Ai pătat covorul? Uite cum îl cureți cu produse naturale!

Ai pătat covorul? Uite cum îl cureți cu produse naturale!

Ai vărsat pe covor, din greșeală, un pahar cu vin roșu, cafea, cerneală sau l-ai pătat cu grăsime?Astfel de pete par foarte dificil de îndepărtat, însă nu este imposibil, mai ales că în magazine există o mulțime de produse de curățat. Dar ce te faci când nu ai la îndemână detergenți sau spray-uri speciale? Îți spunem noi: folosești produse naturale pe care, cu siguranță, le ai în casă! Iată mai jos cum elimini petele simplu și rapid, fără mari bătăi de cap!

pata cafea1. Petele de cafea se curăță cu bere

Petele de cafea pot fi îndepărtate cu bere blondă. Nu trebuie decât să torni o cantitate foarte mică de bere pe zona afectată și să freci apoi cu o cârpă albă și curată, din bumbac. Vei observa imediat diferența! Însă, pentru o curățare impecabilă, va trebui să repeți procedura de câteva ori. Apoi, folosește un șervet din hârtie care să absoarbă umezeala din fibrele textile. Presează-l de câteva ori pe zona respectivă, iar covorul tău va fi ca nou!

femeie covor curatare2. Amoniacul elimină grăsimea

Dacă vei avea invitați la masă, riscul ca mocheta sau covorul din living să fie pătate cu grăsimi, este destul de mare. Imaginează-ți cum cineva scapă din mână  o pulpă de pui prăjită sau unul dintre copii dărâmă oliviera. Tot uleiul se scurge în țesătura covorului tău. Nu te panica! În primul rând, va trebui să îndepărtezi rapid cât mai mult din surplusul de ulei folosind o foaie de calc sau șervete din hârtie. Presează-le bine pe zona pătată, iar în acest fel grăsimea va fi absorbită instantaneu. Dar ce te faci cu pata care a rămas?  Te ajută amoniacul! Toarnă o ceașcă de amoniac în doi litri de apă și amestecă bine soluția. Apoi, toarn-o într-o sticlă cu pulverizator. Aplică pe zona afectată și șterge cu o cârpă albă și curată din bumbac.

otet de mere3. Oțetul, pentru strălucire și culoare

Pe lângă faptul că oțetul îndepărtează majoritatea petelor, el împrospătează și redă strălucirea de odinioară a culorilor covorului tău. Iar modurile de preparare a soluției sunt diverse.

  • Pune două lingurițe de sare într-o cană cu oțet alb și amestecă bine. Pulverizează soluția pe covor și freacă-l bine, cu o perie cu peri moi. Apoi, lasă covorul să se usuce. După o zi, aspiră-l foarte bine.
  • Dacă petele sunt foarte închise la culoare, pune într-o ceașcă cu oțet două lingurițe de borax. Procedează la fel ca și în cazul soluției cu sare.
  • Petele foarte dificile ies dacă freci covorul cu o pastă formată din oțet alb și amidon de porumb. Amestecă cele două ingrediente până când ajungi la consistența unei paste fine. Aplică pasta pe zonele afectate ale covorului și freacă folosind o cârpă uscată și curată. După două zile, aspiră bine.
  • Petele de vopsea se curăță cu o soluție formată dintr-o linguriță jumătate de oțet alb, o linguriță jumătate de detergent de rufe lichid și două căni cu apă. Atenție! Vopseaua trebuie curățată imediat, cât este proaspătă! Freacă zona afectată cu această soluție și folosind un burete ușor abraziv. Apoi, clătește cu apă călduță.
  • Petele de suc de fructe pot fi eliminate cu o soluție formată din oțet alb și detergent de rufe. Amestecă o linguriță de detergent lichid cu o linguriță jumătate de oțet alb și două căni cu apă. Aplică soluția pe pată și șterge cu o cârpă albă, curată, din bumbac.
  • spuma de ras4. Spuma de ras curăță petele de suc

Dacă ai vărsat pe mochetă sau covor un pahar cu suc proaspăt de fructe, pata se va curăța folosind spumă de ras. În primul rând, elimină imediat lichidul, folosind un șervet din hârtie sau o cârpă uscată care va absorbi toată umezeala. Apoi, pulverizează peste pată puțină apă, aplică spumă de ras și freacă ușor cu un burete. Spuma de ras funcționează de minune și în cazul petelor de ulei sau grăsime.

cerneala

5. Cerneala se duce cu amidon de porumb

Petele de cerneală par foarte greu de îndepărtat, iar în cele mai multe dintre cazuri nu se mai curăță. Însă, nu este totul pierdut! În primul rând, va trebui să folosești o cârpă uscată sau mai multe șervețele pentru a absorbi lichidul din covor. Apoi, amestecă lapte cu amidon de prumb până când ajungi la consistența unei paste fine. Aaplică soluția pe pată și așteaptă să acționeze câteva ore. După ce pasta s-a uscat, îndepărteaz-o folosind o perie de covoare, iar apoi, pentru o curățare în profunzime folosește aspiratorul.

pata vin rosu6. Sarea curăță petele  de vin roșu

Nu te speria dacă ai vărsat vin roșu pe covor, deoarece petele se îndepărtează foarte ușor cu sare. In primul rând, este important să nu freci covorul cât pata este umedă! O vei întinde și mai mult. Ce trebuie să faci? Toarnă peste ea puțin vin alb. Vinul alb va dilua culoarea roșie. Apoi, absoarbe umezeala cu o cârpă curată și uscată, cu un burete sau șervețel din hârtie. Nu freca cu ele pata, ci presează-le cu putere peste ea. Următorul pas: presară peste pată sare de bucătărie și așteaptă să-și facă efectul timp de 10-15 minute. Apoi, aspiră bine zona.

pete covor7. Apă oxigenată pentru pete necunoscute

Ai observat covorul pătat dar nu știi despre ce pată este vorba? Te ajută apa oxigenată! Amestecă o linguriță de apă oxigenată cu puțină pastă de dinți. Aplică pasta obținută peste zona afectată a covorului și freacă ușor, cu mișcări circulare, folosind o cârpă curată și uscată. Pata, de orice natură ar fi ea, ar trebui să dispară.

bicarbonat de sodiu8. Bicarbonatul elimină petele de urină

Ai în casă un cățeluș? Dacă este pui, cu siguranță va face pipi pe covor. Pe lângă petele rămase, în cameră va mirosi și urât. Ce e de făcut? Te ajută bicarbonatul de sodiu! Este un remediu eficace și la îndemâna oricui! Pentru început, trebuie să elimini lichidul cu o cârpă uscată și curată. Apoi, aplică pe pată bicarbonat de sodiu și presează zona cu un șervet de hârtie. Șervetul va absorbi toată umezeala care a pătruns în țesătură dar va îndepărta și mirosul.

barbat care cara covorul9. Nimic nu funcționează? Du covorul la curățat!

Dacă nici unul dintre sfaturile de mai sus nu funcționează, îți rămâne un singur lucru de făcut: să duci covorul la curățat. Însă, pentru a fi cu adevărat multumită de rezultat, va trebui să știi cum să alegi cea mai bună firmă de curățătorie. Nu trebuie să fie una foarte cunoscută, ci una care să-ți ofere cu adevărat servicii de calitate. Un covor nu se schimbă o dată pe an deci, mare grijă pe mâinile cui îl dai. Sunt câteva aspecte de care ar trebui să ții cont atunci când alegi curățătoria. Iată la ce să fii atent!

  • În mod normal, după ce ai ales o firmă de curățătorie, va trebui să dai un telefon pentru a plasa comanda. Însă, de multe ori, se întâmplă să nu ți se răspundă din prima încercare: ori linia este ocupată, ori nu se află nimeni în acel moment lângă telefon. Dar tu te grăbești! Ce poți face? Alege servicii care îți permit să faci o comandă online! Noi am căutat pe internet și am găsit firma laumeras.ro. Dacă intri pe siteul lor, vei avea o surpriză plăcută: nu trebuie decât să bifezi serviciul dorit, să-ți lași datele de contact, adresa, ziua și intervalul orar când un angajat al firmei poate veni la tine să ridice produsul. Apoi, vei fi contactat telefonic, pentru confirmarea comezii.
  • Când cauți o curățătorie, interesează-te dacă firma respectivă asigură servicii de colectare și livrare la domiciliu, deoarece să transporți singură covorul este mai mult decât descurajant. Noi am găsit  o curățătorie care colectează și livrează produsele gratuit.
  • Următorul aspect de care trebuie să ții cont: interesează-te despre modalitatea de curățare pe care o folosește firma aleasă. Nu ai vrea să te trezești cu un covor decolorat, cu firele deteriorate sau care miroase puternic a chimicale. Atenție! Covoarele din lână, cele lucrate manual, cele din fibre sintetice se spală cu detergenți speciali care să nu altereze în nici un fel calitatea.

COMENTARII

Lasă un răspuns