Ce faci dacă nu-ţi mai poţi plăti ratele la banca?

Ce faci dacă nu-ţi mai poţi plăti ratele la banca?

0 896

Criza economică, creşterea preţurilor, scăderea salariilor sau şomajul te-au adus într-un mare impas financiar. Simţi că în curând nu-ţi vei mai putea plăti ratele la bancă şi alte datorii? Mimi iti da 3 sfaturi despre cum să ieşi cu bine din aceste situaţii limită.

Nu mai ai bani de rate? Anunţă banca!

Dacă nu mai poţi să-ţi plăteşti ratele pe care le ai la bancă, discută cu reprezentanţii acesteia şi încearcă să cazi de comun acord asupra unui program de plăţi pentru viitor care să te avantajeze. Explică motivele pentru care nu poţi plăti rata datorată precum şi ce măsuri intenţionezi să iei în sensul acesta. Este foarte important să anunţi banca înainte pentru a evita să intri în Biroul de Credit.

Opţiuni de plată: refinanţarea sau reeşalonarea datoriilor

Prin contractarea unui credit de refinanţare ai putea să înlocuieşti vechile credite şi să-ţi plăteşti datoriile. Creditul de refinanţare are, de obicei, o rată lunară mai mică şi se întinde pe o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, poţi încerca să reeşalonezi datoriile prin creşterea perioadei în care trebuie să returnezi împrumutul.

Bunurile, confiscate doar prin ordin judecătoresc

Persoanele cărora le datorezi bani ar putea încerca să recupereze datoria de la tine prin intermediul unui reprezentant judecătoresc sau al unei companii care se ocupă cu recuperarea datoriilor. Dacă eşti contactat sau vizitat de astfel de persoane, trebuie să ştii cum să acţionezi în relaţia cu ei şi să-ţi cunoşti drepturile şi obligaţiile. Recuperatorii de datorii nu au voie să-ţi confişte bunurile în contul datoriei. În cazul în care creditorul se adresează unei instanţe şi obţine câştig de cauză, executorul judecătoresc are dreptul să-ţi pună sechestru pe bunuri şi să le vândă pentru a recupera banii pe care îi datorezi.

Chiar dacă anumite credite nu sunt garantate cu locuinţa, dacă nu stabileşti un plan de rambursare cu creditorii, acest lucru îţi poate pune în pericol casa. Se poate întâmpla ca cei cărora le datorezi bani să solicite unei instanţe să emită o hotărâre care să le permită să-ţi recupereze datoria prin scoaterea la vânzare a casei tale. 

COMENTARII

Lasă un răspuns