La ce să fii atent când îți cumperi o casă într-un cartier...

La ce să fii atent când îți cumperi o casă într-un cartier rezidențial

0 3172

6 probleme pe care un vânzător ar putea să ți le ascundă

casa din lemn cu instalatie de becuri colorate

Sunt sătui până peste cap de traiul în apartamentele de la boc și alături de vecinii pe care vor, nu vor, trebuie să-i suporte. Astfel că, din ce în ce mai mulți români aleg să-și cumpere o casă într-un cartier rezidențial. Să aibă parte de confort sporit, intimitate și liniște. Însă, chiar și așa, ar putea avea parte de alte neajunsuri.

Mereu mi-am dorit să locuiesc la casă. Să stau dimineața în curte și să-mi beau liniștită cafeaua în timp ce privesc florile din grădină sau să mă bucur de umbra unui copac. Să ascult păsărelele cum cântă, să miroasă a iarbă proaspătă și a aer curat. Aș da aproape orice pentru o oră matinală petrecută în acea stare pură de ZEN. Cine nu și-ar dori o astfel de viață? Așa că, atunci când am decis că este momentul să ne mutăm într-o locuință mai mare, am căutat nu un apartament, ci o casă. Și am și vizionat câteva. Unele aparțineau unor persoane fizice, altele erau ridicate în cartiere rezidențiale de către un dezvoltator. Dar…n-a fost să fie, pentru că ce am văzut nu ne-a plăcut. Ba erau exagerat de scumpe, ba foarte departe de București, ba erau ascunse pe străduțe care nu prezentau deloc încredere…Așa că am revenit repede cu picioarele pe pământ și ne-am orientat către clasicul apartament. Pe care, de altfel, l-am și cumpărat.

Însă, trebuie recunoscut, totuși, un fapt: traiul la casă îți aduce mari avantaje față de un apartament la bloc, dar cu condiția să știi cum să cumperi inteligent. Pentru că te poți păcăli foarte ușor. Și când spun asta mă refer la o casă cumpărată de la un dezvoltator, nu construită în timp de tine, pe terenul primit moștenire de la părinți sau rude.

La modul general vorbind, o casă cumpărată de la un dezvoltator imobiliar, poate veni la pachet și cu câteva surprize neplăcute. Unele dezavantaje sunt evidente, altele…din păcate le descoperi abia după ce te-ai mutat. O să-ți spun mai jos de ce nu mi-aș cumpăra niciodată o casă într-un cartier rezidențial, dar și ce aspecte trebuie luate în calcul dacă te bate gândul să te muți.

Să presupunem că după lungă căutări, ai găsit casa visurilor tale. Din descrierea făcută de vânzător, este suficient de spațioasă, se află într-o zonă liniștită, are toate utilitățile, curte, poate chiar și un etaj și, cel mai important, este ieftină. Sună foarte frumos, de abia aștepți să mergi la vizionare. Zis și făcut. Ai stabilit ziua și ora întâlnirii și ai plecat încrezătoare, visând cu ochii deschiși cum îți vei petrece tu bătrânețile prinvind de la geam cerul senin și din curte cum crește iarba. De cele mai multe ori însă realitatea este sau va fi alta.

Prețul mic ascunde probleme mari 

 Să nu te bucuri niciodată dacă găsești chilipiruri! O casă ieftină, cu siguranță are vicii ascunse sau vine la pachet cu surprize nu tocmai plăcute. Gândește logic: o casă într-un cartier rezidențial nu are cum să coste cât un apartament cu două camere. Asta, presupunând că vorbim despre o locuință mai spațioasă, cu etaj, cu toate finisajele efectuate și curte măcar să-ți intre mașina. Ceva nu este în regulă…poate nu corespunde descrierea. Poate se află la roșu, poate nu are utilități, poate se află în câmp și nici măcar stradă nu există până la ea, poate este foarte mică și înghesuită, sau are o curte cât o cutie de chibrituri. Îți spun asta din proprie experiență pentru că am găsit ceva ce era foarte tentant dar la fața locului dezamăgirea a fost foarte mare: locuința nu era conectată la canalizare, avea fosă septică, cu teava de gaze la poartă, o casă la care ajungeai dacă mergeai pe un drum de țară în care te-ai fi împotmolit la prima ploaie. Ce să mai vorbim despre iluminat public! Lipsea cu desăvârșire. Dar…era foarte ieftină! Și frumoasă..

De la geam vei privi blocul de peste drum 

Înainte de a semna actele de vânzare-cumpărare, interesează-te dacă nu cumva peste drum sau chiar lângă lotul pe care dorești sa-l achiziționezi nu se va construi un bloc de locuințe – unul dintre zecile care au invadat cartierul. Poate că acum când privești pe geam vezi natura. Însă, peste un an, s-ar putea să-i vezi pe vecini cum își întind rufele la balcon. Nu uita că într-un cartier rezidențial – dacă încă se află în expansiune – blocurile se vor înmulți ca ciupercile după ploaie, iar casa ta – inițial aflată într-o zonă liniștită și retrasă – va fi înconjurată de betoane. Ți-i dau ca exemplu pe vecinii de la casa construită lângă blocul meu. Dacă ies la balcon văd tot ce fac ei în curte. Adio intimitate!

Strada are canalizare? Dacă nu, curtea îți va fi inundată

 Din păcate îți spun asta tot în cunoștință de cauză. Cum spuneam și mai sus, chiar lângă blocul în care locuiesc eu se află o căsută cochetă a unor persoane care au cumpărat printre primele în această zonă, pe vremea în care nu existau în jur blocuri. Pe lângă faptul că acum, când stau la ei în curte și ridică privirea acești oameni văd betoane, mai sunt și inundați de fiecare dată când afară plouă. În câteva minute, curtea lor devine un uriaș acvariu pentru că apa pluvială, în loc să se scurgă în canalizare, ajunge șuvoaie până la ei la ușă. Nu vrei să-i vezi cum scot noroaiele cu gălețile și le aruncă în stradă pentru ca apoi să le intre din nou în bătătură. Și nu vrei să știi nici ce-i la gura lor.

bloc de locuinte cu aaparate de aer conditionat

 

Îți dorești aer curat dar primești fum și noxe 

Dar nu acum, ci când strada din fața casei va fi circulată intens de mașini. Cartierul se extinde, se dezvoltă, blocurile se înmulțesc, la fel și locatarii, iar traficul va deveni un infern. Dacă îți dorești să locuiești la casă și să respiri aer curat la tine în curte, este foarte probabil ca doar într-un an sau doi să respiri noxele, praful, și gazele țevilor de eșapament. Pe strada unde locuiesc eu se circulă ca la balamuc și este doar o stradă printre blocuri, destinată doar riveranilor. Cu toate acestea, este mai rău ca pe Magheru: înghesuială, praf, zgomot, claxoane, urlete, certuri interminabile între șoferi, mizerie, noxe, gaze de eșapament…

Atenție la viciile ascunse 

Nu este obligatoriu ca acestea să existe, dezvoltatorul poate fi un om cinstit și corect care îți vinde ceva bine finisat și cu toate cele puse la punct. Dar, la fel este posibil ca omul să-ți dea cheile unei case cu probleme la instalația electrică, la instalația de apă, la fosă, puț sau mai știu eu pe unde…este posibil ca numai după câteva luni de la achiziție să te trezești că la fiecare ploaie ți se prelinge apa pe pereți…că există infiltrații pe unde nici nu te aștepți. Acum..pentru că e destul de complicat să „miroși” defecțiunile invizibile, ar trebui să te uiți la omul care încearcă să-ți vândă. Ai încredere în el? Verifică-l puțin înainte…s-ar putea să găsești pe net informații mai mult decât suficiente. Caută, întreabă, interesează-te pe forumuri sau grupuri online. Dacă nu este serios, vei afla imediat.

Atenție la costurile pentru încălzire 

Casa în care te muți este dotată cu centrală termică. De obicei, centralele sunt pe gaz, acesta fiind un combustibil mai ieftin. Însă iarna, când va trebui să încălzești casa, factura va exploda. Pentru că trebuie să faci cald în fiecare cameră, și la parter, și la etaj. Fiind mai mare decât un apartament într-un bloc, și costurile vor fi pe măsură. Iar acestea vor fi și mai mari deoarece imobilul nu are mulâi pereți exteriori. Deci, nu vei fura căldură de la nimeni, așa cum se întâmplă la bloc. De exemplu, dacă stai la etajul doi, ai căldură de la etajul trei, de la etajul unu, plus din partea vecinilor cu care ai pereți comuni.

Știi ce mi se pare ideal? Ideal ar fi să cumperi un teren, undeva departe de zgomotul orașului și să-ți construiești o casă așa cum îți dorești tu. Dar să te gândești foarte bine înainte dacă o poți susține financiar. Pentru că acum, cât totul este nou, nu va trebui să bagi bani în plus în ea. Însă, peste cinci sau zece ani s-ar putea să te trezești că îți plouă prin acoperiș, că s-au produs infiltrații, că nu știu ce țeavă din perete are scurgeri, că nu știu ce fir electric produce scurt… Nu uita că o casă trebuie întreținută în permanență. Ca să nu cadă, la un moment dat, pe tine. Iar asta cere bani, multă muncă, energie consumată și timp berechet. Te bagi la așa ceva? Dacă nu ești sigur pe finanțele tale viitoare, mai bine ia un apartament nou, într-un cartier rezidențial și nu te mai doare capul. Cum spuneam, blocurile noi au apărut și apar în continuare ca cipercile după ploaie, iar în prezent sunt la mare căutare apartamentele cu două camere.  Aici găsești câteva oferte, dacă te interesează să te muți în nordul Capitalei. Iar prețurile sunt reduse, din ce am văzut. Asta, poate și pentru că Programul Prima Casă s-a modificat și nu oricine mai primește finanțare de la stat. Dacă te interesează să cumperi un apartament direct de la dezvoltator, pe acest site am găsit care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi. Vei plăti o taxă de rezervare, vei semna un antecontract…vei achita un anumit procent din prețul final..

Evident, tot ce am scris mai sus despre casele pe pământ poate fi contrazis. Eu ți-am povestit din puțina mea experiență, pentru că am căutat la un moment dat așa ceva. Evident, nu pot generaliza. Nu toate casele sunt cu capcane. Nu toți dezvoltatorii imobiliari sunt oameni fără suflet care vor să te păcălească. Există și cazuri fericite, când cumpărătorul este perfect mulțumit de ceea ce primește. Mulțumit acum și mulțumit și peste 20 de ani. Eu îți povestesc din proprie experiență, din ce am văzut și din ce am aflat de pe la alții. Pentru că, locuind într-un cartier rezidențial, am observat – tot plimbându-mă prin zonă – cum sunt construite casele, ce prețuri au, cum arată în realitate, ce probleme ar putea ascunde, care sunt avantajele si dezavantajele cu care vin la pachet. Le-am privit cu ochiul critic al unui cumpărător și, crede-mă, chiar dacă îmi doresc enorm o bucată mică de curte și un spațiu doar al meu, deocadată tot pentru un apartament aș opta. Sau, cum spuneam mai sus, pentru o casă pe care să mi-o construiesc așa cum vreau eu și, dacă se poate, unde vreau eu. Iar dacă nu se va putea, apartamentul îmi va oferi mereu marele avantaj al faptului că a-l întreține este mai puțin costisitor. Mult mai puțin.

COMENTARII

Lasă un răspuns