Cea mai bună mâncare pentru câini: umedă sau uscată?

Cea mai bună mâncare pentru câini: umedă sau uscată?

0 924
Câine care mănâncă din cea mai bună mâncare pentru câini
Atât hrana uscată cât și cea umedă trebuie să conțiă nutrienți de înaltă calitate pentru sănătatea animalului tău de companie

Cea mai bună mâncare pentru câini se alege în funcție de mai mulți factori. Vârsta, bolile de care suferă, afecțiunile la care sunt predispuse, în timp, anumite rase și, nu în ultimul rând, starea animalului: dacă este sau nu castrat sau dacă este gestant.

Cine are un animal de companie știe că hrana adecvată și corect administrată este lucrul absolut obligatoriu de care  trebuie să aibă întotdeauna grijă. Dar ce să alegi din mulțimea de produse pe care le găsești în magazine? Căci, dacă dai o căutare pe Google după cuvintele hrana uscata cini sau hrana umedă câini, vei găsi atât de multe oferte încât nu vei ști ce să alegi. Iar asta pentru că multe produse s-ar putea să nu-i fie destinate câinelui tău. 

Cum alegi cea mai bună mâncare pentru câini 

Mâncarea pentru câine, fie că vorbim despre hrană uscată sau hrană umedă, trebuie aleasă în funcție de vârsta animalului tău de companie, dar ținând cont și de eventualele afecțiuni de care suferă. Iată cum trebuie să procedezi și ce trebuie să știi pentru o alegere corectă!

Consultă medicul veterinar!

Este primul lucru pe care ar trebui să-l faci: să mergi cu animalul de companie la medicul veterinar pentru un consult de rutină și pentru eventuale sfaturi cu privire la alimentație. Numai medicul este în măsură să-ți spună exact tipul de mâncare de care câinele tău are nevoie. Nu-l hrăni după ureche, mai ales dacă este pui, este bătrân sau bolnav. De multe ori, dorind să le facem un bine, le facem mai mult rău. Fă, așadar, o programare la medic, află care este starea de sănătate a câinelui (dacă suferă de vreo afecțiune despre care nu știai, dacă are carențe de vitamine sau minerale) și solicită sfaturi despre alimentația corectă în funcție de nevoile reale ale animalului. 

Diferența dintre hrana uscată și hrana umedă

Marea diferență dintre hrana uscată și hrana umedă pentru câini este cantitatea de apă care se regăsește în cele două sortimente. Hrana umedă conține între 60 și 80% apă, în timp ce hrana uscată conține până la 10, 11% apă. Evident, această diferență afectează și termenul de valabilitate al celor două produse. Prin urmare, hrana uscată va avea un termen de valabilitate mai îndelungat față de cea la conservă. Mai mult, boabele pot fi păstrate o perioadă mai lungă de timp chiar dacă punga este desigilată. Important este să o păstrezi închisă pentru ca boabele să nu se usuce prea tare și să-și păstreze aroma.

Cea mai bună mâncare pentru câini – hrana umedă

 • Hrana umedă este recomandată puilor foarte mici, care nu pot fi hrăniți cu boabe. Ei nu au încă o dentiție puternică și bine dezvoltată. Prin urmare, hrana la conservă, care este mai ușor de mestecat, va ajuta puiul să se alimenteze corespunzător. 
 • Hrana umedă  pare a fi mai bine tolerată și de animalele în vârstă – câinii seniori – care au probleme cu dantura. Dacă nu știai, află că și câinilor le cad dinții la bătrânețe. 
 • Conservele ajută în procesul de digestie și combat constipația. Dacă animalul tău de companie se confruntă cu o astfel de problemă digestivă, hrana umedă i-ar putea regla tranzitul intestinal deoarece este foarte hidratantă.
 • Hrana umedă are un miros apetisant pentru animale și este consumată cu plăcere și de cei mai mofturoși câini.
 • Hrana la coservă conține o cantitate mai mare de proteine față de hrana uscată. Acest lucru este mai ales în avantajul puilor care au nevoie în procesul de creștere și dezvoltare de o cantitate mare de carne.
Cea mai bună mâncare pentru câini
Hrana uscată are un termen de valabilitate mai lung chiar și după ce ai deschis punga

Cea mai bună mâncare pentru câini – hrana uscată

 • Hrana uscată este destinată câinilor tineri și adulți, sănătoși, cu o dentiție puternică și bine dezvoltată. 
 • Hrana uscată este destinată și juniorilor cărora li se dezvoltă dentiția și simt nevoia să roadă. 
 • Unul dintre avantajele boabelor este faptul că acestea ajută la curățarea dinților câinelui și eliminarea tartrului. 
 • Hrana uscată este o soluție economică atunci când vine vorba despre alimentația animalului tău de companie. Deoarece conține o cantitate mai mare de calorii, boabele trebuie consumate în cantități mai mici față de mâncarea la conservă.
 • Boabele se păstrează într-un loc răcoros și întunecat (cămară, dulap, sertare) având un termen de valabilitate îndelungat chiar și după desigilarea ambalajului. 
 • Hrana uscată nu face mizerie. Prin urmare, nu vei avea grija petelor lipicioase.
 • Hrana uscată este ideală în zilele în care pleci cu animalul de companie în vacanță deoarece pe lângă faptul că nu face mizerie, nici nu miroase foarte puternic. Poți pune boabele în bol și le poți lăsa acolo pe parcursul întregii zile fără să fi deranjat de vreun miros specific. Recomandat este să cumperi un vas cât mai adânc și încăpător, în așa fel încât animalul să ne verse mâncarea pe jos când se hrănește Un astfel de vas poate fi achiziționat din magazine de profil, de la raionul accesorii pentru câini sau dintr-un magazin online destinat animalelor de companie. 

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns