Ce facem în luna decembrie. Pregătiri pentru sezonul rece

Ce facem în luna decembrie. Pregătiri pentru sezonul rece

0 1515

Luna decembrie nu este doar luna cadourilor și a sărbătorilor de iarnă. Căci în decembrie sunt o mulțime de alte lucruri de făcut atât în casă, cât și în grădină! Ce faci în decembrie? Iată panul de bătaie!

Amenajează terasa 

Iarna stăm mai mult în casă, iar plimbările lungi prin parc, pe jos sau cu bicicleta, jogging-ul de dimineață sau joaca celor mici la leagăne ori la groapa de nisip sunt amintiri de astă vară. Deși nu e musai să fie așa. Cei care locuiesc la casă se pot numi norocoși căci curtea, cât de mică ar fi, le oferă prilejul să se bucure de aer proaspăt și în toiul iernii. Cu o singură condiție: spațiul să fie amenajat corespunzător. Să știi că îi poți savura în continuare cafeaua de dimineață pe terasă dacă o încălzești cu un radiator electric, o luminezi cu un proiector led exterior, ghirlande de becuri colorate care să-ți amintească de sărbători și aduci câteva obiecte de mobilier special pentru sezonul rece: o masă din material care să reziste la umezeală, câteva câteva scaune din același set, unul sau poate chiar două fotolii, un balansoar cu perne călduroase. Cu puțin efort, terasa casei va deveni locul preferat pentru relaxare în orice anotimp. 

Protejează grădina de îngheț

Peste florile care știi că sunt sensibile la frig pune o folie specială care să le protejeze până la primăvară. Poți înveli și copăceii dar și plantele exotice, dacă ai. Trandafirii ar trebui protejați și ei de temperaturile scăzute. Acoperă baza tulpinilor cu pământ afânat și uscat, frunze uscate, paie sau rumeguș. În acest fel rădăcinile nu vor putrezi și nici nu vor îngheța. Nu uita să aduni frunzele uscate. Știm că acestea sunt bune pe post de îngrășământ, însă odată ce putrezesc vor mirosi tare neplăcut. Nu mai spunem că frunzele uscate mențin umezeala în grădină. 

Plantează bulbi

Florile cu bulbi se plantează toamna însă o poți face și în decembrie, dacă ai noroc să prinzi câteva zile cu vreme bună și fără ger. Lalele, narcise, ghiocei, brândușe, zambile…iată doar câteva flori care îți vor colora grădina la primăvară dacă ai de pe acum grijă. Nu uita de toaletarea copacilor! Taie crengile uscate și ramurile că în timpul unei furtuni vântul puternic ar putea să le rupă, iar acestea să cadă chiar pe casă!

Nu uita de micile reparații

Nu ar trebui să aștepți să vină gerul și zăpada ca să repari izolația termică, acoperișul, sobele, șemineele, robineții, să cureți coșul de fum, să faci o revizie a centralei termice, a boilerului sau a instalației de încălzire: tevi, conducte, calorifere. Verifică și cât de etanș se închid geamurile pentru a evita pierderile de căldură. La fel și cu ușile..se închid bine? Verifică dacă funcționează alarma de fum dar și detectorul de monoxid de carbon. Nu uita de micile reparații din curte! Anexele din gospodăria ta ar trebui să fie și ele inspectate. Totul e în regulă? Nu uita să cureți jgheaburile și burlanele care ar putea fi înfundate cu frunze!

Fă curățenie generală înainte de sărbători

Evident, este necesară o curățenie generală înainte de sărbători. Ai nevoie de câteva zile să aspiri, să cureți parchetul, gresia și faianța, electrocasnicele mari, să ștergi praful, să speli geamurile. Iar apoi te poți ocupa cu decorarea casei de Crăciun.

În curte ar trebui să ai la îndemână o lopată pentru zăpadă, unul sau chiar doi saci cu nisip dar și material antiderapant. 

Și nu uita de decorațiunile specifice sezonului rece: poate niște draperii mai groase, un covor pufos sau o mochetă care să-ți țină cald la picioare, un covoraș de baie iată doar câteva textile care vor da un aer cozy locuinței tale.

Fă curat și în garaj! Aici probabil vei depozita bicicletele, anvelopele de vară ale mașinii, dacă nu le duci la hotelul de anvelope, anumite obiecte de mobilier de grădină 

Fă economie la curent, gaze și căldură

Tot în decembrie, prima lună de iarnă, ar trebui să te gândești serios cum să faci economie la energie. Curentul electric și gazele naturale consumate iresponsabil vor duce la facturi uriașe, costuri ce-ar putea să te zdruncine destul de tare financiar. Schimbă becurile din locuință cu unele economice iar dacă nu ai încă, acum ar fi  momentul să montezi termostat la calorifere sau unul wireles care comunică direct cu centrala termică. 

COMENTARII

Lasă un răspuns