Cum întreţinem hainele de iarnă: 31 de trucuri pentru lână, caşmir, puf...

Cum întreţinem hainele de iarnă: 31 de trucuri pentru lână, caşmir, puf şi catifea

0 8079
Pulover din lână așezat pe spătarul unui scaun, care se numărăr printre cele mai uzuale haine de iarnă

Ştim că ţi-e dor de rochiţele subţiri de vară însă, vrem, nu vrem, sezonul rece ne obligă să îmbrăcăm haine din lână, caşmir, catifea sau cu căptuşeli din puf şi pene. Află că aceste materiale, deşi sunt groase, sunt delicate şi, dacă nu eşti atentă, le poţi distruge foarte uşor. Iată 31 de sfaturi ca să prelungeşti viaţa hainelor tale de iarnă.

Catifeaua

1. Înainte de a spăla rochiile, bluzele sau pantalonii din catifea, citeşte cu atenţie eticheta producătorului! Anumite tipuri de catifea nu trebuie spălate la maşină, ele se curăţă doar uscat!

2. Nu călca niciodată hainele din catifea! Materialul se va deteriora iremediabil. Pentru îndepărtarea cutelor fine, întoarce haina pe dos şi foloseşte un fier de călcat vertical – steamer.

3. Pentru eliminarea scamelor şi a pufului care se prind în ţesătură foloseşte un aparat de îndepărtat scame. Pe acest site vei găsi produse de calitate pe care le poţi folosi cu încredere. Nu curăţa catifeaua cu peria cu care cureţi celelalte haine!

4. Tot pentru eliminarea cutelor fine, poţi pune rochia sau bluza pe un umeraş şi le poţi lăsa pentru câteva ore  în baia plină cu aburi.

5. Nu împături hainele din catifea! Acestea se ţin pe umeraşe.

6. Catifeaua se aplatizează destul de repede, aşa că materialul nu trebuie presat.

7. Dacă ai vărsat un lichid pe rochia din catifea, nu încerca să-l elimini presând materialul cu şervete de hârtie sau bumbac. În nici un caz nu freca! Rochia se scutură foarte bine, energic, iar apoi se curăţă conform instrucţiunilor producătorului.

Paltoane, pulovere şi pantaloni din lână

8. Dacă ai un palton, un pardesiu sau o jachetă din lână, trebuie să ştii că acest material atât de comod şi de călduros atrage ca un magnet scamele. Cel puţin o dată pe săptămână foloseşte o perie sau o bucată de piele de căprioară cu care să cureţi materialul. Dacă îţi doreşti o curăţare cu adevărat profesionistă, cumpără un aparat de curăţat scame precum cel de aici. Un alt sfat: ține paltonul din lână pe un umeraş din lemn solid şi de dimensiuni mai mari. În acest fel, haina nu se va deteriora în zona umerilor. În caz contrar, din cauza greutăţii paltonului, umeraşul se poate deforma, iar materialul se va întinde şi se va lăsa la umeri.

9. Paltoanele din lână ar trebui aşezate într-un dulap spaţios, în aşa fel încât materialul să nu stea presat între alte haine şi să poată “respira” în voie. Aeristit, paltonul îşi va păstra fermitatea, iar lâna nu se va lăsa.

10. Dacă observi materialul pătat, foloseşte pentru curăţare puţină apă rece şi un prosop absorbant. Tamponează, nu freca!

11. Hainele din lână precum paltoane, pardesie sau jachete ar trebui duse la curăţătorie la începutul şi sfârşitul sezonului rece. De ce la sfârşit? Pentru că moliile sunt atrase de parfumul corpului tău dar şi de alte mirosuri impregnate în ţesătură.

12. Goleşte buzunarele hainelor şi ale pantalonilor din lână dacă nu vrei ca materialul să se lase şi să-şi piardă forma.

13. Dacă pe eticheta puloverelor din lână producătorul menţionează spălarea manuală, atunci trebuie să ştii că poţi folosi cu încredere maşina de spălat setată la programul “Spălare de mână” sau “ Haine din lână”.

14. Dacă alegi să speli hainele din lână manual, optează pentru un detergent slab şi apă rece. Lasă hainele la înmuiat cinci minute înainte de a le spăla. Clăteşte-le apoi tot cu apă rece.

15. Nu spăla hainele din lână cu apă fierbinte şi nici nu folosi vreodată înălbitor.

16. Pentru a usca hainele din lână, stoarce-le uşor, iar apoi întinde-le pe o suprafaţă plană. Dacă le atârni pe uscător, le vei deteriora. Hainele din lână se vor lărgi şi îşi vor schimba forma. Nu le vei mai putea purta.

17. Ai un pulover, o bluză sau pantaloni din lână? Între două purtări trebuie să treacă cel puţin 24 de ore, în aşa fel încât cutele formate să dispară, iar fibrele să revină la forma iniţială.

Cum întreții hainele din caşmir

18. Puloverele din caşmir se spală de mână, cu apă rece şi folosind un şampon pentru bebeluşi. În acest fel, îţi vei păstra hainele moi şi catifelate la atingere. Mai mult, le vei proteja de acţiunea chimicalelor care se regăsesc în detergenţii obişnuiţi. Caşmirul se spală de două ori pe sezon.

19. Nu pune la uscat puloverele de caşmir agăţându-le pe sârma de rufe. Materialul se va întinde şi se va lăsa, hainele se vor lărgi şi nu vor mai putea fi purtate.

20. Bluzele şi puloverele din caşmir se usucă întinse pe o suprafaţă plană. Presează-le uşor cu un prosop uscat din bumbac sau din hârtie.

21. Dacă vrei să împătureşti un pulover din caşmir, împătureşte-l în trei, în aşa fel încât să nu te trezeşti cu o dungă pe mijloc. O altă variantă ar fi să rulezi produsul de îmbrăcăminte respectiv, pentru a evita să se şifoneze sau să se încreţească.

22. Odată cu venirea primăverii, vei renunţa la hainele groase, inclusiv la cele din caşmir. Înainte de a depozita puloverele şi bluzele din caşmir în dulap sau în geamantane, spală-le! Dacă nu ştiai, află că moliile sunt atrase de mirosul tău, de mirosul parfumului pe care îl foloseşti, de cel de mâncare, deodorant etc.

23. Dacă ţi-ai dus hainele din caşmir la curăţătorie, le vei lua ambalate în pungi de plastic. Recomandat este să le scoţi imediat din aceste pungi, să le împachetezi în hârtie şi să le depozitezi în săculeţi din material textil, parfumaţi.

Geci şi veste căptuşite cu puf sau pene

24. Când speli hainele de iarnă, nu adăuga mai mult detergent decât este cazul! Maşina de spălat nu va putea clăti geaca foarte bine, iar reziduurile de detergent vor afecta umplutura.

25. Dacă haina este foarte murdară, opreşte maşina de spălat la mijlocul ciclului de spălare şi lasă geaca la înmuiat pentru câteva ore. Apoi, continuă ciclul de spălare.

26. Pentru a fi sigură că geaca din puf este perfect clătită, după ce se încheie ciclul de spălare, setează maşina la un ciclu separat de clătire. De fapt, poţi clăti haina chiar şi de trei, patru ori.

27. Nu usca geaca de puf deasupra aragazului sau pe caloriferul fierbinte deoarece vei deteriora umplutura.

28. Hainele cu căptuşeală din puf, pene sau fulgi se usucă în aer liber. Nu te speria, procesul va dura câteva zile. În tot acest timp, haina trebuie din când în când scuturată pentru ca umplutura să se redistribuie uniform.

29. Dacă ai un uscător pentru rufe, setează-l la temperatura cea mai scăzută.

30. Înainte de a fi introdusă în maşina de spălat, geaca din pene sau puf se încheie cu fermoarul şi se întoarce pe dos. Nu uita să goleşti buzunarele!

31. Pentru ca puful să nu se adune cocoloaşe în timpul ciclului de spălare, adaugă în cuva maşinii trei, patru mingi de tenis.

Sursa foto: Pexels

COMENTARII

Lasă un răspuns