Ce spune chipul tău despre tine. 7 semne care demaschează o afecțiune...

Ce spune chipul tău despre tine. 7 semne care demaschează o afecțiune sau un stil de viață nesănătos  

Chipul este o adevărată hartă pentru cei care știu să o interpreteze. Anumiți medici îți pot spune de ce afecțiuni suferi sau care este stilul tău de viață doar privindu-te. Jurnaliștii revistei descopera.ro ne spun care sunt cele 7 semne care se vad pe chipul tău și care semnalizează boli sau un stil de viață nesănătos.

 

1. Față albă și trasă – Cauze posibile: excesul de exerciții fizice și diete yo-yo

Cu toate că exercițiile fizice sunt esențiale pentru sănătatea corpului și a pielii, practicarea lor în exces poate avea ca efect niște obraji căzuți. Aspectul este cunoscut sub numele de „fața alergătorului”, dar orice tip de exercițiu cardiovascular – care mărește ritmul bătăilor inimii – practicat în exces, poate duce la același efect. Explicația e simplă. Când începi să alergi, fața se înroșeșete deoarece vasele de sânge se dilată pentru a asigura alimentarea cu oxigen a întregului corp. Dar, după 15 minute, pe măsură ce mușchii încep să aibă nevoie de mai mult oxigen, sângele începe să fie retras de la nivelul feței, ceea ce înseamnă că țesutul adipos din obraji este lipsit de oxigen și, treptat, moare. De asemenea, femeile care țin intermitent cure de slăbire – așa zisele diete yo-yo – pierd în mod regulat în greutate, iar apoi pun rapid kilogramele la loc. Aceste fluctuații rapide ale greutății fac ca pielea să se întindă și să își piardă elasticitatea, așa că vei avea pielea obrajilor lăbărțată și căzută.

riduri ochi

2. Riduri – Cauzele posibile: faptul că nu folosești cremă cu protecție solară

Ridurile fine, ca niște încrețituri, apar cu vârsta, dar ridurile aspre, mai adânci, apar, de obicei, din cauza soarelui. Ridurile de sub ochi sunt, adesea, semnul că persoana respectivă petrece foarte mult timp la soare fără să se protejeze de razele ultraviolete. Zonele de sub ochi sunt cel mai afectate, pentru că acolo pielea este mult mai fină și mai vulnerabilă.

3. Dungi de culoare închisă pe gât – Cauze posibile: excesul de zahăr din alimentație

Porțiunile de piele brun-cenușie pe gât, dar care pot apărea și în alte regiuni ale corpului, pot să arate ca niște dungi de murdărie. Ele pot fi un semn al apariției diabetului de tip 2, asociat cu consumul de alimente bogate în carbohidrați. Manifestarea se numește acanthosis nigricans și este, cel mai adesea, corelată cu un nivel ridicat de insulină, hormonul implicat în metabolizarea zaharurilor. Este, în mare măsură un simptom asociat cu obezitatea și diabetul și tinde să apară la nivelul axilelor dar și al gâtului. Scăderea în greutate este cel mai bun tratament pentru o astfel de problemă.

4. Ten palid – Cauze posibile: consum insuficient de legume și fructe, exces de greutate

Un consum de trei porții de legume și fructe pe zi dă pielii o strălucire sănătoasă în doar câteva săptămâni. Fructele și legumele conțin pigmenți numiți carotenoizi, care se depozitează în piele dându-i o culoare sănătoasă. O persoană suprapoderală trebuie să consume mai multe fructe și legume pentru a obține acest efect.

5. Piele roșiatică – Cauze posibile: excesul de cafeină, lipsa luminii solare

Abuzul de cafea deshidratează pielea, dându-i o nuanță roșiatică și un aspect uscat. Nivelurile scăzute de vitamina D, care se formează în piele sub influența luminii solare, pot, de asemenea, determina nuanța roșiatică a pielii. Vitamina D este esențială pentru formarea de noi celule ale pielii, așa că o carență a acestei vitamine poate face ca tenul tău să fie roșiatic și descuamat.

acnee

6. Acnee – Cauze posibile: consumul ridicat de lactate și regimurile de slăbire Atkins (cu conținut scăzut de carbohidrați)

Există multe dovezi științifice conform cărora, în unele cazuri, excesul de produse lactate sau alimentația hipercalorică pot fi un factor care contribuie la agravarea problemei. Și regimurile de slăbire de tip Atkins, bogate în proteine și sărace în carbohidrați pot fi de vină. Recomandat este să consumi alimente bogate în acizi Omega 3 întâlniți în peștele gras precum somonul sau macroul, fructe și legume proaspete.

ochi femeie

7. Ochi lăcrimoși – Cauze posibile: prea mult timp petrecut în fața ecranului, lipsă de somn

Lăcrimarea excesivă poate fi un semn că suferi, de fapt, de uscăciune excesivă a globilor oculari, iar glandele lacrimare reacționează producând secreție lacrimală în exces. De multe ori, acest lucru se întâmplă când petreci mult timp în fața calculatorului. Când ne concentrăm asupra ecranului, clipim mai rar, iar clipitul este cel care stimulează secreția lacrimală și lubrifiază ochiul. Și lipsa de somn contribuie la uscarea ochilor – în timpul somnului, ochii se auto-repară și produc fluid lacrimal.

COMENTARII

Lasă un răspuns