Ce este depresia de toamnă și cum lupți împotriva ei  

Ce este depresia de toamnă și cum lupți împotriva ei  

0 2400
femeie care se da intr-un leagan de copii in parc

Este destul de ușor să recunoști depresia de toamnă: dintr-o dată, simți că ți-ai pierdut cheful de viață, ești obosită, agitată, te enervezi ușor, nu te mai poți concentra la activitățile zilnice, îți vine să plângi fără motiv, iar orice lucru mărunt care nu ți-e pe plac devine un motiv de anxietate. Iată cum poți să-ți regăsești buna dispoziție și optimismul chiar dacă afară e frig, plouă, bate vântul și nu ai scoate nici un câine din casă.

Puțini sunt cei care recunosc faptul că depresia de toamnă este o problemă cu care se confruntă și pe care trebuie s-o trateze. Această stare de tristețe și melancolie este pusă, de cele mai multe ori, pe seama stresului, a oboselii de peste zi, a muncii depuse la serviciu sau acasă. Te gândești că, după o porție bună de somn și de odihnă, totul va reveni la normal. Însă, uneori, nu se întâmplă deloc așa. Iar dacă starea ta de apatie continuă pe parcursul mai multor zile, acesta este un semn al faptului că tocmai treci printr-un episod depresiv. Însă, va trebui să fii foarte atentă la simptomele acestei afecțiuni sezoniere, pentru a nu trage concluzii pripite.

Foarte mulți dintre noi se confruntă cu aceste derapaje emoționale, iar asta se întâmplă odată cu sosirea sezonului rece. Depresia sezonieră a ajuns, practic, să fie întâlnită din ce în ce mai des, inclusiv în cazul persoanelor vesele și optimiste din fire.

Este depresia de toamnă periculoasă?

La prima vedere, depresia nu pare a fi o afecțiune periculoasă. Asta, pentru că mulți dintre noi încă mai au prejudecăți și idei preconcepute. Starea ta emoțională nu este luată în serios de cei din jur. Mare greșeală!  Dacă nu este tratată, poate declanșa afecțiuni foarte grave printre care depresia cronică: ajungi să ai căderi nervoase, ești atât de iritată de tot ce se întâmplă în jurul tău încât devii agresivă sau ai gânduri suicidale.

Primele semne ale depresiei de toamnă sunt lipsa de concentrare și de atenție la activitățile tale zilnice. Apoi, din cauza apatiei în care ai căzut, sistemul imunitar devine foarte vulnerabil în fața bolilor. În cele din urmă, depresia se adâncește și poate deveni cronică.

Cum lupți împotriva depresiei de toamnă?

În primul rând, trebuie să știi cum să recunoști simptomele, iar apoi să recunoști față de tine că ești depresivă. Abia după ce ai trecut de aceste două etape, poți să lupți împotriva ei. Asta nu înseamnă să urmezi cine știe ce tratament medicamentos, ci să încerci să-ți faci câte o mică bucurie în fiecare zi. Cumpără un buchet de flori colorate, fă sport și mișcare, fă-ți un aranjament vesel din frunze galbene, roșii, maro, verzi și așază-l pe birou sau în camera în care dormi.

Foarte multe persoane se adâncesc în muncă, se implică în proiecte noi, o iau cumva de la capăt cu alte provocări. Iar rezultatele muncii lor le fac să se simtă mândre, puternice, invincibile. Succesul pe orice plan este o stare de bine care te va ajuta să treci peste depresie. Te poți înscrie la un curs, îți poți dedica timpul liber unui hobby, poți aranja și curăța straturile de flori din grădină sau poți planta altele noi. Femeile, în general, merg la shopping, pentru că, trebuie să recunoaștem, această activitate ne face plăcere, ne bucură. O rochie nouă sau un parfum ne vor face să vedem viața mai roz. Poți citi o carte pe care nu apucat încă s-o deschizi, te poți cuibări pe canapea, sub o pătură călduroasă și te poți uita la o comedie.

În concluzie, depresia de toamnă poate fi combătută prin lucruri care par mărunte, dar care contează foarte mult pentru tine. Ai nevoie de liniște, relaxare, înțelegere din partea celor din jur, de iubire și atenție. Însă, trebuie să te ajuți și singură. Rezervă-ți timpul de a face zi de zi ceva pentru tine, ceva ce-ți place și care te bucură.

COMENTARII

Lasă un răspuns