Cum îţi înveţi copilul să se îmbrace singur

Cum îţi înveţi copilul să se îmbrace singur

0 1564

Etapa în care un copil învaţă să se îmbrace singur reprezintă încă un pas al acestuia către independenţă. Nu te grăbi să sari în ajutorul celui mic atunci când observi ca s-a “împotmolit” într-un pulover complicat. Oferă-i, mai bine, explicaţii, încurajează-l, şi ajută-l astfel, să înveţe să se îmbrace singur. Mimi îţi spune cum să procedezi. Ascult-o pe Mimi!

 

Pasul 1. Decide ce anume vrei să îl înveţi

Analizează comportamentul copilului tău şi hotărăşte pe ce anume vrei să pui accentul sau cu ce vrei să începi. În primul rând, observă dacă cel mic ştie ce haine corespund pentru fiecare parte a corpului. Reuşeşte să întoarcă hainele pe faţă sau pe dos? Ştie care este ordinea corespunzătoare de a îmbrăca hainele? Observă dacă poate să se dezbrace sau să se îmbrace, dar fii atent şi la materialele şi accesoriile cu care întâmpină dificultăţi, cum ar fi nasturii, fermoarele, şireturile etc.

Pasul 2. Descrie-i copilului cum anume ar trebui să se îmbrace

Începe cu articolele care sunt uşor de utilizat: pălărie, şosete, pantofi sau pantaloni. În momentul în care îl ajuţi pe cel mic să se îmbrace, descrie fiecare mişcare şi exemplifică atunci când nu întelege sau este confuz. Nu uita să îl lauzi şi să îl încurajezi atunci când procedează corect.De asemenea, “rupe” fiecare proces în mai multe părţi. Învaţă-l pe copilul tău fiecare mişcare în parte, până reuşeşte să asimileze cele explicate.

Pasul 3. Transformă totul într-o joacă

Copii adoră să se îmbrace în hainele părinţilor. Aşadar, transformă acest joc într-un mod de învăţare. Explică-i ce haină corespunde pentru fiecare parte a corpului şi cum trebuie să se îmbrace. În librării sau în magazinele de profil vei găsi păpuşi cu hăinuţe care permit copiilor să le îmbrace după bunul plac. Fie că este vorba de păpuşile gen Barbie sau de machete de păpuşi confecţionate din hârtie, copilul tău va învăţa să asocieze părţi ale corpului cu diferite articole vestimentare, precum şi ordinea de îmbrăcare a acestora. Ataşează pe fiecare sertar cu îmbrăcăminte un semn al obiectului vestimentar care se află în interior. Mai mult, desenează şi ce parte a corpului “îmbracă”. În acest mod, copilului tău îi va fi mai uşor să înveţe ce trebuie să îmbrace.

Pasul 4. Achizitionează-i haine “prietenoase”

Dacă celui mic îi este greu să se descurce cu încheiatul şi descheiatul nasturilor, atunci optează pentru haine cu capse sau care nu au niciun sistem de prindere. Alege pantaloni cu bandă elastică şi fermoare cu un capăt destul de mare, pentru a fi uşor de prins cu mâna. Optează pentru haine cu glugă, pentru copii care uită să îşi pună căciulă pe cap. Achizitionează-i pantofi fără şireturi complicate şi îmbracă-l în mai multe straturi de haine, dacă este sensibil la schimbările de temperatură.

 Cum îl înveţi pe cel mic să-şi lege şireturile?

Un moment mai dificil apare atunci când copiii trebuie să înveţe să îşi lege singuri şireturile. Acesta poate fi un proces foarte frustrant pentru ambele părti, atât părinţi cât şi copii. Prin urmare, ar trebui să fii dispus să încerci acest lucru în mai multe etape. Să nu te lasi copleşit de situaţie, la fel este valabil şi pentru micuţul tău. Există câteva trucuri care te pot ajuta; unul dintre cele mai comune trucuri ar fi să-l înveţi metoda urechilor de iepuraş.
Demonstrează-i micuţului tău cum se fac urechi de iepuraş din şireturi. Apoi va trebui să facă un nod prin capul iepuraşului, realizând un X prin încrucişarea urechilor. Apoi trage o urechiuşă printr-o parte a X-ului şi trage tare. Astfel ai putea să îţi înveţi copilul să îşi lege şireturile. Cel mai important instrument pe care trebuie să-l foloseşti atunci când îţi înveţi copilul să se îmbrace singur este răbdarea. Micuţul tău va învăţa în propriul său ritm. Nu îl forţa să exerseze. Înainte să realizezi el se va îmbrăca singur fără nici o asistenţă.

COMENTARII

Lasă un răspuns