Cum evitam aparitia foliculitei? Iata 12 sfaturi pe care sa le urmezi pentru o piele sanatoasa!
De multe ori, dupa ce te epilezi, observi ca porii pielii tale se inrosesc, se inflameaza si se infecteaza. Foliculita poate fi prevenita daca urmezi cateva sfaturi simple. Mimi iti spune ce trebuie sa faci pentru a avea piciore sexy in aceasta primavara! Ascult-o pe Mimi!
Foliculita este o inflamatie si, in cele mai nefericite cazuri, chiar o infectie profunda a porilor pielii. Ce se intampla in timpul epilarii? Daca te epilezi folosind lama de ras, aceasta nu smulge firele de par din radacina, ci le taie. Cand acestea cresc, multe dintre ele cresc pe sub piele, formand mici inflamatii rosii ce cauzeaza mancarimi dar care arata si inestetic. La fel se poate intampla si in cazul in care folosesti aparatul de epilat, dar intr-o masura mult mai mica. Chiar si in urma epilarii cu ceara poate aparea foliculita. Porii pielii sunt traumatizati si deschisi lasand o portita libera patrunderii bacteriilor care se afla la nivelul epidermei. Ce ar trebui sa facem pentru a inlatura riscul aparitiei foliculitei, mai ales acum, in perioada calda a anului, cand vrem sa ne expunem picioarele perfect epilate? Iata cateva sfaturi de care ar trebui sa tii cont!
1. Patreaza o igiena riguroasa – Fa dus in fiecare seara si foloseste un sapun antibacterian. De asemenea, inainte de epilat si dupa epilat, timp de cateva zile, foloseste acelasi sapun antibacterian! Acesta va omori bacteriile care se afla la nivelul pielii si le va impiedica sa patrunda la nivelul porilor! Astfel, scazi riscul unei infectii.
2. Exfoliaza pielea regulat – Exfolierea regulata inlatura celulele moarte ale pielii, subtiaza epiderna si, astfel, ajuta firele de par sa ajunga mai usor la suprafata. Daca nu, ele vor creste pe sub piele. Exfoliaza pielea inainte de epilare dar usor, bland. Motivul? In timpul epilarii, epiderna este destul de traumatizata, deci, nu este cazul s-o chinui si mai tare. Te vei trezi cu iritatii. Este esential ca exfolierea sa se faca atat inainte de epilare cat si in zilele urmatoare.
3. Inainte de epilat foloseste spuma de ras – Inainte de a te epila cu aparatul de ras, trebuie sa folosesti un produs care sa ajute la inmuierea si lubrifierea firelor de par. Poti opta pentru spuma de ras sau chiar balsam de par. Si dupa epilat este indicat sa folosesti aceste produse. Ele vor hidrata pielea, o vor inmuia si catifela, iar firele de par nu vor intampina rezistenta si vor creste drept. O piele nehidratata este uscata, iar firele de par trebuie sa lupte mai mult pentru a ajunge la suprafata. Unele, din pacate, nu o fac.
4. Foloseste pudra cu antibiotic – Imediat dupa epilare este recomandat sa folosim pudra antibiotica pentru a indeparta flora bacteriana de la nivelul pielii si, astfel, impiedicam bacteriile sa patrunda prin pori.
5. Nu purta haine stramte – Hainele stramte obstructioneaza porii pielii si produc iritatii prin frecare. Poarta imbracaminte care sa lase pielea sa respire, care sa nu o traumatizeze.
6. Evita epilarea cu crema depilatoare si aparat de ras – Aparatul de ras si crema depilatoare se numara printre marii vinovati ai aparitiei foliculitei. Firul de par nu este smuls, ci taiat. El devine mult mai gros, mult mai aspru si mult mai rigid.
7. Nu imprumuta altora prosopul de baie, aparatul de ras sau aparatul pentru epilat – Aceste “ustensile de lucru” sunt pline de bacterii pe care le poti transmite altor persoane, iar acestea, la randul lor, ti le pot transmite tie. Nu le imprumuta nimanui!
8. Pastreaza corect lama de ras si aparatul pentru epilare – Acestea se dezinfecteaza regulat, se pastreaza in conditii de igiena maxima si departe de umezeala! Umezeala este un mediu propice dezvoltarii bacteriilor!
9. Nu incerca sa smulgi firele de par de sub piele – Astfel, nu faci decat sa lezezi si mai mult stratul epidermei, iar bacteriile pot patrunde prin porii deschisi si inflamati.
10. Cea mai indicată este epilarea cu ceară tradiţională – Motivul? Căldura degajată de ceară dilată porii, iar agresiunea asupra foliculilor este mai mică.
11. Pentru cazurile uşoare de foliculita fa o baie în apă cu sare – Aproximativ 2 kg de sare la o cadă cu apă este mai mult decat binevenită.
12. Foloseste săpun cu sulf – Sapunul cu sulf are un puternic efect antiseptic, iar sulful este un foarte bun remediu pentru afecţiunile dermatologice.