Cum folosești ceapa la curățenie. 5 metode inedite
Cum folosești ceapa la curățenie? Recunoaște, nu te-ai gândit niciodată la asta! Și pe bună dreptate, căci această legumă este unul dintre ingredientele de bază în mâncărurile gătite. Însă, pe lângă faptul că ceapa e plină de vitamine, minerale și nutrienți esențiali, ea te ajută foarte mult și în gospodărie. Uite cum s-o folosești!
Beneficiile cepei. De ce este bine să consumăm această legumă
Ceapa este o legumă foarte săracă în calorii, dar extrem de bogată în nutrienți. Ca să-ți faci o idee, o ceapă de mărime medie are în jur de 44 de calorii, dar conține și o cantitate foarte mare de vitamine, minerale și fibre. Această legumă este foarte bogată în vitamina C, un nutrient de bază în menținerea unui sistem imunitar puternic și sănătos, care susține și accelerează producția de colagen, ajută la refacerea mai rapidă a țesuturilor și accelerează absorbția de fier în organism. Ceapa este foarte bogată și în complexul de vitamine B, mai ales B9 și B6 care joacă un rol esențial în reglarea metabolismului, în producția de celule roșii asigurând totodată și buna funcționare a funcțiilor nervoase. Ceapa conține și foarte mult potasiu care menține sănătatea celulară, a rinichilor și musculaturii. Leguma vedetă a tuturor mâncărurilor gătite menține sănătatea inimii, luptă împotriva mai multor tipuri de cancer, susține densitatea osoasă, echilibrează nivelul de zahăr din sânge și are proprietăți antibacteriene. Ceapa însă poate fi folosită nu numai în mâncăruri, ci și în gospodărie. Iată cum să folosești ceapa la curățenie!
Cum folosești ceapa la curățenie. 5 metode inedite pe care să le încerci
Ceapa este o legumă care nu lipsește din nici o rețetă culinară. O folosim la ciorbe, supe, salate, tocănițe și diferite mâncăruri cu carne. Ceapa poate fi folosită însă și în gospodărie, la curățenie sau pe post de repelent împotriva insectelor.
Ceapa conferă strălucire tacâmurilor
Lingurile, furculițele și cuțitele și-au pierdut din strălucire, au devenit mate și par vechi? Pentru a le reda aspectul de odinioară și pentru a părea că sunt noi ca scoase din cutie, spală-le bine, iar apoi freacă-le cu o felie de ceapă. Poți mixa o ceapă întreagă până când ajungi la consistența unei paste și poți freca cu ea, folosind un burete, tacâmurile pătate de apă, calcar și alte depuneri.
Ceapa curăță oalele murdare
Ai o oală pe care nu te înduri s-o arunci chiar dacă este pătată, lipicioasă și cu pete de arsură? Taie o jumătate de ceapă, presară peste ea bicarbonat de sodiu și freacă recipientul timp de câteva minute. Așteaptă o oră pentru ca sucul scurs să înmoaie toate reziduurile lipite, iar apoi șterge oala cu partea abrazivă a unui burete. Va fi ca nouă!
Curăță grătarul pătat de grăsime și arsură
Cum folosești ceapa la curățenie? Încălzește grătarul pe flacăra aragazului și freacă-l bine pe toată suprafața folosind o jumătate de ceapă. Ca să te nu te arzi la mâini, înfige ceapa într-o furculiță. Vei vedea cum se va curăța toată grăsimea depusă, negreala, petele de arsură și resturile lipite de mâncare. Această operațiune de curățare este valabilă și în ceea ce privește grătarul din curte. Evident, nu-l vei putea încinge pe aragaz…
Ceapa absoarbe mirosul de vopsea
Ai vopsit o cameră sau anumite obiecte dintr-o cameră? Probabil că nu vei scăpa foarte ușor de mirosul persistent de vopsea. Este greu, neplăcut și nu te va lăsa să folosești încăperea câteva zile bune. Sau, ai putea scăpa de această problemă folosind ceapă. Taie o ceapă în felii, pune-le într-un vas cu apă rece și așază recipientul în încăpere. Peste noapte, ceapa va absorbi mirosul, iar dacă a doua zi nu ești mulțumită, poți repeta operațiunea. Merită tot efortul!!
Ceapa, un bun repelent împotriva insectelor
Pentru a ține la distanță insectele – țânțari, muște, viespi, căpușe etc – prepară o loțiune din zeamă de ceapă diluată cu apă. Pune lichidul obținut într-o sticlă mică cu pulverizator și dă-te cu „spray” pe piele sau pe haine. Vei mirosi urât, dar măcar nu te vor ciupi țânțarii când mergi la pescuit, în Deltă sau în zone umede precum lacuri, bălți sau parcuri. Iar dacă nici nu te gândești să încerci o astfel de metodă mirositoare, folosește-o pe pielea copiilor. Ei nu trebuie să miroasă frumos, ci să fie protejați de ciupituri și înțepături.
Dar să nu uităm, totuși, faptul că ceapa este, până la urmă, o legumă care se folosește la prepararea tuturor mâncărurilor gătite. Evident, se numără printre cele mai importante ingrediente în salate de crudități și de vinete. Iar cine are curaj, o poate consuma ca atare, mușcând din ea ca dintr-un măr, la fel ca puștiul din video-ul de mai jos.
Sursa foto: Pixabay