Cum decorezi locuința în sezonul cald

Cum decorezi locuința în sezonul cald

Odată cu sosirea primăverii, și locuința ta parcă ar avea nevoie de un vibe nou și câteva mici îmbunătățiri. Sau mai mari. Depinde de buget. Redecorarea casei nu este o muncă ușoară, dar nici imposibilă, mai ales dacă urmezi câteva sfaturi esențiale. Iată ce trebuie să faci pentru ca proiectul tău să fie unul reușit!

Cu un minim efort și câteva trucuri simple îți poți transforma locuința într-un spațiu total schimbat și diferit exact așa cum vezi în revistele de specialitate. Este adevărat că redecorarea casei este de cele mai multe ori costisitoare însă designerii rede interioare curg de multe ori și la trucuri care păcălesc ochiul. 

Zugrăvește în culori calde

Dacă nu ai mai zugrăvit de ceva ani, poate ar fi cazul să începi acum. Și nu trebuie să cheltuiești o avere pentru asta. Alege culori uni, deschise, calde, care să lumineze camerele și să-ți aducă acel sentiment de confort și bună dispoziție. 

Poți opta și pentru redecorarea cu tapet. Acesta poate fi aplicat în orice cameră, pe toți pereții, sau doar pe unul singur. Alege modele cu flori mărunte și delicate, în culori neutre care să nu încarce foarte mult atmosfera, mai ales dacă ai camere mici. În schimb, într-un living spațios, poți folosi modele florale de dimensiuni mari și în culori mai vii. Camera copiilor poate fi decorată cu tapet imprmat cu figuri geometrice, personaje din desene animate, stele, planete, unicorni sau cu scene din cele mai îndrăgite povești.

Schimbă perdelele și covoarele 

Pentru că nu schimbi în fiecare anotimp textilele din casă cu siguranță încă le ai pe cele din anii trecuți. Perdelele, draperiile șpi covoarele ar trebui înlocuite cu unele noi și în tendine. Nu contează ce culori sau ce modele alegi atâta vreme cât se potrivesc cu restul obiectelor de mobilier dar mai ales cu stilul abordat. De exemplu, dacă ai o locuință decorată clasic, optează pentru textile d9in materiale și culori clasice dacă, dimpotrivă, casa este decorată modern minimalist, atunci draperiile, perdelele covoarele ar trebui să dispară din peisaj sau să fie cât mai puțin vizibile. Asta înseamnă culori deschise, jocuri alb negru sau nuanțe închise care să atragă privirea și să transforme zona în principalul loc de atracție al camerei. 

Alege materiale simple, ușoare, vaporoase, care lasă lumina naturală să pătrundă în locuința ta. Materialele grele precum catifeaua, pline, dure nu au ce căuta în locuința ta în anotimpul cald. 

Renunță la mobilierul vechi 

Mese, scaune, canapele, paturi, fotolii, polițe, dulapuri uzate, stricate, zgâriate, cu uși care nu se mai închid, cu geamuri mătuite de timp, care scârțâie din toate încheieturile…ar trebui să renunți cât mai repede la ele. Ori le înlocuiești ori pur și simplu lași locul respectiv gol. Dacă este posibil, evident. Căci, dacă arunci patul, doar n-o să dormi pe jos. Însă, dacă este posibil…trebuie să știi că obiectele de mobilier aglomerează inutil camera, ocupă spațiul degeaba, da impresia de încăpere mică, dezordonată și neaeristă. În acest caz, cu cât e mai puțin, cu atât e mai bine. 

Și încă un sfat: lemnul învechit prinde un miros rânced și stătut de mucegai și umezeală. Într-o locuință cu multă mobilă veche miroase într-un fel neplăcut. 

Decorează spațiul cu flori naturale 

Adu prospețime în locuința decorând cu flori și plante naturale! Cumpără mai multe ghivece cu flori de apartament rezistente care să fie plasate în colțurile luminoase ale camerelor, la vedere. Vei vedea că o plantă înaltă, verde, amplasată într-un colț umple spațiul în cel mai plăcut mod, aduce un aer tineresc și proaspăt, îți dă un sentiment de bună dispoziție, de optimism, îți bucură privirea dat și sufletul. 

Aruncă obiectele inutile

Tablouri vechi, oglinzi demodate, bibelouri sau alte obiecte de decorațiuni interioare desuete, cărți cu coperți rupte și îngălbenite de vreme, hârtii, dosare, curii goale, sticle, bidoane din plastic, diferite recipiente care stau clae peste grămadă în cămară, fără a-ți fi de vreun folos, tot felul de lucruri și obiecte pe care nu le mai folosești…toate acestea ar trebui aruncate la gunoi. 

La fel ar trebui procedat și cu jucăriile deteriorate ale copilului, care zac părăsite în beci, hainele tale de acum 10 ani, costumele soțului în care nu mai încape și pe care oricum nu le va mai îmbrăca vreodată… iată alte lucruri de care ți-a fost greu să te desparți dar de care trebuie, într-un final, să scapi. 

În ce ordine amenejezi și redecorezi camerele?

Care e ordinea în care amenajezi camerele în ideea în care ai vrea să te ocupi de ele pe rând? E simplu! Ar trebui să începi de jos în sus dacă locuiești într-o vilă cu etaj sau de la ușă spre interiorul locuinței, dacă stai la bloc sau într-o casă fără etaj.  

Prin urmare, intrarea în casă ar trebui să fie prioritatea numărul unu. Apoi, livingul – căci este camera în care îți petreci cel mai mult timp, iar apoi bucătăria. Restul camerelor, în care petreci mai puțin timp, precum dormitoarele și băile, mai pot aștepta. Nu același lucru însă l-am putea spune despre balcon sau terasă. Acestea necesită amenajări de urgență dacă vrei să te bucuri în tihnă de aer curat și să petreci momente de relaxare. 

Mansarda ar trebui să fie ultima încăpere pe lista ta căci o amenajare mansarda joasă presupune cheltuieli mai multe, un buget mai mare și alocarea unui timp mai îndelungat pentru lucrări. Motivul? Va trebui să ai în vedere reparații în zona ferestrelor – dacă există infiltrații de apă – reparații ale acoperișului casei dacă ai igrasie sau mucegai pe pereți, ar trebui să ai în vedere și o termoizolare eficientă dacă în interior este frig iarna sau foarte cald vara. 

Cum decorezi locuința pentru sezonul cald este întrebarea care are foarte multe răspunsuri, în funcție de tot atât de multe aspecte. Căci, pentru un rezultat fabulos, așa cum vezi doar prin revistele de specialitate, trebuie să ții cont de câteva lucruri esențiale.

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns