Ce sport i se potriveste celui mic in functie de temperament?

Ce sport i se potriveste celui mic in functie de temperament?

0 1154

Copilul tău este zvăpăiat şi nu stă locului o clipă? Are excese de personalitate sau, dimpotrivă, este retras şi timid? Este cazul să-i găseşti o activitate extraşcolară care să-l calmeze sau să-l integreze în alte grupuri de copii. Mimi a aflat de la psihoterapeutul Cristiana Levitchi ce sporturi i se potrivesc celui mic în funcţie de temperamentul său. Ascult-o pe Mimi!

 


“Fiecarui tip de temperament i se potriveşte o activitate sau un sport. De exemplu, unui copil agitat i se recomandă de către psihologi o activitate relaxantă, iar unuia timid, un sport care să-l oblige să socializeze şi să se integreze în grup” explica psihoterapeutul Cristiana Levitchi. Ştii care sunt tipurile de temperament, cum le recunoaşti şi care sunt activităţile ideale pentru copilul tău? Iată câteva sfaturi care-ţi vin în ajutor.


 

 


TEMPERAMENTUL COLERIC

Inot pentru copiii impulsivi

Copilul are o fire extravertita, impulsiva, are reactii irascibile, manifesta tendinta de dominare si de exagerare in orice. Este foarte agitat şi are multă energie. Pentru un astfel de temperament recomand activităţi de relaxare, sporturi nonviolente dar de echipă. Asta pentru că cel mic trebuie să-şi modereze temperamentul dominant, să înveţe să asculte şi cei din jur.

Recomand: înot, tenis, patinaj, şah, iar ca activităţi desen, muzică, puzzle. Nu recomand: lupte, fotbal, baschet, rugby

TEMPERAMENTUL SANGVINIC

Se plictiseşte repede? Hai la dans!

Este un copil calm, comunicativ, echilibrat, dar are tendinţa de a fi superficial, neserios. Începe repede o actvitate, dar se plictiseşte la fel de repede şi o abandonează. Nu duce lucrurile până la capt.

Recomand: înot (îi oferă un scop pe termen lung, îl face mai răbdător), călăria, dansuri moderne, iar ca activităţi recomand jocuri de logică, de profunzime, jocuri de concentrare: sah, domino, remy. Nu recomand: activiţăţi solitare precum jocurile online. Copilul trebuie să interacţioneze faţa în faţă cu ceilalţi căci are tendinţa de a fi prieten cu toată lume şi, în acelaşi timp, cu nimeni.

TEMPERAMENTUL FLEGMATIC

Tenisul, pentru încăpăţânaţi

Este introvertit, rezistă la stres, are o capacitate de concentrare şi răbdare pe termen lung. Este calm, răbdător, tipicar, meticulos dar foarte încăpăţânat.

Recomand: sporturi de echipă (fotbal, baschet, volei, dansuri moderne). Are nevoie să socializeze, orice muncă de echipă care îl face să conlucreze cu cei din jur este binevenită. Recomand activităţi care să-l pună în mişcare precum ciclismul sau tenisul, el fiind o persoană statică, comodă, care nu face sport.Nu recomand: activităţi solitare precum puzzle sau lego.


TEMPERAMENTUL MELANCOLIC

E melancolic? Înscrie-l la karate

Este introvertit, foarte retras, sensibil, delicat, visător, înclinat spre reflecţie, timid, neîncrezător. Are nevoie să socializeze, să prindă încredere în el.

Recomand: pentru început sporturi precum dansul, călăria, apoi poate încerca baschet, volei, handbal. Alte sporturi recomandate ulterior sunt: aikido, lupte, karate. Nu recomand activităţi solitare, care nu-l integrează în alte grupuri de copii

COMENTARII

Lasă un răspuns