Copilul chinuie câinele? Iată ce e de făcut!

Copilul chinuie câinele? Iată ce e de făcut!

0 693
Când copilul chinuie câinele, părinții trebuie să intervină prompt
De cele mai multe ori, copiii mici se joacă cu animalul de companie al familiei ca și cu propriile sale jucării de pluș

Când copilul chinuie câinele, mai ales când puștiul nu prea conștientizează ce face, trebuie să intervii cât mai rapid! Un astfel de comportament nu va fi prea mult timp tolerat de animal, indiferent cât de blând ar fi el și indiferent că se numără printre acele rase de câini pentru copii, docile și prietenoase. La un moment dat, s-ar putea să riposteze sau ar putea deveni, în timp, speriat, timid și foarte retras. Iată cum rezolvi aceste probleme atât de des întâlnite în familiile cu câini și copii mici!

Copilul chinuie câinele? Cum îl educi să respecte animalul

Un copil mic, cu vârste între unu și trei ani, nu este conștient de acțiunile sale, iar de multe ori câinele familiei este cel care „trage ponoasele”. Copiii mici sunt gălăgioși, foarte energici, foarte activi și tratează animalul de companie al familie ca pe propria sa jucărie de pluș. Nu de puține ori, câinii sunt fugăriți prin toată casa, trași de urechi, de coadă, de păr, sunt călăriți precum poneii în curte și au existat cazuri când au rămas și fără mustăți. Acest lucru nu poate fi tolerat! Căci, dacă nu intervii, s-ar putea ca animalul de companie să aibă la un moment dat o reacție. Și nimeni nu-și dorește asta.

Dresează câinele să asocieze gălăgia cu ceva bun

Câinele abia ce s-a obișnuit cu prezența bebelușuluii în casă, cu mirosul lui și cu plânsul său din miez de noapte. Însă provocările continuă, căci bebe a crescut, iar plânsetele s-au transformat în urlete și chiar tantrumuri. Un stres destul de mare pentru un animal obișnuit cu liniște și armonie. Într-un fel sau altul, el va trebui să se obișnuiască și cu asta. Dar cum? Trebuie să-l ajuți! Ce poți face? De fiecare dată când copilul face gălăgie, iar câinele se alarmează, încearcă să calmezi animalul oferindu-i recompense. Cu timpul, el va asocia zgomotul cu ceva delicios, cu ceva bun, pozitiv. În același timp, trebuie să corectezi și comportamentul copilui. Dacă cu tantrumurile nu te poți pune, zgomotele foarte puternice pot fi de multe ori evitate. 

Copilul chinuie câinele și îi invadează spațiul de mâncare și somn
Câinele are nevoie de un loc numai ai lui, unde să doarmă, să mănânce și să se relaxeze. Copilul nu ar trebui lăsat să invadeze spațiul animalului

Când copilul invadează spațiul animalului 

Deseori se întâmplă ca cel mic să chinuie câinele fără intenție. El doar vrea să se joace. Astfel, trezește animalul din somn, îl deranjează de la masă sau când se odihnește în coșulețul său. Trebuie să-i explici copilului faptul că așa cum el are pătuțul lui, și cățelul are un loc special unde doarme, unde se relaxează sau își face siesta. Chiar dacă pare că nu prea înțelege, puștiul tău va învăța cu timpul să respecte nevoile animalului. Foarte important este și ca spațiul lor să fie delimitat și să eviți cât poți ca cei doi prieteni să doarmă împreună. Regulile trebuie impuse cu strictețe și respectate. Nu există excepții. În acest fel, câinele va avea timp și pentru el, nu numai pentru a-l distra pe copil. Și încă un aspect: copilul trebuie învățat să lase câinele în pace atunci când mănâncă. 

Copiul chinuie câinele și-l trage de blană?Învață-l să-l mângâie!

Cu toții am văzut copii mici care trag animalele de urechi, de mustăți, care trag câinii de coadă sau de blană. Deși tolerează acest comportament, animalele noastre de companie suportă cu greu tratamentul. Încearcă să nu treci cu vederea acest aspect! Dacă ai observat vreun gest în acest sens, corectează-l imediat. Foarte important este să îi arăți copilului cum să mângâie câinele. El va imita gesturile tale și va învăța să fie tandru și iubitor. Explică-i celui mic faptul că și pe cățel îl doare și trebuie să ne purtăm cu el cât mai blând. 

Ce faci când se ceartă pe jucării?

Va trebui să te aștepți și la asta: câinele consideră că jucăriile copilului sunt, de fapt, ale lui. Motiv pentru care animalul ar trebui învățat comenzi simple și pe care să le respecte. Când îi spui să lase o jucărie, el trebui s-o pună pe podea. O poate lua și se poate juca cu ea doar când ești și tu de acord. În rest, trebuie să știe că nu are voie. Ai putea începe să-l înveți aceste comenzi chiar înainte de nașterea copilului, căci câinele are nevoie de timp pentru a le înțelege și pentru a le urma întocmai. 

Uneori copilul chinuie câinele, însă acest comportament trebui corectat
Dacă locuiești la curte, poți aduce acasă un câine de talie mijlocie sau mare. Va avea spațiul necesar să alerge și să se joace

Îți dorești un câine? Atenție ce rasă alegi!

Dacă încă nu ai un câine însă îți dorești unul, va trebui să alegi rase potrivite pentru familiile cu copii. Orientează-te către rase de talie mică sau medie dacă locuiți la bloc. Un husky siberian, un câine lup sau un dog german nu vor avea spațiu suficient decât dacă stați la curte. Un alt sfat ar fi să mai aștepți o perioadă, până când copilul tău crește puțin mai mare. Acum, cât este mic, el are nevoie de toată atenția și grija ta, la fel ca și câinele nou sosit în familie. Dacă te gândești că-ți va fi greu să te descurci cu ambele „joburi”, amână momentul adoptiei unui animal. Ar fi păcat să-l neglijezi din lipsă de timp sau din cauza oboselii.

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns