Cum alegi cea mai bună pilotă
A venit frigul, iar în magazine au apărut zeci de modele de pilote care mai de care mai groase şi mai pufoase. Mimi a pierdut ceva vreme gândindu-se la ce model să aleagă. Asta pentru că, dacă nu eşti atent la detalii, s-ar putea să iei un produs de calitate inferioară. Evident, înainte de a da iama prin magazine, Mimi s-a sfătuit şi cu un specialist dermatolog, care a învăţat-o cum să cumpere cea mai călduroasă dar şi cea mai sănătoasă pilotă de iarnă. Uite ce sfaturi a primit!
Măsoară cu atenţie patul
Pentru a alege o pilotă potrivită, trebuie să cunoşti mărimea patului. Deci, măsoară-l cu mare atenţie! O pilotă bună trebuie să acopere patul şi să cadă peste marginile acestuia. De asemenea, trebuie să ţii cont de numărul de persoane care dorm în pat.
Alege o pilotă din puf sau pene
Pilotele umplute cu pene sau puf sunt foarte uşoare şi călduroase. Acestea sunt prevăzute cu cusături care formează romburi sau pătrate ce permit ca puful să fie distribuit în mod egal pe întreaga suprafaţă . De asemenea, grosimea stratului atinge maximul de confort. Medicii recomandă pilotele umplute cu puf sau pene. În cazul în care anumite persoane suferă de alergii, pot alege pilote din materiale sintetice hipoalergenice.
Pilota pentru patru anotimpuri, cea mai practică
Pilota pentru patru anotimpuri este realizată astfel încât să poată fi folosită în toate anotimpurile deoarece este compusă din două straturi: pilota de vară (umplută cu material siliconizat 120g/mp şi pilota de primăvară- toamnă, umplută cu material siliconizat 200 gr/mp). Astfel, prin „lipirea” celor două straturi sau a celor două pilote cu ajutorul unei barete de tip arici, se obţine o pilotă pentru iarnă.
Evită umplutura sintetică!
Specialiştii dermatologi nu recomandă pilotele umplute cu material sintetic. Acesta favorizează transpiraţia, care poate duce la apariţia afecţiunilor micotice, infecţii bacteriene sau eczeme. Riscul de apariţie a acestor afecţiuni este cu atât mai mare cu cât contactul cu materialele sintetice este de mai lungă durată, cum este cazul lenjeriei de pat. Mai mult, contactul cu materialele sintetice poate determina accentuarea mâncărimii pielii în cazul persoanelor cu pielea uscată.
Ai plapumă? Uite cum o îngrijeşti!
Plapuma, pentru că se spală şi se curăţă mult mai greu, trebuie îngrijită şi păstrată cu foarte mare atenţie. În primul rând, ea trebuie îmbrăcată într-un cearşaf din bumbac. În al doilea rând, plapuma se aeriseşte bine înainte de venirea sezonului rece şi se dă periodic la curăţat. Dacă avem o plapumă veche, aceasta trebuie păstrată într-un loc ferit de umezeală, pentru a nu prinde mucegai. Acesta este un puternic alergizant! De aceea, păstrarea plapumei se va face într-un sac special, confecţionat din bumbac. În nici un caz nu păstraţi plapuma în saci de plastic!
Acarienii provoacă afecţiuni respiratorii, cutanate şi oftalmologice
Ştii care sunt cele mai frecvente afecţiuni ce pot apărea din cauza acarienilor ascunşi în lenjeriile de pat? Este vorba despre rinita alergică, afecţiune care se manifestă prin strănut, curgerea nasului, mâncărime nazală şi la nivelul gâtului. Rino-conjunctivita alergică are în plus faţă de rinita alergică simptome precum înroşirea ochilor, lăcrimare excesivă. Dermatita atopică se manifestă prin apariţia unor zone înroşite şi calde oriunde pe suprafaţa corpului, iar astmul alergic este o formă gravă de alergie care poate să apară şi prin expunerea la praful din casă. Aşadar, ar trebui să ai grijă ca pilota sau plapuma să fie întreţinute foarte bine şi curăţate frecvent.