Ce facem cu bancnotele deteriorate?

Ce facem cu bancnotele deteriorate?

1 14241

Bancnote rupte, pătate sau decolorate. Fiecare dintre noi s-a trezit la un moment dat ghinionistul posesor al unor bancnote în lei sau valută deteriorate. Ce-i de făcut? Să încercăm să le plasăm şi noi mai departe unor vânzători neatenţi sau să le preschimbăm la bancă? Mimi s-a interesat pentru tine şi îţi spune cum să procedezi în cazul în care ai bani, dar nu îi poţi folosi.

Bancnotele rupte ajung în buzunarele noastre atunci când primim restul pe care ni-l dau vânzătorii la magazin, în supermarket-uri sau pieţe. Dacă nu suntem atenţi, aceştia ne pot strecura, printre bancnotele bune şi unele pătate, decolorate, şifonate sau rupte. Aceasta nu ar fi o mare problemă dacă şi noi, la rândul nostru, am putea scăpa de ele. Din nefericire, nu se întâmplă aşa pentru că nimeni nu doreşte să se „căpătuiască” cu bani pe care să nu îi poată folosi mai departe. Uneori, vina ne aparţine şi nouă. Căci, de câte ori nu ni s-a întâmplat să băgăm la maşina de spălat blugii cu tot cu banii din buzunare?

Dacă te afli într-o situaţie de acest gen, trebuie să ştii că cel mai sigur mod de a preschimba banii deterioraţi cu bancnote noi este să apelezi la serviciile Băncii Comerciale Române (pentru valută) sau ale Băncii Naţionale a României (pentru lei). Iată care sunt condiţiile în care cele două bănci schimbă bancnotele uzate.

BCR preschimbă valută dar percepe comision

Banca Comercială Română este singura care a primit aprobare din partea BNR pentru acest tip de tranzacţie. BCR primeşte numai valută şi percepe un comision între 8-10% în funcţie de gradul de deteriorare a bancnotei. Cu alte cuvinte, dacă vrei să schimbi o bancnotă de 50 de euro foarte uzată cu  una nouă va trebui să plăteşti suplimentar până la 5 euro.

Comisionul se plăteşte deoarece valuta se schimbă numai la băncile centrale emitente. BCR nu este decât un intermediar care primeşte banii deterioraţi de la client şi îi virează mai departe băncii care i-a emis.

Leii se schimbă gratuit la BNR

În ceea ce priveşte bancnotele în lei, acestea nu pot fi schimbate decât la ghişeele sediului Băncii Naţionale a României şi la cele ale sucursalelor teritoriale din Cluj, Timişoara şi Iaşi, potrivit Serviciului de Informaţie Publică din cadrul BNR. Acest serviciu este gratuit, astfel că posesorul nu plăteşte nici o taxă şi nici un comision. Cu toate acestea, trebuie să ştim că nu orice fel de bancnotă uzată este plătită cu 100% din valoarea sa nominală. În cazul în care drumul către aceste sucursale este mai costisitor decât valoarea banilor uzaţi, aceştia se pot trimite şi prin mandat poştal, posesorul primind contravaloarea banilor tot prin această modalitate.

Cui te poţi adresa dacă vrei să schimbi bancnote în lei

BNR sucursala Municipiului Bucureşti – strada Lipscani nr 16, sector 3, tel 021.3130410;

BNR sucursala Cluj – Cluj Napoca, strada Piaţa Unirii, nr 7, tel: 0264.592621;

BNR sucursala Iaşi – Iaşi, B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr 17, tel 0232. 211222;

BNR sucursala Timiş – Timişoara, B-dul I.C. Brătianu nr 1, tel 0256.494436.

Doar monedete de peste un euro se schimbă în lei

Ai monede în valută şi vrei să le schimbi în lei? Află că, în general, băncile fac astfel de operaţiuni bancare dar numai în anumite condiţii. Unele sucursale precum Banc Post lucrează numai cu Euro şi doar cu monede mai mari de un Euro. Cenţii nu sunt acceptaţi. Dacă ai ghinionul de a avea în portofel leva, franci elveţieni sau forinţi va trebui să  aştepţi următoarea excursie în străinătate pentru a-i putea folosi.

Condiţiile pe care le impune BNR pentru a accepta lei uzaţi

Mugur Şteţ, purtătorul de cuvânt al BNR,  spune în ce condiţii se pot preschimba lei uzaţi.“Se plătesc cu 100% din valoarea nominală bancnotele care au fost rupte şi reconstituite (prin lipirea fragmentelor aparţinând aceluiaşi bilet obţinându-se suprafaţa întreagă) sau cărora le lipseşte până la cel mult 40% din suprafaţă, dar care au elementele de identificare în totalitate. De asemenea, se plătesc cu 100% din valoarea nominală şi bancnotele la care elementul de identificare este şters, ilizibil sau lipseşte în totalitate, dar care au suprafaţa întreagă. La fel se procedează şi cu biletele murdare, şifonate, decolorate, tăiate, inscripţionate, care au suprafaţa întreagă sau au lipsuri minore  din suprafaţă care nu afectează elementele de identificare. BNR primeşte şi plăteşte integral şi bancnotele care au dimensiunile diminuate din cauza expunerii la o sursă de căldură, dar cu condiţia să aibă suprafaţa întreagă, elementul de identificare să fie vizibil şi să aibă cel puţin un element de siguranţă”.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns