Cum recunoști un copil talentat? Răspunde-ţi la următoarele întrebări!
Cum recunoști un copil talentat? E dificil, căci poate fi vorba nu neapărat despre talent, ci doar despre o înclinație, o plăcere sau un hobby. De aceea trebuie să tratezi totul cu maximă responsabilitate.
Desen, muzică, sport, șah, jocuri de logică sau memorie…iată doar câteva dintre aptitudinile la care copilul tău ar putea excela și, de ce nu, chiar face performanță. Însă, fără un ajutor din partea părinților, oricât de mic ar fi el, talentul neșlefuit, de cele mai multe ori se pierde. Sau, ar putea să nu fie niciodată descoperit. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să recunoști talentul copilului tău dar și să i-l cultivi!
Mi-a fost clar încă de când avea vreo 3 ani că Patrick are o înclinație către desen. Nu mă aștept să devină un mare artist, însă, simplu fapt că-i place să deseneze, că stă la masă concentrat și câte o oră, modul în care combină culorile și, cel mai important, imaginația de care dă dovadă sunt pentru mine motive mai mult decât suficiente pentru a-l încuraja în ceea ce face.
Iar dacă la un moment dat se va dovedi că într-adevăr, chiar este vorba despre talent, atunci îl voi ajuta să îndrepte spre direcția asta. Nu am avut până acum nici un arhitect în familie. Deci..totul are un început.
Cum recunoști un copil talentat
Mai în glumă, mai în serios, situația trebuie abordată cu mare grijă și responsabilitate. Iar înainte de a face un plan de bătaie, ar trebui să-ți răspunzi la câteva întrebări.
Chiar are un talent real sau doar tu vezi asta?
Se întâmplă, din păcate, de multe ori ca părinții să-și dorească atât de mult un copil talentat sau chiar supradotat, încât să nu mai facă deosebirea între talent și plăcere. Am întâlnit astfel de cazuri mai ales în parcuri, când cel mic desena cu cretă pe asfalt, iar părinții erau aproape în delir. Ne-am nimerit pe aceeași bancă și am fost pusă imediat la curent cu aptitudinile copilului, un geniu în devenire. Tatăl era puțin mai moderat, însă mama era în extaz după fiecare linie trasată pe asfalt. Să fi fost talent în stare pură, necizelat sau doar o exagerare din partea părinților…e greu de spus, dar presupun că nu l-am avut în fața ochilor pe viitorul Picasso. Prin urmare, încearcă să analizezi situația la rece, obiectiv, încearcă să nu te lași pradă emoțiilor. Fii sinceră cu tine, dar mai ales cu copilul tău. Gândește-te nu la ce-ți dorești tu de la el, ci la ceea ce-și dorește și la ceea ce îi place în primul rând lui.
Îi place ce face sau îl obligi tu să-i placă?
Iar dacă observi că-i place ceva anume, să deseneze, să cânte, să danseze, dacă îi place la înot sau la balet – cursuri la care l-ai dat deja de ceva vreme – întreabă-te dacă nu cumva îi place ca să-ți facă ție o bucurie, ca să te mulțumească pe tine, ca să crească în ochii tăi. Căci am putea vorbi atunci despre un copil care are nevoie de atenție din partea părinților, de validare, care face ce-și doresc ei poate pentru a primi mai multă afecțiune. Nu-l obliga pe copil să facă ceva ce nu-i place, ceva pentru care poate nu este încă pregătit fizic, psihic sau emoțional. Doar pentru că îți dorești tu. Această atitudine a ta nu va duce la performanță. Dimpotrivă. Și încă un sfat: nu-l compara pe cel mic cu alții copii! Dacă fetița din vecini face dansuri asta nu înseamnă că și copilul tău trebuie dat la dansuri. Evident, o poți face, dar dacă observi că nu-i place, renunță! Caută ceva potrivit pentru copilul tău și nu mai privi în curtea vecinului!
Este talent sau doar un hobby trecător?
Copiii trec prin tot felul de faze. Patrick a avut o perioadă când cânta prin casă cât îl țineau plămânii și pe noi urechile. Dar asta nu m-a făcut să mă gândesc la vreun talent ascuns de-al copilului la muzică. Nu de alta, dar toată lumea aștepta să-și termine numărul ca să ne putem înțelege din nou unii cu alții. Era doar o fază care așa cum a venit, așa a și trecut. Iar la vârste mai mari copiii pot dezvolta diferite hobby-uri. Nu te lăsa, deci, păcălită! Cum recunoști un copil talentat? Uneori chiar nu e greu!
Ai un copil talentat! Cum îl încurajezi?
Îl lauzi chiar dacă progresează cu pași mici. Îi duci la un evaluator pentru a afla exact care este nivelul copilului. Un profesor de desen – dacă cel mic desenează, un profesor de muzică, un club sportiv etc. Iar apoi, după ce talentul îi este validat de către un profesionist, încep cheltuielile. Căci da, să susții un copil și să-i cultivi un talent, necesită timp, energie și…bani. Și este foarte important ca familia să-și asume aceste cheltuieli. Și să le poată suporta. Orele de înot, lecțiile de muzică sau desen, echipamentele sportive, sau rechizitele….toate costă! Iar dacă un creion cărbune desen este relativ ieftin, alte accesorii pentru pentru pictură te vor face să scoți mult mai mult din buzunare.
Și nici magazinele care comercializează astfel de ustensile și accesorii nu se găsesc chiar pe toate drumurile! Vorbim despre cele din zona de nișă care comercializează de la instrumente de scris până la ghilotină electrică pentru tăiat hârtie sau cartușe pentru imprimante. La o librărie de cartier va fi greu să găsești cele necesare pentru pasionații de pictură. Prin urmare, așteaptă-te la situații când va trebui să faci comandă pentru anumite pensule, acuarele, pânze etc.
Dar copilul are nevoie și de susținere morală, nu numai financiară. Trebuie lăudat, încurajat, trebuie să-i arăți cât de mult îl apreciezi. Tu, până la urmă, trebuie să fii cel mai înfocat fan al lui.
Sursa foto: Pixbay