Cum îi învăţăm pe cei mici să fie organizaţi?
Dezvoltarea unor bune abilităţi de organizare este ingredientul cheie pentru succesul la şcoală şi în viaţă. Deşi prin natura umană unii sunt mai organizaţi decât alţii, oricine poate folosi rutine şi metode sistematice de organizare pentru a-şi ajuta copilul „să se adune”. Mimi îţi spune cum îţi poţi ajuta copilul să-şi ţină şi să-şi menţină viaţa sub control. Ascult-o pe Mimi!
Organizaţi temele
Înainte de a începe temele, încurajaţi-vă copilul să numeroteze exerciţiile în ordinea în care ar trebui să le facă. Ar trebui să înceapă cu unul care nu e prea lung sau prea dificil, dar în acelaşi timp să evite a lăsa pe cel mai greu sau cel mai lung pentru final.
Stabiliţi un loc de studiu
Copilul ar trebui să studieze în acelaşi loc în fiecare seară. Toate rechizitele pentru şcoală şi materialele ar trebui să fie în apropiere. Dacă micuţul preferă să studieze cu tine în preajmă vei fi mai în măsură să-i încurajezi obiceiurile bune.
Stabiliţi o anumită oră de studiu
Este de preferat ca copilul să ştie că un anumit timp, în fiecare zi este rezervat studiului şi rezolvării temelor. Cea mai bună perioadă nu e de obicei imediat după şcoală, cei mai mulţi copii având nevoie de timp pentru relaxare înainte. Consultaţi-vă copilul în luarea acestor decizii.
Ţineţi caiete organizate
Ajutaţi copilul să ţină evidenţa lecţiilor organizându-le în dosare sau caiete. Asta îl va ajuta să recapituleze lecţiile pentru a doua zi şi să-şi organizeze materialele mai târziu pentru a fi pregătit pentru lucrări de control şi teste.
Iniţiaţi o reordonare săptămânală
Încurajaţi-vă copilul să-şi facă ordine în cărţi, caiete şi în ghiozdan săptămânal. Teste vechi şi lucrări ar trebui organizate şi păstrate într-un dosar separat acasă.
Creaţi un program pentru acasă
Încercaţi să stabiliţi şi să menţineţi un orar regulat pentru cină şi pentru ora de culcare. Acest lucru vă va ajuta copilul să-şi formeze un tipar acasă. Încercaţi să limitaţi uitatul la televizor şi jocurile la calculator pentru perioade de timp specifice în timpul zilei.
Folosiţi liste!
Folosiţi listele pentru notarea sarcinilor, lucrurilor pe care trebuie să le facă prin casă şi a materialelor pe care trebuie să le pregătească pentru a doua zi la şcoală. Bifând sau tăind cu o linie pe listă cele terminate de rezolvat îi va da un sentiment de împlinire.
Ţineţi un calendar administrativ
Ţineţi un calendar de perete de mari dimensiuni pentru sarcinile gospodăreşti, unde să fie puse într-o listă angajamentele familiei, programe pentru activităţi extracuriculare, zilele libere de la şcoală şi evenimentele importante la şcoală sau acasă.
Pregătiţi-vă pentru ziua următoare
Înainte ca copilul să meargă la culcare, ar trebui să-şi pregătească cărţile şi caietele în ghiozdan. Hainele pentru a doua zi ar trebui să fie pregătite alături de pantofi, şosete şi alte accesorii. Acest lucru va elimina din confuzia de dimineaţă şi va permite copilului să se pregătească mai repede pentru şcoală.