Chiar funcţionează! Sfaturi utile pentru albirea danturii acasă

Chiar funcţionează! Sfaturi utile pentru albirea danturii acasă

0 11322
capsune si lamaie

În ultima vreme, albul imaculat al danturii tale a prins o tentă gălbuie de care nu mai scapi? Petele maronii şi tartrul nu dispar indiferent de cât de des te speli pe dinţi? Află că, înainte de toate, îngrijirea danturii presupune respectarea unei igiene stricte. Pe lângă aceasta, ar trebui să renunţi la fumat, să eviţi anumite băuturi şi alimente colorate şi să încerci mai multe tratamente naturiste de albire. Iată tot ce trebuie să ştii despre abirea danturii la tine acasă!

O dantură sănătoasă presupune, în primul rând, o igienă orală riguroasă. Medicii stomatologi recomandă să ne spălăm pe dinţi în fiecare zi, dimineaţa şi seara, să folosim aţă dentară şi apă de gură. Dar să nu uităm de periuţa de dinţi! Periuţele de dinţi electrice, precum cele de aici, sunt ideale pentru curăţarea perfectă a danturii, mai ales dacă dinţii sunt îngălbeniţi sau prezintă pete maronii. Aceste produse te vor ajuta să obţii rezultate rapide datorită numărului foarte mare de rotaţii pe minut dar şi setărilor cu care sunt dotate: pentru curăţare, îngrijirea gingiilor, lustruirea dinţilor dar şi pentru albirea acestora. În acest fel, vei preveni apariţia plăcii bacteriene, a tartrului şi a petelor atât de inestetice.

Însă, dacă vrei să ai dantura cât mai albă, va trebui să ai mare grijă şi la băuturile pe care le consumi. De exemplu, cafeaua, vinul roşu, mustul, coca cola şi ceaiul negru sunt cei mai periculoşi duşmani ai danturii tale. Şi anumite alimente îţi pot păta dinţii, precum fructele de pădure, sfecla roşie dar şi sosul de soia. Nu mai vorbim despre ţigări!

albire dinti

Dacă îţi doreşti o dantură mai albă, înainte de a începe orice tratament, fie naturist, fie la stomatolog, ar trebui să ştii că nuanţa dinţilor diferă foarte mult de la o persoană la alta, iar acest lucru nu este cauzat neapărat de o igienă mai riguroasă sau, dimpotrivă, precară. Pur şi simplu, unele persoane sunt norocoasele posesoare ale unei danturi foarte albe, în timp ce altele au dinţii într-o culoare mai gălbuie. De multe ori, nuanţa danturii se moşteneşte de la părinţi la copii.

Încearcă remedii naturiste!

Iată mai jos câteva remedii naturiste care te vor ajuta să ai dinţii mai albi. Însă, nu te aştepta ca acest lucru să se întâmple peste noapte! Albirea se va observa în timp.

bicarbonat 1

bicarbonat 2Bicarbonat de sodiu şi zeamă de lămâie

Bicarbonatul de sodiu are o textură abrazivă, aşa că ar trebui folosit ca remediu pentru albirea danturii doar o dată pe săptămână. În caz contrar, el poate afecta smalţul dinţilor, iar tu te poţi trezi cu carii, dar şi cu dureri mai ales când consumi alimente dulci sau băuturi reci. În schimb, bicarbonatul de sodiu are proprietăţi de albire, curăţă foarte bine inclusiv între spaţiile interdentare şi ajută la echilibrarea pH-ului din cavitatea bucală. În acest fel, acizii vor fi neutralizaţi, iar tu vei fi ferită de carii sau inflamaţii.

Ingrediente: Două, trei linguriţe de bicarbonat de sodiu, suc de lămâie;

Mod de preparare: Pune bicarbonatul într-un recipient curat şi adaugă peste el sucul unei lămâi. Amestecă până când compoziţia devine omogenă, de consistenţa unei paste fine.

Mod de folosire: Aplică puţin din această pastă pe dinţi şi aşteaptă un minut pentru ca tratamentul să acţioneze. Apoi, clăteşte gura cu apă călduţă. Următorul pas: înmoaie periuţa în amestec şi periază dinţii cu mişcări blânde. Atenţie să nu atingi gingiile!

capsune

capsune 2Căpşune şi sare de bucătărie

Căpşunele sunt o sursă bogată de vitamina C, care ajută la eliminarea tartrului şi a plăcii bacteriene. Aceste fructe conţin şi acid malic – o substanţă care elimină petele galbene şi maronii. Sarea de bucătărie acţionează ca un abraziv fin, având şi proprietăţi de albire.

Ingrediente: Două, trei căpşuni mari, o linguriţă de sare de bucătărie;

Mod de preparare: Zdrobeşte căpşunile cu o furculiţă sau mixează-le într-un blender. Adaugă apoi sarea şi amestecă bine.

Mod de folosire: Şterge dinţii cu un şerveţel în aşa fel încât să absorbi orice urmă de salivă. Cu ajutorul periuţei, aplică pasta şi aşteaptă 5 minute ca să-şi facă efectul. Apoi, clăteşte gura cu apă călduţă. Recomandat este să repeţi operaţiunea în fiecare seară, înainte de culcare, până când observi efectele.

cocos 1

cocos 2Unt sau ulei de cocos

Unul sau uleiul de cocos este un remediu eficace împotriva tartrului, a plăcii bacteriene şi a petelor care apar pe dinţi, cauzate de consumul excesiv de cafea, vin roşu, băuturi acidulate, fructe şi legume colorate. Acidul lauric – un compus care se regăseşte în untul sau uleiul de cocos ajută la albirea dinţilor dar şi la păstrarea sănătăţii gingiilor.

Ingrediente: O lingură de unt sau ulei de cocos;

Mod de folosire: Înmoaie periuţa în untul de cocos şi aplică-l pe dinţi insistând în zonele mai greu accesibile – zonele interdentare. Nu trebuie să periezi, ci doar să aştepţi câteva minute pentru ca tratamentul să-şi facă efectul. Recunoaştem, nu este o operaţiune prea plăcută, dar merită! Repetă operaţiunea de câteva ori pe săptămână, până când observi primele efecte.

argilaPraf de argilă

Nu ai crede, dar praful de argilă te va ajuta să ai dinţii mai albi şi foarte curaţi! Este mult mai puţin abrazivă decât bicarbonatul de sodiu şi sarea de bucătărie, deci va acţiona asupra smalţului dentar mult mai blând. Iar acesta poate fi considerat un avantaj de luat în calcul. Argila conţine minerale şi oligoelemente cu efect de purificare a cavităţii bucale, ajută la remineralizarea smalţului şi este un dezinfectant natural. Acest praf minune poate fi folosit atât pentru albirea danturii, cât şi împotriva iritaţiilor mucoasei bucale, a infecţiilor sau abceselor.

Ingrediente: Praf de argilă, apă;

Mod de preparare: Amestecă o linguriţă de praf de argilă cu apă, în aşa fel încât să ajungi la consistenţa unei paste fine.

Mod de folosire: Aplică pasta pe dinţi cu ajutorul periuţei şi spală-te timp de trei, patru minute. Apoi, clăteşte gura cu apă călduţă. Tratamentul poate fi urmat o dată, de maximum două ori pe săptămână.

capsune 3Alimente care albesc dinţii în mod natural

Căpşune – Aşa cum am amintit mai sus, căpşunele conţin acid malic – o substanţă cu proprietăţi astringente, care ajută la eliminarea petelor de pe suprafaţa dentară.

Citrice – Acidul citric din portocale şi lămâi acţionează asupra smalţului dentar, având puternice efecte de albire. Atenţie, însă! Nu le consuma în exces pentru că vitamina C poate deveni dăunătoare pentru sănătatea dinţilor.

Seminţe şi nuci – Seminţele, nucile, migdalele au o textură abrazivă care poate duce la eliminarea tartrului, a plăcii bacteriene şi a petelor. La fel acţionează şi legumele crocante precum morcovii şi ardeii graşi.

Mere, pere, ţelină, broccoli şi morcovi – Textura crocantă dar şi cantitatea mare de apă pe care o conţin aceste fructe şi legume, duc, în timp, la eliminarea petelor care afectează smalţul dentar. Mai mult, acestea duc şi la creşterea cantităţii de salivă, care protejează sănătatea bucală.

Lapte şi iaurt – Alimentele bogate în calciu precum brânza, laptele, iaurtul şi smântâna protejează sănătatea dentară şi, consumate regulat, elimină petele gălbui şi maronii.

sonicare pentru copii philips.roCe produse de igienă orală să foloseşti?

De multe ori, chiar dacă ni se pare simplu să alegem produsele de igienă orală, facem greşeli care ne costă scump. Uite câteva sfaturi utile ca să cumperi cele mai bune produse!

Periuţa de dinţi electrică – În general, o periuţă de dinţi electrică poate realiza între 7.000 şi 30.000 de rotaţii pe minut, faţă de 600 pe care le putem realiza manual. Mai mult, periuţa de dinţi electrică acoperă o suprafaţă dentară mai mare, iar curăţarea este mult mai eficientă. Nici timpul pe care îl aloci spălatului pe dinţi nu este un factor pe care să-l ignori: cu o periuţă normală trebuie să ne spălăm timp de cinci minute. În schimb, periuţa electrică poate fi folosită doar două, trei minute. Periuţele de dinţi electrice sunt destinate şi copiilor. Cei de la Philips au câteva modele  dotate cu două viteze, fiecare fiind adecvată vârstei copilului, iar unele produse prezintă şi un mini-playlist cu diferite tonuri muzicale.

Periuţa de dinţi clasică – Aceasta trebuie aleasă cu mare grijă. Optează pentru o periuţă de dinţi cu peri moi, deoarece una cu peri aspri poate afecta gingiile şi poate duce la sângerarea şi retragerea acestora. Recomandat este să înlocuieşti periuţa o dată la trei luni sau atunci când perii se deteriorează. Capul periuţei nu trebuie să fie unul mare, tocmai pentru a putea pătrunde în zonele mai greu accesibile ale cavităţii bucale. Mânerul trebuie să fie unul cât mai confortabil, iar perii trebuie să aibă capetele rotunjite, pentru a nu leza gingiile.

pasta de dintiPastă de dinţi – Alege o pastă de dinţi care conţine printre celelalte ingrediente bicarbonat de  sodiu. Poţi opta şi pentru un produs uşor abraziv, dar asta numai dacă nu suferi de sensibilitate dentară. Află că pastele de dinţi care conţin calciu întăresc dantura şi o protejează împotriva cariilor, în timp ce produsele cu efect antibacterian vor proteja sănătatea gingiilor şi a mucoasei bucale.

Aţă dentară – În magazine şi farmacii vei găsi foarte multe tipuri de aţă dentară, aşa că indicat este să te consulţi, înainte de a cumpăra, cu medicul tău stomatolog. Totuşi, ca regulă generală, recomandat este să verifici grosimea aţei dentare. În cazul în care spaţiile dintre dinţi sunt foarte mici, este recomandată o aţă dentară mai subţire.

COMENTARII

Lasă un răspuns