Cum alegi cel mai bun aparat de gatit in aburi?

Cum alegi cel mai bun aparat de gatit in aburi?

Vrei ca familia ta să consume alimente cât mai proaspete şi pline de vitamine? Te-ai decis să găteşti sănătos dar şi să economiseşti timp?Ai nevoie de un aparat de gătit în aburi! Mimi iti spune  la ce anume trebuie să fii atent dacă eşti hotărât să pleci la cumpărături. Ascult-o pe Mimi! 

 

Două sau trei recipiente?

aparat de gatit in aburiÎn magazine există modele diferite care prezintă două sau trei coşuri. Alege în funcţie de cantitatea de alimente pe care doreşti să o prepari. Daci locuieşti singur, poţi opta pentru un aparat de gătit în aburi ce prezintă doar două coşuri. Dacă familia ta este numeroasă iar mâncărurile sunt diversificate, optează pentru un aparat care are trei coşuri. Un recipient pentru gătit poate avea o capacitate de la 1 litru la 4 litri.

Putere de gătit mare sau mică?

Puterea de gătit a aparatului cu aburi este diferită în funcţie de model dar şi în funcţie de capacitatea dispozitiovului şi numărul de coşuri. Pe piaţă, un model slab are o putere de până la 600 W, iar unul puternic paote depăşi 2000 W.

Poziţionarea coşurilor

Poziţionarea coşurilor poate fi diferită. La unele modele, coşurile sunt suprapuse, paralel cu baza. Ai posibilitatea de a demonta unul sau două coşuri atunci când găteşti o cantitate maimică de alimente. Capacul poate fi utilizat pentru fiecare coş în parte.  Alte modele prezintă coşurile poziţionate vertical, faţă în faţă. Acestea nu pot fi suplimentate sau reduse.

Materialul recipientelor

Coşurile sunt fabricate din materiale diferite în funcţie de model şi de firma producătoare. În general, se găsesc combinaţii de plastic şi inox sau oţel inoxidabil. Majoritatea aparatelor sunt transparente, putând fi observat aspectul alimentelor din interior.

Cu sau fără accesorii?

Aparatele de gătit în aburi mai scumpe au şi accesorii: recipient special pentru peşte, coş pentru prepararea orezului, suport pentru ouă, vas pentru supă, recipient de colectare a resturilor alimentare şi tavă de reţinere a apei. În funcţie de cât de mult găteşti dar şi de banii pe care îi ai la dispoziţie poţi alege modele care să aibă în dotare şi astfel de accesorii.

Ce funcţii să alegi?

Există foarte multe modele de aparate de gătit în aburi. Aşadar, când plecăm la cumpărături trebuie să ştim exact ce anume ni se potriveşte. Trebuie să fim atenţi la câteva aspecte esenţiale cum ar fi numărul coşurilor, funcţia de comandă manuală sau electromică şi puterea aparatului. Dacă gătim mult, des şi diversificat atunci este recomandata achiziţionarea unui aparat cu trei coşuri şi putere mare (aceasta variază între 700 şi 1800 W). Aparatele mecanice au un timer, care, în funcţie de alimentele pe care le gătim, poate fi setat un timp ce variază între 5 şi 60 de minute. Atuul aparatelor cu comandă electronică este acela că meniurile de gătire sunt presetate.  Atenţie deci ce model alegi! Dacă am stabilit deja acest lucru, ne putem gândi şi la alte funcţii precum menţinerea mâncărurilor preparate în stare caldă, intensificator de arome, tăvi detaşabile, bol pentru orez, suport pentru ouă.

 

–         Timmerul – te ajută să programezi aparatul pentru a anumită perioadă de timp. În general, perioada maximă ce poate fi setată este de 60 de minute. În momentul atingerii timpului prestabilit, aparatul se va opri.

–         Funcţia de aburire rapidă – se bazează pe producerea instantanee de abur

–         Păstrarea alimentelor calde – alimentele deja preparate pot fi păstrate calde pentru o perioadă mai îndelungată de timp

–         Funcţia Vitamin – presupune o preparare a alimentelor mai puţin agresivă pentru păstrarea vitaminelor.

 

 

COMENTARII

Lasă un răspuns