Cu câinele în vacanță? Ce trebuie să știi dacă pleci în străinătate

Cu câinele în vacanță? Ce trebuie să știi dacă pleci în străinătate

0 674
câinele în vacanță

Luna martie este perioada ideală pentru planificarea vacanței de vară, motiv pentru care, dacă nu te-ai gândit unde vei merge, e cazul s-o faci!  Evident, este și momentul să pui la punct primele detalii. În cazul în care vrei să pleci cu câinele în vacanță lucrurile se complică puțin dar dacă știi ce ai de făcut va fi totul floare la ureche! 

Cu câinele în vacanță. Documente pentru călătoriile în străinătate

Există două tipuri de documente pe care trebuie să le ai la tine dacă vrei să poți ieși cu câinele din țară. Acestea depind de locul în care dorești să ajungi. 

Pașaportul european pentru animale de companie

Pașaport câini. Se eliberează de către medicul veterinar și este necesar când călătorești într-o țară care face parte din Uniunea Europeană sau în Irlanda de Nord. 

Certificatul european privind sănătatea animalelor

Se eliberează tot de către medicul veterinar și este obligatoriu când călătorești într-o țară care nu face parte din uniunea Europeană. Pentru mai multe detalii poți accesa acest link.

cu câinele în vacanță

Fă o vizită medicului veterinar 

În cabinetul medicului veterinar animalutul de companie este microcipat, este vaccinat și deparazitat. Tot aici i se evaluează starea de sănătate. 

Animalul trebuie microcipat

Dacă încă nu este microcipat, trebuie să rezolvi cât mai repede această problemă. Microciparea este necesară în cazul în care câinele se pierde sau este furat. Cu ajutorul microcipului animalul poate fi identificat în baza de date și înapoiat proprietarilor. Câinii care nu sunt microcipați sunt, practic, câinii nimănui. În cazul în care este găsit, nimeni nu va ști cine este stăpânul lui. 

Câinele trebuie deparazitat împotriva rabiei

Tot în vamă va trebui să prezinți carnetul de sănătate al câinelui. Acesta trebuie să cuprindă toate vaccinurile la zi, inclusiv antirabicul și deparazitarea internă și externă. Obligatorie este însă deparazitarea împotriva teniei.

Dacă are anumite probleme de sănătate, trebuie discutat cu medicul. Acesta îi poate prescrie un anumit tratament temporar sau îi poate ajusta tratamentul actual. Medicul îți va da toate sfaturile de care ai nevoie pentru o vacanță liniștită, fără probleme. 

Cumpără o asigurare de sănătate 

Așa cum cumpărăm asigurări de călătorie pentru noi și familia noastră, tot așa ar trebui să procedăm și în cazul animalelor de companie. Asigurarea acoperă riscurile care pot duce la accidentarea sau moartea animalului, riscuri cauzate de anumite evenimente. De asemenea, asigurarea acoperă riscurile apărute în urma unei accidentări sau a unei boli. 

Sfaturi pentru o vacanță reușită 

Pe lângă documentele necesare la vamă, pentru o vacanță reușită trebuie să ții cont și de alte aspecte. Trebuie să ai grijă ca animalul tău de companie să fie fericit și să se bucure de vacanță. Un câine stresat, obosit și agitat ți-ar putea strica tot concediul. 

Tunde câinele doar dacă este necesar

Să tunzi câinele vara nu este cea mai bună idee, căci firele lungi de păr îl feresc de soare și de insolație. Iar dacă mergeți în vacanță la mare, cu siguranță va fi foarte expus. 

Însă, poți merge la o frizerie canină pentru un retuș. Dacă ai un câine cu blana lungă și deasă, ia în calcul faptul că acesta se va tăvăli prin nisipul de pe plajă și va face baie în mare. Cu alte cuvinte, se va murdări mai repede decât o face în mod normal acasă. Tunde-i din blană dacă vrei, însă doar cât să-l poți spăla mai ușor. 

cu câinele în vacanță

Obișnuiește-l din timp cu drumurile lungi 

Un drum atât de lung cu mașina ar putea să nu fie deloc pe placul câinelui, mai ales dacă nu este obișnuit din timp. Înainte de plecare cu câteva luni încearcă să-l obișnuiești cu călătoriile. Puteți pleca în afara orașului pe distanțe scurte, iar apoi din ce în ce mai lungi..puteți da o fugă la munte sau la mare. Vezi cum se comportă animalul în mașină, cum se simte, cât de calm este, ce nevoi are. Îți vei da repede seama dacă are rău de mașină, cât de repede se plictisește, când devine agitat și de ce. În acest fel, poți lua din timp măsuri să previi astfel de comportamente în călătoria cea mare. 

Cum previi răul de mașină

Și animalele pot avea rău de mașină, nu numai oamenii. Iată câteva sfaturi de prevenție: 

  • Păstrează răcoare în mașină. Ai grijă ca în interior să fie o temperatură constantă. Căldura excesivă duce la deshidratare, iar câinelui i se poate face rău. 
  • Deschide din când în când geamurile pentru o bună ventilare a aerului. Un aer proaspăt și un mediu bine oxigenat sunt condiții obligatorii la drum lung nu numai pentru animalele de companie, ci și pentru noi. 
  • Înainte de a pleca la drum lung, câinele trebuie să primească o cantitate mai mică de mâncare. Un stomac plin poate da stări de rău animalului. În schimb, mare atenție ca acesta să primească pe drum apă. 
  • Fă opriri mai dese. Alege locuri umbrite, unde să faceți un popas de 10, 15 minute. Câinele se va bucura de mișcare, de aer curat, își va putea face nevoile și nu va mai fi atât de stresat. 

Ce faci dacă are rău de mașină

Dacă știi că animalul suferă de rău de mașină roagă medicul veterinar să-i prescrie medicamente care să-l ajute pe drum. Nu-i administra tu tratamentul, după ureche sau după cum te-au sfătuit prietenii. S-ar putea să faci mai mult rău decât bine. Doar specialistul va ști exact ce să-i prescrie și în ce cantitate.

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns