Coronavirus. Uite ce se întâmplă în organismul unei persoane infectate cu Covid-19

Coronavirus. Uite ce se întâmplă în organismul unei persoane infectate cu Covid-19

coronavrus grafica
Covid-19 atacă plămânii și declanșează pneumonia virală

Coronavirus. În urma cercetărilor și a testelor efectuate, experții au aflat, pas cu pas, ce se se întâmplă în organismul unei persoane infectate cu Covid-19. Iată cum acționează virusul și care sunt stadiile bolii, de la cele mai ușoare forme până la cele mai complicate.

Odată ce a fost infectat cu Covid-19, organismul persoanei bolnave trece printr-o serie de procese absolut incredibile. Sistemul imunitar intră în alertă maximă și încearcă să facă față noului tip de virus prin toate mijloacele. De cele mai multe ori, răspunsul său este foarte agresiv, tocmai pentru că nu-și cunoaște inamicul și nu știe cu ce are de-a face. Iată, pas cu pas, cum atacă virusul organismul și ce se întâmplă în corpul nostru, potrivit bbc.com.

Coronavirus. Ce se întâmplă în organismul unei persoane infectate cu Covid-19

Pneumonia virală declanșată de Covid-19 este extrem de contagioasă, iar virusul, odată ce a pătruns în organism, face ravagii. Iată ce se întâmplă în corpul unei persoane care tocmai s-a infectat.

Coronavirus fotografie sugestivagrafica
Coronavirusul a apărut în China și în doar trei luni a făcut aproape 500.000 de victime în întreaga lume

Coronavirus. Perioada de incubație

Epidemia de coronavirus a izbucnit anul trecut, la sfârșitul lui decembrie, în China, în localitatea Wuhan, iar de atunci și până acum au murit în jur de 500.000 de oameni în întreaga lume. În România se înregistrează deja 19 decese în rândul persoanelor în vârstă, care sufereau și de alte afecțiuni grave, iar autoritățile au luat măsuri excepționale, fără precedent, ce vor intra în istorie.

Ce se știe până acum, deși nu este chiar o certitudine, e faptul că perioada de incubație a virsului este de 14 zile, dar poate dura și până la 21 de zile. Această perioadă se întinde din momentul în care virusul pătrunde în organism până la primele simptome pe care bolnavul începe să le resimtă. În tot acest timp, persoana infectată este asimptomatică și nu știe ce o așteaptă. În tot acest timp, coronavirusul pătrunde în interiorul celulelor, iar apoi începe să le atace.

Noul coronavirus din China, cunoscut științific sub denumirea de Sars-Cov-2, poate părunde în organismul nostru când respirăm în preajma unei persoane infectate care tocmai a tușit sau strănutat. Se transmite prin stropii de salivă, cel mai adesea. De asemenea, te poți infecta dacă atingi o suprafață contaminată, suprafață pe care a atins-o înainte un bolnav, și îți atingi fața, ochii, nasul sau gura fără să te fi spălat pe mâini.

În perioada de incubație, coronavirusul infectează celulele care căptușesc gâtul, căile respiratorii și plămânii. Odată ce virusul a invadat celulele, el începe să se multiplice transformându-le din celule sănătoase în aliați, adevărate fabrici de Covid-19. Din acest moment, putem spune că virusul se răspândește în organism cu o viteză uluitoare, infectțnd alte și alte ceule până când întregul organism intră în colaps. Cu toate acestea, în perioada de incubație, persoana bolnavă nu va avea simptome, deoarece sistemul imunitar încă nu intră în alertă.

Barbat de varsta mijlocie care se protejeaza de coronavirus purtand o masca de protectie la gura
Pneumonia virală declanșată de Covid-19 ucide mai ales persoanele în vârstă, care suferă și de alte afecțiuni grave

O gripă și atât

Majoritatea oamenilor resimt simptomele unei gripe normale, poate ușor mai agresive și doar atât. Ei reușesc să treacă cu bine prin această perioadă și se se vindece. Însă, alții nu sunt atât de norocoși. Și ne referim aici la persoanele în vârstă, care suferă și de alte afecțiuni grave: cancere, boli de inimă, diabet, leucemii, obezitate. Este vorba despre boli care le-au slăbit foarte mult organismul, printre care și astmul. În acest contex, bolnavul nu mai poate lupta cu boala. Și survine decesul.

Printre simptome se numără gât uscat și iritat, apoi tuse seacă, apoi febră, frisoane și o stare generală de rău. Bolnavul respiră cu mare dificultate deoarece plămânii săi sunt invadați de mucus, iar aerul pătrunde foarte greu. Pe de altă parte trebuie știut faptul că există persoane care nu prezintă nici un simptom, sunt asimptomatice, cu toate că au virusul în organism. Febra și starea de rău sunt, de fapt, răspunsul sistemului imunitar care începe să lupte împotriva virusului. Sistemul imunitar recunoaște Covid-19 ca fiind un intrus, ca fiind un invadator ostil și dă semnale întregului organism. Practic, transmite că ceva nu este în regulă prin eliberarea unor compuși chimici denumiți cytokine. Acestea se fac, de fapt, vinovate de apariția febrei, a durerilor musculare, bufeurilor și frisoanelor.

Tusea provocată de coronavirus este inițial una seacă, iar asta este cauzată de iritatea celulelor din zona sistemului respirator, celule care sunt afectate de virus. Unele persoane pot avea și o tuse expectorantă, cu mucus, ce conține celule moarte, din plâmâni, care sunt astfel eliminate, dar nu este un lucru obligatoriu.

Simptomele se tratează prin odihnă, o alimentație ușoară și multe lichide. Hidratarea organismului este foarte importantă în această perioadă. În mod normal, nu ai avea nevoie de spitalizare. Această stare de covalescență durează până la o săptămână, după care organismul începe să-și revină, semn că sistemul imunitar a câștigat bătălia. După cum se observă, pneumonia virală declanșată de noul coronavirus nu se deosebește cu nimic de o gripă comună sau o viroză respiratorie mai agresivă. Despre această afecțiune, desprecauzele, simptomele și tratamentul ei poți afla mai multe aici.

Femeie pacient pe patul de spital in sectia de terapie intensiva si conectata la aparate
Decesul survine în urma unei insuficiente respiratorii

Pneumonia virală, o afecțiune severă

Boala devine gravă, severă, în momentul în care sistemul imunitar răspunde foarte garesiv, exagerează foarte mult în lupta împotriva virusului. Semnalele chimice pe care le transmite în întreg organismul cauzează inflamații, iar acestea duc la alte complicații și mai grave. În mod normal, sistemul imunitar ar trebui să reacționeze cu moderație, însă nu se întâmplă mereu așa. De ce? Nu se știe, a declarat Dr. Nathalie Macdermott, de la King’s College London.

Inflamarea plămânilor se numește pneumonie. Dacă virusul a reușit să călătoreacă prin gură către gât, căile aeriene, iar apoi plâmăni, cu siguranță, odată instalat acolo, el va face adevărate ravagii. Bolnavul nu mai reușește să respire normal deoarece săculeții care ar trebui să conțină, în mod normal, aer, acum sunt plini cu lichid.

O boală care a ucis aproape 500.000 de oameni din întreaga lume

Această afecțiune severă a plâmânilor poate duce pacientul într-o stare critică, iar de aici până la deces nu mai este decât un pas. În acest moment, organismul începe să cedeze, intră în colaps total și, în cele din urmă, moare.

Problema este că există aceste situații când sistemul imunitar scapă pur și simplu de sub control și face el însuși ravagii în organism. Bolnavul poate intra în șoc septic, presiunea sângelui scade foarte mult, iar organele cedează rând pe rând.

Sindronul acut respiratoriu cauzat de o infamație foarte mare a plămânilor împiedică organismul să primească oxigenul care îi este necesar pentru a supraviețui. În această situație, printre primele organe care cedează se numără rinichii, care nu mai curăță sângele de toxine. Decesul este iminent.

Aglomeratie pe o strada din China
Coronavirusul este extrem de contagios și în doar trei luni a declanșat o pandemie

Primele decese cauzate de Covid-19

Medicii chinezi au povestit în publicația Lancet Medical Journal despre primele decese înregistrate în China, în ciuda tuturor eforturilor depuse pentru salvarea bolnavilor. Este vorba despre primele două cazuri înregistrate în localitatea Wuhan, și care au fost ale unor oameni clinic sănătoși, dar fumători și cu un sistem respirator vulnerabil. Prima persoană, un bărbat de 61 de ani, a acuzat simptome severe încă de când a fost internat în spital. În ciuda eforturilor depuse de medici, el a murit de insuficiență respiratorie 11 zile mai târziu. Al doilea pacient, un alt bărbat, în vârstă de 69 de ani, a suferit de asemenea o insuficiență respiratorie și, deși a fost ventilat mecanic, a murit de șoc septic.

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns