică generală, toate speciile de căpușe au 8 picioare. Insectele din familia Lxodidae au în partea de față un cioc care este capabil să pătrundă în piele și să permită insectei să se hrănească. Insectele din familia Argasidae au sistemul de hrănire pe partea dorsală a corpului. Toate speciile se bazează pe schimbările de mediu și pe miros în căutarea gazdei, aflăm de pe siteul fitomag.ro

Despre căpușe: unde le întâlnim 

Sezonul căpușelor este în perioada mai-iulie a anului, iar aceste insecte pot fi „culese” pe haine sau pe piele din zone înverzite, cu iarbă înaltă, copaci și arbuști, din locuri umede și călduroase, cu pământ reavăn, afânat acoperit cu grămezi de frunze. Căpușe poți întâlni când mergi la picnic, la iarbă verde, în parcuri și grădini, dar și când pleci în drumeție pe munte. De asemenea, pot fi infestate cu căpușe țarcurile pentru câini sau locurile populate cu animale de companie –  câini și pisici. Chiar și curtea casei sau cea din fața blocului poate fi un pericol dacă nu te protejezi.

Mușcătura de căpușă. Simptome

Odată  ce a ajuns în contact cu pielea, căpușa o penetrează și începe să se hrănească cu sânge. Spre deosebire de alte insecte – tânțarii de exemplu – căpușele rămân atașate de piele mai multe zile la rând. Mușcătura lor nu este dureroasă, motiv pentru care s-ar putea nici să nu știi că ai căzut victimă. Abia după ce insecta se desprinde și cade apar și primele simptome ce ți-ar putea da de gândit. Dacă ești alergic, cu siguranță te-ai putea confrunta cu unul dintre următoarele simptome:

 • Durere sau umflatură în locul mușcăturii;
 • Erupție cutanată;
 • Pustule, vezicule în locul mușcăturii;
 • Senzație de arsură la locul mușcăturii;
 • Dificultăți de respirație;

Unele căpușe sunt purtătoare de boli care pot fi transmise la om prin mușcătură. Aceste afecțiuni au o varietate de simptome care ar trebui să ne trimită direct la medic:

 • O pată roșie la locul mușcăturii sau erupție cutanată;
 • O erupție corporală completă;
 • Rigiditatea gâtului;
 • Dureri severe de cap;
 • Greață;
 • Slăbiciune;
 • Dureri musculare, dureri articulare;
 • Febră;
 • Frisoane;
 • Noduli limfatici umflați.

Cum se îndepărtează o căpușă

Cel mai indicat ar fi să te prezinți cât mai repede la medic, însă dacă acest lucru nu este posibil, atunci poți încerca să îndepărtezi singur insecta. Iată ce ai de făcut:

Folosește o pensetă pentru a trage ferm căpușa. Apucă insecta cu grijă de partea aflată cât mai în apropiere de piele.

Trage ferm și constant, până ce căpușa iese din piele. Nu întoarce și nu roti căpușa într-o parte sau alta. 

Pune insecta într-un borcan cu capac sau pungă sigilată, în cazul în care va fi nevoie de identificarea ei.

Spală-te cu apă și săpun pe mâini și spală locul în care a intrat căpușa.

Tamponează cu alcool zona la locul înțepăturii.

Căpușe pe o petală de floare
Căpușele trăiesc în iarba înaltă

Ce boli transmit aceste insecte

Căpușele, prin mușcătura lor, sunt factori de risc în transmiterea unor boli ca:

Babesioza – are simptome asemanatoare racelii (febră, dureri musculare, senzație de oboseală; se tratează cu antibiotice);

Boala Lyme – cele mai importante simptome sunt febra, durerile de cap, erupție la nivelul pielii care se răspândește în decurs de cateva zile. Afecțiunea se tratează cu antibiotice; 

Encefalita de capusa (TBE) – simptomele importante sunt febra, durerile de cap, amețelile, dureri ale articulațiilor, dar și simptome neurologice; 

Febra hemoragica de Crimeea-Congo – se manifesta prin febră mare, amețeala, sensibilitate la intensitatea luminii, dureri abdominale, stări de greață.

Cum te protejezi de căpușe. 11 sfaturi 

Căpușa se atașează foarte ușor de piele, motiv pentru care atunci când ieși la iarbă verde va trebui să ai grijă cu ce te îmbraci. 

 • Poartă pantaloni și bluze cu mânecă lungă și evită pantalonii scurți, trei sferturi, maieurile, tricourile cu mânecă scurtă sau topurile. În nici un caz nu sta în costum de baie, la plajă, în zone înverzite, cu iarbă înaltă. Îmbrăcămintea ar trebui să fie albă sau deschisă la culoare pentru a putea observa cât mai bine orice insectă, nu numai căpușele, înainte de a se atașa de piele.
 • Poartă șosete trei sferturi! În acest fel îți vei proteja gleznele de atacul căpușelor. Și, pentru un plus de siguranță, trage șosetele peste pantaloni. Insectele nu vor mai avea pe unde să pătrundă. 
 • Acoperă capul cu o pălărie, o șapcă, un batic sau o bandana. Orice ai la îndemână pentru a-ți proteja pielea capului de căpușe. Acestea ți se pot prinde în păr, mai ales dacă este lung, și se pot deplasa nestingherite până la scalp. Motiv pentru care este recomandat să-ți prinzi și părul în coadă împletită sau coc.
Multe căpușe se ascund în iarbă, motiv pentru care nu ar trebui să mergi în picioarele goale
Evită să stai pe iarbă în picioarele goale. Protejează-i și pe copii!
 • Evită sandalele și încalță-te cu pantofi sport închiși: adidași, teniși, espadrile etc. Încălțămintea închisă îți protejează laba piciorului de atacul insectelor. De asemenea, când lucrezi în grădină, încalță-te cu cizme de cauciuc înalte peste glezne. De asemenea, poartă mănuși de protecție dacă tunzi iarba, culegi buruieni, intri în contact cu pământul etc.
 • Să alergi în picioarele goale prin iarbă poate fi o senzație extraordinară, însă și foarte periculoasă. În sezonul mai-iulie evită astfel de plăceri, căci ai putea ajunge direct la spital. Odată ce căpușa a penetrat pielea, este recomandat să mergi la medic. Nu încerca să extragi sigur insecta! E mai sigur să te adresezi unui medic. 
 • Folosește ori de câte ori ai ocazia produse repelente împotriva țânțarilor și căpușelor! Le găsești în orice farmacie și sunt pentru toate buzunarele. Nu pleca la plimbare fără o astfel de protecție! Recomandat este să-ți protejezi și copiii însă alege produse care sunt destinate celor mici. Nu sunt toxice și nu au efecte adverse. 
 • Nu te așeza direct pe iarbă, chiar dacă tentația este mare. Căpușele se prind cu foarte ușor de haine și de piele. Iar dacă porți îmbrăcăminte închisă la culoare nu le vei observa deloc. 
 • Atunci când ajungi acasă, fă un duș,iar apoi verifică-ți cu atenție corpul. Căpușele preferă părțile moi, calde și umede de pe corp: spatele urechilor, din spatele genunchilor, zona inghinală, axilele, scalpul. 
 • Hainele pe care le-ai purtat la picnic trebuie obligatoriu spălate la mașina de spălat rufe. Optează pentru un ciclu cu durată mai lungă și temperatură ridicată (cât permite eticheta produselor vestimentare). Un alt truc pentru a fi sigur că nu ai adus căpușe acasă este să ții peste noapte hainele cu care ai fost îmbrăcat la congelator. Aceste insecte nu rezistă la temperaturi foarte scăzute. 
Animalele de companie pot fi purtătoare de căpușe dacă nu sunt deparazitate
 • Protejează-ți și animalul de companie căci acesta îți poate transmite cu ușurință paraziții, mai ales dacă pisica sau câinele stau în casă. După ce se hrănesc cu suficient de mult sânge, căpușele se desprind de pe piele și cad. Evoluția lor însă continuă către un alt stadiu de dezvoltare moment în care își vor căuta o nouă gazdă. Este foarte probabil să te găsească chiar pe tine sau pe vreun alt membru al familiei tale.
 • Folosește produse pentru deparazitare care se potrivesc cel mai bine animalului tău de companie și verifică-i constant blana și pielea. Dacă ai un câine cu fir de păr lung (câine lup, Golden Retriever etc) acesta este mai dificil de controlat, dar nu imposibil. Însă pe pielea unui câine cu blană scurtă o căpușă poate fi ușor reperată. 

Există multe afecțiuni de care pot suferi animalele de companie. Despre indigestie câini simptome, toxiinfecții, probleme respiratorii, dar și alte boli care sunt transmise de paraziți poți afla de la medicul veterinar sau site-urile unor cabinete veterinare. 

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns