Vrei un credit? Iată 5 lucruri pe care nu ți le va spune niciodată banca!
Vrei să-ți mobilezi sau să-ți utilezi locuința, să renovezi apartamentul sau casa, îți dorești o mașină nouă sau poate planifici o vacanță în străinătate. Dacă nu dispui de bani, primul tău gând este să faci un credit. Însă, înainte de a lua decizia de a te împrumuta la bancă, trebuie să te gândești foarte bine și să iei în calcul câteva aspecte esențiale. Ca să nu regreți după.
Atenție la gradul de îndatorare! Chiar dacă te încadrezi, asta nu înseamnă că-ți și permiți creditul – Atunci când contractezi un credit ipotecar sau de nevoi personale, banca decide să ți-l acorde doar dacă te încadrezi în gradul maxim de îndatorare acceptat de instituția financiară respectivă. Cu alte cuvinte, banca se asigură că lunar îți rămân bani să-ți achiți datoria. Gradul maxim de îndatorare este acel procent din venitul tău care poate reprezenta rata creditului solicitat. În prezent, gradul de îndatorare mediu este de 50-60% din venitul net. Însă, mare atenție! Chiar dacă te încadrezi în acest procent, trebuie să te gândești foarte serios dacă te vei putea împăca cu noul stil de viață pe care vei fi obligată să-l duci. De exemplu, dacă ai un venit net de 4.000 de lei pe lună, 50% din bani ar putea reprezenta rata la bancă. Îți convine să trăiești cu doar 2.000 de lei? Pentru că un venit înjumătățit presupune să renunți la anumite plăceri ale vieții: nu-ți vei mai permite să ieși seară de seară în oraș, la restaurant, terasă sau film, nu-ți vei mai permite să dai câte o fugă la munte în fiecare weekend, așa cum poate o făceai înainte, va trebui să renunți la ședințele interminabile de shopping, la concediile prelungite în afara țării și la multe altele. Gândește-te, deci, foarte bine înainte de a face împrumutul și calculează câți bani îți vor mai rămâne în afara celor pentru rată, mâncare, întreținere și facturi. Notează pe o foaie de hârtie cât scoți din buzunar lunar pentru întreținere – dacă locuiești la bloc – facturi la gaze, lumină, cablu și telefon, pentru rata sau ratele pe care le ai la bănci, dar și pentru mâncare și medicamente. Evident, ia în calcul și suma destinată situațiilor de urgență. Apoi, vezi câți bani îți mai răman pentru micile tale distracții. S-ar putea să fii pe zero!
Vei putea suporta rata pe termen îndelungat? – Ai solicitat un credit ipotecar sau de nevoi personale, iar banca ți-a acceptat dosarul și urmează să primești banii. Acum, în prezent, rata ți se pare acceptabilă și o poți achita fără probleme. Dar gândește-te la viitor! În cazul unui credit de nevoie personale, precum cel de aici, sau pentru achiziționarea unei mașini, perioada maximă de acordare este de 5 ani. Vei putea suporta rata și dobânda în tot acest timp? Nu uita că, dacă împrumutul este în euro, trebuie să iei în calcul inclusiv riscul valutar. Este foarte posibil ca peste doi, trei ani, moneda națională să se devalorizeze în raport cu cea europeană, iar rata ta să crească semnificativ. Așa cum s-a întâmplat în cazul celor care au făcut împrumuturi în franci elvețieni.
Alege creditul cu dobânda anuală efectivă cea mai mică – Înainte de a contracta un împrumut, studiază cu atenție ofertele mai multor bănci și alege creditul cel mai ieftin, adică cel care are dobânda anuală efectivă (DAE) cea mai mică. DAE reprezintă sub o formă procentuală costul total al creditului respectiv, cost care include toate comisioanele aferente împrumutului: comisioane lunare, anuale, prime de asigurare de viață, costuri cu administrarea contului curent etc. Solicită oferte din partea mai multor bănci și nu te arunca cu capul înainte!
Ce credit ți se potrivește cel mai bine? – Este foarte important să alegi creditul care se potrivește exact nevoilor tale. De exemplu, dacă vrei să achiziționezi un autoturism, există bănci care au în ofertă astfel de credite, special destinate cumpărării unei mașini, precum cel de aici. Sunt mult mai avantajoase decât un credit standard de nevoi personale. Dacă vrei să pleci în vacanță într-o altă țară, află că există credite special destinate pentru astfel de călătorii. Mai mult, băncile au în ofertă credite speciale pentru deplasări în străinătate în scop medical. Este foarte important să alegi ce ți se potrivește! Recomandat este ca atunci când soliciți un credit să știi exact ce anume să ceri deoarece un împrumut clasic pentru nevoi personale ar putea fi, în anumite condiții, dezavantajos.
Dobândă fixă sau variabilă? – Există situații în care poți alege un credit cu o dobândă fixă sau variabilă și nu știi care sunt avantajele și dezavantajele acestor două oferte. Ofițerul de credite îți poate explica dacă îi ceri acest lucru, însă o poate face rapid și fără prea multe detalii. Este posibil să nu înțelegi mare lucru și să optezi pentru o variantă care avantajează banca, nu pe tine ca și client. Dacă alegi un împrumut cu dobândă fixă, asta înseamnă că vei plăti aceeași rată lunară pe tot parcursul perioadei de creditare. Plătind o rată lunară fixă, acest lucru te va ajuta să-ți planifici foarte bine bugetul și nu vei fi luată prin surprindere de oscilațiile Robor (dacă ai un credit în lei) sau Euribor (dacă ai un credit în euro). Dezavantajul ar fi că acești doi indici pot scădea și, pentru că ai optat pentru o dobândă fixă, nu vei putea beneficia de ieftinirea creditului. Dacă alegi un credit cu dobândă variabilă, la un anumit moment te poți trezi că plătești mai mult sau, în cazurile fericite, mai puțin, în funcție de cum variază Robor sau Euribor. Cântărește bine situația și, dacă poți alege, fa-o în așa fel încât să ieși în avantaj.
Sursa foto: Pixabay