Cum apare apare mucegaiul si ce-i de facut?

Cum apare apare mucegaiul si ce-i de facut?

 

Iarna, din cauza temperaturilor ridicate din locuinta dar foarte scazute afara, din cauza infiltratiilor de apa si a  umezelii excesive, exista riscul ca pe peretii casei noastre sa se formeze mucegai. Mimi a observat deja o pata maronie intr-un colt, in baie. Astfel, s-a interesat de ce apare mucegaiul si cum ii putem veni de hac. Acum iti spune si tie ce ai de facut. Ascult-o pe Mimi!

 

Inestetic, distructiv pentru pereti si daunator sanatatii, mucegaiul trebuie combatut de la primele aparitii. Sa stii ca daca il lasi acolo, nu va disparea singur. Dimpotriva! Se va intinde si mai mult, va distruge zugraveala peretilor si va fi din ce in ce mai greu de indepartat. In primul rand insa, inainte de a te apuca de lucru, trebuie sa descoperi cauzele care duc la formarea mucegaiului. 

 

Mucegaiul este facilitat de prezenta unor factori precum: apa, caldura, iluminare slaba, aer inchis. Igrasia distruge vopseaua peretelui, dar si tencuiala sau alte materiale poroase pe care le gaseste in cale, asa cum sunt placile de gips-carton. Insa,  pe langa distrugerea peretelui si aspectul inestetic, cel mai important efect negativ al mucegaiului il reprezinta faptul ca are efecte asupra sanatatii umane, provocand de la alergii simple pana la boli de plamani.

 

Iata in continuare cateva motive pentru care mucegaiul poate aparea la tine in locuinta.

 

 Atentie la umezeala din baie

In baie se formeaza foarte des aburi.. Este importat ca peretii sa fie bine izolati, iar apa de pe faianta sa fie stearsa dupa fiecare dus.. De asemenea, este important ba baia sa fie aerisita foarte bine. De fiecare data dupa ce faci dus, deschide geamul pentru ca incaperea sa se aeriseasca. apoi, sterge apa de pe gresie, de pe faianta si mobila din baie. Daca nu ai geam pentru aerisire lasa usa deschisa la baie cateva minute. Aburul se va raspandi pe hol si in casa. Apoi aeriseste bine locuinta. 

Aburii din bucatarie, la fel de periculosi

Gatitul, spalatul vaselor si in general activitatile din bucatarie fac din aceasta zona un spatiu umed. Bucataria trebuie curatata bine si aerisita dupa ce ai terminat treaba. Daca nu, aburii vor transforma incaperea intr-un mediu propice aparitiei mucegaiului. Cand gatesti  lasa geamul de la bucatarie intredeschis. De asemenea, pune in functiune hota de aragaz. La sfarsit, sterge peretii si mobila de eventualele picaturi de apa formate. Gratarul de scurgere a vaselor se curata frecvent iar tava nu trebuie sa fie niciodata plina cu apa. Atentie si le scurgerile de apa de la tevile de sub chiuveta! Daca observi ca tevile sunt umede sau, mai rau, pe la imbinari picura apa trebuie sa chemi de urgenta un instalator. 

Nu usca hainele in casa!

Materialele textile ude mentin un nivel ridicat de umiditate in locuinta ta. Este interzis sa usuci hainele ude in casa! De asemenea, aaca ai folosit carpa de bucatarie pentru a sterge paharele, aceasta ar trebui pusa la uscat. In baie, aburii formati in baie saubucatarie pot umezi prosoapele. Este indicat ca orice material textil umed sa fie uscat cat mai repede.  La fel, in cazul in care ai spalat covorul din camera, acesta ar trebui uscat complet inainte de a fi intins inapoi in casa.


 

Camerele orientate spre nord, mediu propice pentru mucegai

Incaperile cu cel mai mare nivel de umezeala, precum bucataria si baia, daca sunt orientate spre nord, atunci au sanse si mai mari pentru aparitia mucegaiului. Zonele din nord se bucura de mai putin soare, in schimb sunt umbroase si mai reci, fiind predispuse la vant. Izoleaza bine peretii exteriori care sunt orientati catre nord.

 

Izoleaza bine casa

O hidroizolatie si termoizolatie adecvate previn aparitia mucegaiului. Pentru acest lucru, elementele de structura trebuie sa fie izolate corect, fie in stadiul de constructie, fie la renovarea locuintei, prin panouri de gips-carton care pastreaza caldura peretilor. Ferestrele trebuie sa aiba rame PVC, sticla termoizolanta si materiale plastice care nu permit patrunderea apei sau a umezelii.

Verifica instalatiile sanitare

O teava sparta poate duce la formarea mucegaiului. Daca teava se afla in perete, este cu atat mai greu sa descoperi aparitia mucegaiului. O inspectare a tevilor si instalatiilor sanitare, precum si o buna aerisire a incaperilor reprezinta solutii pentru o astfel de situatie.

 

Atentie la plantele din casa

Plantele decorative sunt si ele capabile sa produca umezeala in exces, daca sunt intr-un numar exagerat. Se recomanda sa te rezumi la cateva plante, daca locuiesti la bloc. Uda-le conform nevoilor fiecareia si evita sa ai un sol umed permanent. 

 

Arunca hartiile si cartoanele depozitate in balcon sau in locuinta

O cantitate mare de hartie, depozitata in conditii proaste de temperatura si umiditate, poate dezvolta mucegai. Daca ai pe balcon o multime de teancuri de hartii, trebuie sa stii ca aceasta hartie, daca este supusa umezelii, faciliteaza aparitia mucegaiului.

 

 

 

 

 

6 SFATURI CA SA SCAPI DE MUCEGAI

– Izolarea peretului face ca umezeala sa ramana in interior. Incercati sa reduceti umezeala printr-un ventilator ce o absoarbe spre exterior.
– Dizolva piatra vanata (se foloseste la tratamente in pomicultura) in apa. Solutia rezultata (cat mai concentrata) trebuie intinsa  cu trafaletul pe suprafetele mucegaite si in imediata vecinatate a acestora. Dupa uscare se aplica varul.
– Foloseste clorura de calciu (sau apa stop). Pentru inceput, se inlatura tencuiala pana la zid. Apoi, se aplica pe zidclorura de calciu in  trei straturi pentru ca solutia sa fie cat mai bine absorbita de perete. Dupa cateva zile zidul se tencuieste. Atentie! Mortarul nu se face cu apa ci cu solutie de clorura de calciu.
– Foloseste hipoclorit!  Se pune intr-o sticla cu pulverizator si se pulverizeaza locul mucegait. Se lasa vreo 2-3 ore sa actioneze  si apoi mucegaiul dispare ca prin minune.
– In orice magazin de materiale de constructii un spray antimucegai de la Bison. Se spala zona mucegaita cu o solutie concentrata de clor iar dupa ce s-a uscat se pulverizeaza pe suprafata atacata de mucegai sprayul.
– Foloseste Bref antimucegai.

COMENTARII

Lasă un răspuns