Cele mai sănătoase alimente pentru micul dejun

Cele mai sănătoase alimente pentru micul dejun

0 1147
Alimente pentru micul dejun
Micul dejun este principala masă a zilei

Cele mai sănătoase alimente pentru micul dejun trebuie să conțină vitamine, minerale și nutrienți de calitate. Proteinele sunt esențiale și ne oferă un boost de energie, putere de concentrare și capacitate de muncă. La fel și carbohidrații, chiar dacă ne ferim de ei pentru că îngrașă. Și să nu uităm de lipide! Iată, deci, trei categorii de macronutrienți indispensabili pentru buna funcționare a organismului.

Cele mai sănătoase alimente pentru micul dejun 

Un mic dejun sănătos trebuie să conțină alimente care nu sunt procesate. Ouă, brânză, lapte, iaurt, slate din fructe și legume proaspete, carne de pui sau curcan, semințe, nuci și alte oleaginoase. Nu ar trebui să lipsească nici avocado, dar nici pâinea integrală sau cerealele integrale.

Ouăle – Ouăle sunt foarte bogate în substanțe nutritive cu rol esențial în menținerea stării de sănătate (vitamina A, B5, B6, B12, D, E, K, acid folic, seleniu, fosfor, calciu și zinc).De asemenea, ouăle mai conțin acizi grași Omega 3, acizi care au un rol în reducerea inflamațiilor in organism, cu precădere la nivelul vaselor de sânge și a încheieturilor. Acizii grași Omega 3 mai previn afecțiuni precum osteoartrita sau bolile cardiace. Deoarece conțin o cantitate mare de proteine, ouăle sunt foarte sățioase și te vor ajuta dacă vrei să slăbești. Sunt sunt un super aliment care nu ar trebui să-ți lipsească din meniul zilnic. 

Iaurt – Conține proteine de bună calitate, asigurând organismului aminoacizi esențiali, cu rol în creșterea și înnoirea țesuturilor, inclusiv la nivelul organelor vitale. Iaurtul este și o sursă importantă de calciu, element ce susține sănătatea oaselor, dinților, activitatea musculară și cea nervoasă. Bacteriile lactice de fermentare contribuie la echilibrarea florei intestinale, iar cantitatea mică de calorii îl face ideal în curele de slăbire. Nu în ultimul rând, iaurtul este bogat magneziu, zinc, flor, dar și vitamine (A, B2, B12, E, K).

Oleaginoase– Nuci, alune, caju, migdale, fistic – iată câteva exemple de oleaginoase pe care ai putea să le incluzi de acum încolo la micul dejun. Pot fi consumate în iaurt dar și în diverse salate de crudități. Oleaginoase consumate în mod regulat au multiple beneficii pentru sănătate, precum reducerea riscului de a suferi de diabet sau boli de inimă și până la reglarea nivelului colesterolului și al trigliceridelor. În ciuda aportului caloric crescut, aceste fructe ajută și în procesul de slăbit, fiind bogate în fibre. Atenție, însă, la cantitatea pe care o consumi!

Salate de legume proaspete – De la micul dejun nu ar trebui să lipsească salatele de crudități. Legumele se pot consuma și separat, nu este obligatoriu să le combini. Care sunt cele mai recomandate? Cele care îți plac cel mai mult! Roșii, castraveți, ardei gras, ciuperci, salat verde, salată de varză, spanac, rucola etc.

Legumele consumate în stare proaspătă îți vor furniza toate vitaminele de care ai nevoie pentru a face față unei zile obositoare. În același timp, pe lângă boost-ul de energie pe care îl primești, îți vei proteja silueta dar și tinerețea și fermitatea pielii. 

Cereale integrale – Unul dintre cele mai importante motive pentru a avea în dieta ta cereale, de preferat integrale, este aportul bogat de fibre. Adulţii au nevoie între 25 şi 35 de grame de fibre zilnic, iar cerealele integrale conţin şi fibre solubile şi fibre insolubile, ambele benefice sănătăţii: pot ajuta la controlul glicemiei, scad nivelul colesterolului “rău” şi reduc riscul apariţiei cancerului de colon. ţine cont, însă că nu toate cerealele sunt bogate în fibre. Tocmai de aceea, introdu în alimentaţia ta ovăz, orz şi grâu bulgur.

Sursa foto: Pexels

COMENTARII

Lasă un răspuns