Copiii cu vârste sub un an nu ar trebui să consume deloc sucuri din fructe!
Sucurile naturale din fructe pe care le găsești pe rafturile magazinelor dar și cele naturale, pe care le prepari acasă, nu sunt recomandate copiilor mai mici de un an! Motivul? Acestea conțin o cantitate enormă de zahăr care poate duce, în timp, la obezitate. Iată este recomandarea specialiștilor în nutriție din cadrul Academiei Americane de Pediatrie.
Inițial, acest sfat era oferit părinților care aveau copii mai mici de șase luni, însă studiile recente au demonstrat pericolul și la vârste mai mari. Este vorba despre analizarea ratei de obezitate în rândul celor mici, dar și apariția din ce în ce mai frecventă a problemelor dentare și anume cariile.
„Copilul trebuie să consume lapte, nu sucuri”
„Nu am înțeles niciodată de ce li se oferă copiilor atât de mici sucuri din fructe pline de zaharuri, când, în mod normal, ei ar trebui să consume lapte, dacă este posibil chiar lapte matern”, a declarat pentru CNN dr. Steven A. Abrams, președintele Departamentului de Pediatrie din cadrul „Dell Medical School” ce aparține Universității din Texas. „Recomand din toată inima alăptarea la sân, iar când acest lucru nu este posibil, hrănirea bebelușilor cu lapte formulă. În nici un caz nu le dați copiilor sucuri din fructe!”, a mai declarat el.
Acum câțiva ani, medicii păreau a fi de acord cu sucurile din fructe deoarece, spuneau ei, sunt pline de vitamine, minerale și elemente nutritive. Însă, foarte mulți ingorau complet cantitatea uriașă de zaharuri care ajungea în organismul copilului. Pe atunci se recomanda ca cei mici, cu vârste între unul și trei ani, să bea suc de fructe, dar în cantități reduse, în jurul a 150 de grame zilnic. Acum, medicii interzic total această practică, mai ales dacă bebelușul nu a împlinit un an.
Sucurile fără zahăr, o mare capcană!
Azi, această băutură delicioasă poate fi consumată de copiii cu vârste mai mari, dar în cantități mici. De exemplu, cei care au între 4 și 6 ani pot bea zilnic între 150 și 170 de grame. Însă, chiar și așa, părinții sunt sfătuiți să citească cu mare atenție eticheta pe care sunt notate ingredientele produsului. „În ciuda faptului că pe eticheta multor sucuri este notată inscripția „No sugar” sau „Sugar free” (fără zahăr), acest lucru nu este neapărat și sănătos. Motivul? Fructoza a fost înlocuită cu îndulcitori artificiali, iar băutura devine, în acest fel, hipercalorică. Nu mai vorbim despre faptul că este foarte săracă în elemente nutritive”, este de părere Jaclyn London, director în nutriție la Institutul Good Housekeeping. Nici un suc, indiferent că este găsit în comerț sau pregătit acasă, nu poate egala, din punct de vedere nutrițional, fructul din care este fabricat. Mai mult decât atât, sucul proaspăt de fructe, așa numitele fresh-uri, nu sunt altceva decât apă cu zahăr. În schimb, toate vitaminele, mineralele și nutrienții de care organismul are nevoie se regăsesc în pulpa și uneori coaja fructului. Părți pe care le arunci la gunoi”, a mai explicat specialistul.
În ceea ce privește sucurile pe care le găsești la magazin, află că ingredientele sănătoase precum fibrele, antioxidanții, vitaminele și mineralele se pierd în timpul procesului de fabricație a produsului. Revenind la problema consumului de sucuri de către copiii de până la un an, nutriționiștii recomandă ca aceștia să bea lapte matern și apă. În nici un caz sucuri dulci, concentrate, pline de zaharuri, arome artificiale, coloranți și alte chimicale.
Sursa foto: Pexels