6 lucruri pe care trebuie să le faci în luna martie

6 lucruri pe care trebuie să le faci în luna martie

0 2353

Martie vine cu activitate, nu glumă! Așa că scoate capul din scorbură, dezmorțește-te, scutură-te de iarnă și hai să grăbim primăvara! În această lună ai putea începe curățenia generală, ai putea cumpăra vacanța de Paște sau ai putea să-ți organizezi concediul din perioada verii. Nu uita că tot acum trebuie să plătești taxele și impozitele, dar și să-ți pregătești mașina pentru sezonul cald.

Nu uita să depui Declarația Unică!

Birocrația, bat-o vina!! Până la 15 martie inclusiv va trebui să completăm Declarația Unică pentru declararea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate atât pentru veniturile realizate anul trecut, cât și pentru veniturile estimate pentru anul în curs. Declarația Unică se depune numai în format electronic, prin intermediul serviciului SPV (spațiul privat virtual) sau pe siteul e-guvernare.ro. Dacă vrei să afli informații detaliate cu privire la persoanele care trebuie să depună Declarația Unică, cu privire la modul de completare sau bonificații, este suficient să dai o căutare pe net după cuvintele cheie impozit pe venit din alte surse.

De exemplu, dacă ești proprietarul unui imobil – casă, apartament – și l-ai închiriat cu forme legale, te numeri printre cei care sunt obligați să completeze Declarația Unică. Mai mult, dacă contractul de închiriere a fost semnat anul trecut, va trebui – tot în această lună – să plătești impozitul pe veniturile realizate în 2018.

Cum spuneam, internetul este o sursă nelimitată de informație și poți afla răspuns la aproape orice nelămurire. De exemplu, pe siteuri cu profil economic găsești o mulțime de sfaturi despre cum să obții un credit bancar avantajos, cum să-ți plătești online facturile la utilități, cum să-ți faci o firmă sau afli ce este semnatura electronica, cum, când și cine o poate folosi.

femeie cu un teans de bancnote

Plata taxelor și a impozitelor locale

Tot în luna martie trebuie să achităm taxele și impozitele locale: taxa pe locul de parcare, impozitul pe clădiri, terenuri și mașină. Am avut o surpriză în ianuarie când am vrut să prelungesc contractul de închiriere pentru locul de parcare…cei de la taxe și impozite sector 4 m-au trimis la nou înființata Direcție de Mobilitate Urbană. Mi-am făcut acolo un cont și am achitat online. Nu uita de aceste dări la stat pentru că, odată depășit termenul de plată, vor curge dobânzile și penalizările. De exemplu, impozitul pe clădiri se plătește în două tranșe egale. Prima tranșă se achită până la 31 martie, iar a doua până la 30 septembrie. Dacă plătești întreaga sumă, beneficiezi de o bonificație de 10%. Taxele și impozitele locale pot fi achitate în doar 5 minute pe siteul ghiseul.ro dacă primăria de care aparții este înscrisă, iar dacă nu știi cum să-ți faci cont și cum să plătești, aici am scris despre asta. De asemenea, plata se mai poate face și la sediul Direcțiilor și Impozitelor Locale.

doua femei si un copil pe faleza

Cumpără-ți vacanța de vară!

Este momentul să te gândești cum și unde îți vei petrece concediul la vară..poate vrei să pleci la mare, la munte, poate vrei să vizitezi o capitală europeană sau o insulă exotică. Nu lăsa pregătirile pe ultima sută de metri pentru că o astfel de călătorie se planifică din timp până la cel mai mic detaliu. Acum este momentul să alegi destinația, să rezervi hotelul și să cumperi biletele de avion. La vară fie nu vei mai găsi cazare, fie transportul te va costa dublu. Și, pentru că în aprilie sărbătorim Paștele, tot acum ar trebui să rezervi cazarea dacă vrei să-ți petreci sărbătorile departe de aglomerația și tumultul orașului. Sigur vei dori să pleci la o pensiune din Bucovina, Maramureș sau una ascunsă undeva în creierii munților.

aspirator si covor

Pregătește casa pentru sezonul cald!

În martie, odată cu sosirea primăverii și a sezonului cald, parcă simți nevoia unei schimbări și în locuința ta. Cumpără o lenjerie subțire de pat, colorată sau înflorată, schimbă perdelele cu unele noi, du covoarele la curățat, ascunde sulurile groase de iarnă pe care le ții la ferestre sau chiar uși, cumpără mici decorațiuni care să împrospăteze atmosfera și să aducă primăvara la tine acasă. O vază din ceramică, poate niște pernuțe decorative sau mai multe ghivece cu flori. Tot acum poți începe eventuale amenajări: zugrăvit, vopsit, montat tapet, închis balcoane, reparat uși sau ferestre. Evident, curățenia generală este obligatorie.

masina la service auto

Pregătește mașina pentru vară!

În luna martie, dacă afară sunt peste 7 grade Celsius, poți schimba pneurile de iarnă ale mașinii cu cele de vară. De asemenea, se impune și o revizie. Alege un service auto și verifică-ți autoturismul. Peste iarnă, din cauza zăpezii, a gropilor din asfalt, a înghețului este posibil să se fi defectat câte ceva..poate bateria care este pe butuci, poate sistemul electric, poate frânele sau, doamne ferește, direcția. Schimbă filtrele, uleiul, scoate din portbagaj lopata pentru zăpadă, lanțurile, sacul cu nisip și sprayurile anti-îngheț. Nu mai ai ce face cu ele!

femeie care face yoga pe plaja

Hai să facem sport!

Afară este din ce în ce mai cald, așa că ne putem dezmorți puțin oasele și ne putem antrena puțin mușchii. Vorba vine…căci, de fapt, știi la ce mă refer: hai să dăm jos burtica și colăceii care s-au depus peste iarnă. Da, afară e cald, și ne dorim să aratăm bine în hainele subțiri. Fă-ți un abonament la sală, la înot, încearcă yoga, pilates, hai la Zumba sau fitness. Cumpără-ți o bicicletă sau poate role și hai în parc!

Hai să ne scuturăm de iarnă, de atmosfera asta anostă și tristă de sezon rece, hai să grăbim primăvara, poate, cine știe, vine mai repede. În primul rând, ar trebui s-o simțim în suflet…eu am prins parcă aripi odată cu zilele acestea însorite…Și da, mi-e bine și cald și frumos..pentru că azi am văzut o florăreasă care vindea ghiocei și zambile. Și parcă tot răul, tristul și urâtul care se cuibăresc uneori în mintea și-n sufletul meu au dispărut.

Sursa foto: Pixabay, Unsplash

COMENTARII

Lasă un răspuns