Cum alegi cea mai bună sală de pilates
Dacă te-ai decis că este momentul să începi să faci mișcare însă fitness-ul este prea mult pentru tine, atunci ai putea încerca să te înscrii la o sală de pilates. Este recomandat persoanelor de orice vârstă, căci exercițiile, deși unele dintre ele sunt solicitante, nu te expun nici unui risc. Dar cum să alegi cea mai bună ofertă? Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să faci alegerea corectă!
Caută o sală de pilates în apropierea casei
Dacă nu ai nici o prietenă sau cunoștință care să-ți recomande o sală de pilates, atunci o vei găsi printr-o simplă căutare pe internet. De exemplu: sală pilates sector 6, pilates Militari, cursuri pilates Bacău etc. În ngeneral, căutările se fac în funcție de orașul în care locuiești, sectorul, strada etc. Important este să găsești ceva cât mai aproape de casă. Dacă nu, îți va foarte greu să străbați tot orașul cu echipamentul și salteluța după tine. Drumul lung, vremea de afară, aglomerația din trafic, oboseala de peste zi te-ar putea face să renunți la ore. Și ar fi tare păcat. Prin urmare, o sală aproape de casă, unde să ajungi rapid – ideal ar fi pe jos – este cea mai bună alegere.
Dă un telefon și pune câteva întrebări
Ai găsit o sală de pilates care pare în regulă? Pasul următor este să dai un telefon și să te interesezi cu privire la câteva aspecte. Uneori, pe site-uri tarifele și programul nu sunt actualizate. La fel și multe alte informații utile, care te-ar ajuta să iei o decizie finală.
Prețul – Este cel mai important aspect, deloc de neglijat. Fiecare dintre noi are propriul buget în care dorește să se încadreze. Mai ales că prețul diferă în funcție de zona în care este amplasată sala, în funcție de antrenor – fiecare cu tariful său – în funcție de cât de nouă și dotată este sala. Ne referim aici la echipamente și aparatură sportivă dar și la condițiile de lucru. Sala trebuie să fie curată, aeristă, ventilată, răcoroasă pe timp de vară.
Modalitatea de plată – Interersează-te cu privire la modalitatea de plată a cursurilor. Poți achita cu cardul sau on-line direct pe site? Poți face un viramnet bancar sau se acceptă doar cash? Plătești la ședință sau lunar?
Tipuri de abonamente – Există mai multe tipuri de abonamente însă nu toate te și avantajează. De exemplu, eu mă duc la o sală unde există abonamente de opt ședințe și de 12 ședințe. Dacă știi că nu poți ajunge de trei ori pe săptămână, alege un abonament de opt ședințe. Nu are rst să plătești dar să nu te duci. Vezi dacă abonamentul este lunar sau orele rămase se reportează luna următoare. E puțin probabil, dar întreabă!
Programul claselor de pilates – Este important să știi care este programul claselor de pilates. Multe persoane nu pot veni la sală decât după ora 18.00. Altele, dimpotrivă, sunt avantajate de un program matinal. Vezi dacă îți convine intervalul orar. Întreabă dacă sala este deschisă și în weekend. Vezi și programul din zilele de sărbătoare.
Cât de ok este comunicarea?
În funcție de răspunsurile pe care le primești te vei decide dacă îți faci sau nu un abonament aici. Și mare atenție și la cum ți se răspunde la telefon. Ești mulțumită de informațiile primite? Ți se răspunde concret sau evaziv? Tonul persoanei cu care vorbești este unul prietenos? Sunt detalii care contează, căci odată ce începi cursurile încrederea în instructor este esențială. O comunicare telefonică deficitară denotă lipsă de seriozitate și de interes din partea personalului. Prin urmare, este foarte posibil ca experiența ta la această sală să nu fie una tocmai fericită.
Ai programat o vizită? La ce să fii atentă
Dacă totul este în regulă, pasul următor este să programezi o vizită. Este esențial ca știi dinainte unde te duci, cum arată locul și ce ți se oferă.
Caută drumul cel mai scurt, vezi care este exact traseul și cât timp pierzi pe drum dus-întors.
Odată ajuns la sală vorbește cu instructorul și spune-i câteva lucruri despre tine și despre așteptările tale. Se va crea o chimie între voi. Sau nu. Un alt aspect foarte important.
Află care este numărul de cursanți din grupă, care sunt zilele mai puțin aglomerate. Tot acum poți întreba despre echipament și accesorii. De exemplu, va trebui să-ți cumperi o saltea sau poți lucra pe una de la sală? Dacă va trebui să-ți cumperi, gândește-te la faptul că va trebui s-o cari după tine de fiecare dată când vii la sală.
Verifică cât de mare este sala, de curată este, cum miroase în vestiare, cum arată și cât de spațioase sunt acestea.
Cum alegi echipamentul pentru o sală de pilates
Echipamentul trebuie cumpărat din magazine care comercializează îmbrăcăminte și încălțăminte sport.
Echipamentul pentru pilates trebuie să fie cât mai confortabil. Trebuie să te miști lejer, natural, să nu fii împiedicată de nimic în efectuarea exercițiilor.
Bustieră. Alege un model cu o bună susținere, dar care să nu te strângă. Alege modele cât mai simple și fără accesorii inutile.
Tricou. Cumpără un tricou din bumbac și optează pentru un model care să cadă natural pe lângă corp. Tricoul nu trebuie să fie mulat sau să te strângă. Poți alege un maieu care îți va oferi și mai multă lejeritate în mișcări.
Colanți. Cumpără colanți supraelastici, cu talie înaltă și eventual întărită. Alege modele lungi, trei sferturi sau scurte. Depinde doar de preferințe. Însă, atenție la material. Cumpără ceva de calitate, care să nu se lărgească la prima spălare, să intre la apă. Optează pentru modele subțiri, care lasă aerul să circule și să ventileze pielea. În timpul exercițiilor nu trebuie să te supraîncălzești.
Șosete antiderapante. Exercițiile de pilates se fac în picioarele goale, însă mulți preferă să încalțe șosete antiderapante. Poți alege o astfel de pereche însă la fel de bine te poți încălța și cu balerini din pânză subțiri, cu talpa moale și flexibilă. Îi vei găsi în magazinele de specialitate, cu profil sportiv.
Cum te îmbraci pe drumul spre sală
Este și acesta un aspect de luat în calcul. Dacă mergi la sală pe jos sau cu mijloacele de transport în comun n-o poți face pe tocuri sau în rochie. Va trebui să cari geanta în care ai echipamentul, apa, prosopul, un tricou sau o bluză de schimb și salteaua pentru exerciții. Iar când ajungi la sală, în vestiar nu ai umerașe pe care să așezi frumos bluza de mătase sau pantalonii la dungă.
Prin urmare, în zilele în care ajungi la sală direct de la serviciu este recomandat să porți ținute casual, cât mai lejere. O pereche de adidași Adidas, jeanși, un tricou sau o bluză, o geacă sport, de fâș sau un hanorac cu glugă.
În zilele în care ajungi la sală de acasă poți îmbrăca peste echipamentul de pilates un trening, iar în picioare – încălțăminte baschet.
În acest fel nu vei mai pierde timpul la vestiar. Să-ți dai jos hainele de exterior, să te echipezi de sală, apoi să te îmbraci pentru a pleca acasă..durează. Alege, prin urmare, haine confortabile, cît mai simple, cât mai practice, pe care să le dai rapid jos și cu care să te îmbraci rapid.
Asta, în anotimpul rece. Căci vara totul este mult mai simplu!
Și, ca ultim sfat: odată ce ai început cursurile, ține-te de ele! Doar în timp vei vedea rezultatele. Dacă te duci rar sau foarte rar, te cam duci degeaba. În general, este recomandat să mergi la sală de cel puțin două ori pe săptămână.
Sursa foto: Pixabay