Ce alimente ne protejeaza de frig?
In aceasta perioada rece de iarna trebuie sa ne pregatim organismul cat mai bine pentru a-l ajuta sa infrunte temperaturile scazute de afara. Mimi s-a interesat pentru tine si iti spune ce alimente si ce bauturi trebuie sa consumi pentru a nu mai simti frigul atunci cand esti nevoita sa iesi din casa la temperaturi sub zero grade Celsius. Ascult-o pe Mimi!
Afara ninge, bate vantul si este un ger cumplit. Iar noi nu ne putem opri din activitatile zilnice pentru a sta in casa la caldura. Unii merg la munca, altii la scoala. Dar ce putem face pentru a ne pastra cat mai bine temperatura corpului atunci cand suntem obligati sa iesim din case? Putem consuma cateva alimente si bauturi.
Bea suc de morcovi –morcovul este un remediu cu efect vasodilatator numai bun pentru tratarea circulatiei periferice deficitare. Daca ai mainile si picioarele mai mereu reci, consuma cu incredere suc de morcovi. Datorita fibrelor pe care le contine, morcovul reduce nivelul colesterolului rau din sange. Acest lucru previne formarea de cheaguri si blocarea vaselor de sange.
Laptele cald regleaza temperatura corpului
O cana cu lapte fierbinte te va incalzi si iti va regla temperatura corpului atunci cand vei iesi in frig. Laptele este consistent, iti va tine de foame dar si de cald. Practic, nu vei mai simti atat de puternic gerul, corpul tau avand resurse sa lupte impotriva temperaturilor scazute.
Ceaiul de ghimbir, pentru maini si picioare reci
Pentru a-ti incalzi extremitatile si pentru a stimula imunitatea organismului, bea ceai de ghimbir. Substantele pe care le contine – fenoli, gingeroli, uleiuri volatile – contribuie la detoxifierea sistemului circulator si la imbunatatirea circulatiei sangelui la nivelul extremitatilor. Cum se prepara? Pui pe foc 250 ml apa, iar cand clocoteste adaugi trei, patru feliute zdrobite de ghimbir si o jumatate de lingurita de scortisoara macinata. Strecoara bine ceaiul si consuma-l cald.
Consuma alimente care contin sodiu
Expunerea la frig necesita un surplus de sodiu in organism, necesar reglarii temperaturii corpului. Consuma deci alimente bogate in sodiu: ridiche roz, spanac, sfecla rosie, frunze de patrunjel, fasole si mazare, cartofi, dovlecei sau varza. De asemenea, bogate in sodiu mai sunt alimente precum laptele, produsele lactate, ouale, carnea de vita.
Alege fructe si legume bogate in vitamina C
Fructele si legumele, mai ales cele bogate in vitamina C, sunt indispensabile in alimentatia noastra iarna. Mananca cu incredere portocale, pepene, mango, grepfruit. Piersicile, papaya si caisele stimuleaza circulatia sangelui. Nu uita insa de legume! Consuma ardei gras, varza si spanac.
La o mai buna adaptare a organismului la temperaturi joase contribuie din plin si usturoiul. Acesta nu numai ca ajuta la cresterea temperaturii organismului, dar reduce si nivelul colesterolului. Ardeiul iute este si el foarte recomandat de specialisti. Acesta ofera corpului caldura si il ajuta sa-si regleze temperatura, dar il fereste si de raceala.
Alte alimente care te vor ajuta sa infrunti cu brio frigul de afara mai sunt mierea de albine, semintele de susan, scortisoara, arahidele si piperul.