Cum asociezi corect vinurile cu mancarea?

Cum asociezi corect vinurile cu mancarea?

1 2057

Pregatesti ceva bun de mancare si ai vrea sa bei la masa si un vin potrivit? Dar stii cum sa asociezi corect aperitivele, gustarile si carnurile cu o bautura buna? Mimi a aflat si iti spune si tie cum alegi un vin in functie de preparatele culinare pe care le servesti la masa. Ascult-o pe Mimi!

 

Vinurile albe se potrivesc cu mâncăruri precum preparatele din peşte, fructe de mare, carne albă de pasăre, creier, pate de ficat servit ca aperitiv, sosuri albe galbene, cremoase. De asemenea, aceste vinuri pot fi asociate şi cu preparate cu gust mai sărat sau picant precum mezelurile, brânzeturile proaspete.

Vinurile roze pot fi servite alături de fructe de mare, anumire preparate din peste sau carne la gratar.

Vinurile roşii se asociază cu mâncăruri mai grele, cu gusturi puternice: preparate din carne de vită sau porc, de miel sau vânat cu pene.

Vinurile roşii robuste, corpolente, aflate în puterea vârstei se servesc alături de mâncăruri grele şi picante, preparate cu sosuri colorate, din carne de oaie, vită,  porc sau vânat mare.

Vinurile dulci se servesc la sfârşitul mesei, la desert. Ele nu se asociază cu ciocolata, prăjiturile şi cremele din ciocolată.

În general, este recomandat să asociezi vinurile cu mâncăruri cu aceleaşi caracteristici (vinuri dulci cu mâncăruri dulci, vinuri puternice cu mâncăruri grele). Acest lucru este valabil şi pentru culoarea mâncărurilor şi a vinurilor: combină vinurile albe cu cărnuri albe şi vinurile roşii cu carnea roşie.

Mâncăruri care nu se asociază cu nici un tip de vin:

–         Gustări în care a fost introdus oţet;

–          Brânză cu smântână;

–         Dulciuri pe bază de ciocolată;

–         Mâncăruri pe bază de paste făinoase.

 

Ce mancam si ce bem?

Antreurile se vor servi alaturi de un vin alb, sec, lejer dar cu prospetime accentuata.

Mezelurile se servesc alaturi de un vin roze, un vin rosu lejer, proaspat, putin expresiv.

Legumele vor fi gustate alaturi de un vin alb sec sau rosu lejer.

Fructele de mare vor fi servite alaturi de un vin alb sec, usor acid, de expresivitate medie.

Carnea rosie se serveste alaturi de un vin rosu, expresiv si plin.

Carnea alba merge de minune alaturi de un vin alb sau rosu lejer, de expresivitate medie.

Vanatul se va servi cu un vin rosu, foarte puternic si plin.

Gustarile se servesc impreuna cu un vin spumant, cu vinuri dulci naturale.

 

Cumperi din magazin? Fii atent la eticheta produsului!

Eticheta trebuie să fie scrisă corect şi lizibil, trebuie să fie bine lipită pe sticlă, să conţină informaţii despre producător, despre îmbuteliere şi despre anul în care vinul a fost produs. Dacă eticheta nu este în regulă, este posibil ca vinul să fie contrafacut sau depozitat in conditii necorespunzatoare.

 

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns