Copilul nu mănâncă? 10 metode pe care să le încerci și care...

Copilul nu mănâncă? 10 metode pe care să le încerci și care funcționează!

0 2208

De multe ori, când cel mic refuză micul dejun, prânzul sau cina, aceste momente sunt pentru tine un calvar. Mai ales că știi foarte bine că are nevoie de o alimentație sănătoasă și cât mai variată. Unii părinți se enervează, recurg la șantaj sau îl ceartă. Și înrăutățesc și mai mult lucrurile. Iată mai jos 10 trucuri pe care să le încerci dacă cel mic nu este cel mai mare mâncăcios!

copii care ajuta la pregatirea mesei

1. Lasă-l pe cel mic să te ajute să pregătești masa. Copiii mici adoră să spele, alături de tine, legumele și fructele, să așeze în farfurie bastonașe de morcovi sau fasole verde sau să aranjeze boabele de mazăre. Implică-l în aceste activități, iar când va veni ora mesei, va fi primul în bucătărie.

copil care se murdareste cand mananca

2. Lasă-l să se murdărească. Copiilor le place să experimenteze, sunt curioși și dornici de a ști cât mai multe. Lasă-l să mănânce cu mâna o pulpă de pui și nu te supăra pe el dacă se murdărește la gură cu piure de cartofi. Lasă-l să exploreze mâncarea.

3. Nu-l obliga să mănânce dacă îl vezi obosit. Pentru că nu va mânca, iar prânzul va fi pentru tine dar mai ales pentru el un chin. Lasă-l pe copil să se odihnească puțin înainte de masă.

4. Dacă refuză cu obstinație să mănânce, nu-i lăsa farfuria în apropiere așteptând să guste singur din mâncare. Copilul trebuie să știe că dacă nu vrea, nu se i se dă. Iar când cere, va primi.

copil care se joaca cu mancarea

5. Așază în farfurie legume colorate, care să-l încânte și într-un mod în care să poți „desena” fie un soare, o steluță, o floricică etc. Copiii adoră orice este ieșit din comun.

6. Dacă cel mic refuză un anumit tip de alimente, piure de broccoli de exemplu, nu-i schimba pe loc mâncarea cu felul lui preferat. Așa va învăța să te manipuleze.

copil care nu vrea sa manance

7. Trebuie să ai răbdare, să fii calmă și să insiști. În nici un caz nu țipa la copil și nu-l amenința. Asta nu va face decât să înrăutățească situația.

8. Încearcă să transformi ora de masă într-un moment amuzant. Asta nu înseamnă să îl lași să-și aducă jucăriile, însă puteți să cântați cântecele, să-i spui o poveste sau poate o ghicitoare. Masa trebuie să fie pentru el ceva plăcut și relaxant.

mama si copil mananca impreuna

9. Mâncați împreună. În acest fel, îi arăți că toată lumea trebuie să mănânce, nu numai el. Îți va urma exemplul. La un moment dat.

10. Joacă-te cu mâncarea! Din piureul de cartofi poți construi un munte, din legumele verzi poți „desena” în farfurie pomișori sau animale. Acestea pot fi chiar niște personaje dintr-o poveste pe care cel mic o cunoaște sau pe care o inventezi pe loc.

COMENTARII

Lasă un răspuns