Uite cum mănâncă japonezii de nu se îngrașă niciodată!

Uite cum mănâncă japonezii de nu se îngrașă niciodată!

0 3285
Mâncare japoneza orez
Orezul nu îngrașă dacă știi cum să-l combini corect cu alte alimente

Cum mănâncă japonezii de nu se îngrașă? Au câteva reguli stricte pe care le respectă. La fel și majoritatea popoarelor asiatice, în timp ce americanii și europeni sunt pe primele locuri la „spart” cântarele.

Acumularea în exces de grăsimi duce la afecţiuni dintre cele mai grave printre care cele cardiace, diabetul de tip II, hipertensiunea arterială, excesul de lipide din sânge, cancerul de endometru, bolile respiratorii şi articulare. Japonezii sunt printre puţinele popoare care nu suferă de obezitate, iar asta pentru că duc un anumit stil de viaţă.

În Franţa, procentul persoanelor obeze s-a dublat în ultimii 30 de ani, acestea ajungând în 2012 la 15% din totalul populaţiei. Însă, în timp ce francezii se îngraşă văzând cu ochii, japonezii îşi menţin greutatea corporală în limite absolut normale. Inclusiv astăzi să vezi un japonez gras este o raritate. Evident, specialiştii au început să investigheze aceste diferenţe uriaşe dintre popoare, iar primul şi cel mai important lucru pe care l-au descoperit este legat de alimentaţie. Bucătăria japoneză este cunoscută în lume şi foarte apreciată, mai ales că preparatele sunt extrem de sănătoase, conţin multe vitamine, minerale şi nutienţi şi extrem de puţine toxine, grăsimi şi E-uri. O a doua diferenţă o reprezintă stilul de viaţă al celor două popoare: în timp ce europenii au un stil de viaţă haotic, mănâncă prost şi nu fac mişcare, japonezii respectă obiceiuri extrem de sănătoase. Iată-le pe cele mai importante dintre acestea!

1. Cum mănâncă japonezii: servesc porţii mici 

Unul dintre motivele pentru care japonezii nu se îngraşă îl reprezintă porţiile mici de mâncare pe care le consumă. Micul dejun, prânzul, cina şi gustările dintre mese sunt în cantităţi mult mai mici, în comparaţie cu cele care sunt consumate  în Europa şi Occident. Japonezii nu se ghifuiesc cu mâncare. Dompotrivă.

2. Japonezii mănâncă multe legume şi fructe

Bucătăria tradiţională japoneză se bazează pe multe legume, fructe proaspete, orez, fructe de mare şi carne slabă. În Japonia se consumă foarte puţine grăsimi, în comparaţie cu alte ţări. Şi fructele sunt extrem de apreciate. În timp ce noi ronţăim între mese cipsuri, dulciuri sau produse de patiserie, ei mănâncă fructe. Potrivit studiilor, se pare că cel puţin 50% din populaţia Japoniei consumă fructe şi legume proaspete de aproape cinci ori pe zi. De asemenea, supa nu le lipseşte din meniul zilnic. Japonezii consumă şi alge, iar unele specii conţin o cantitate mare de iod – element care ajută metabolismul şi menţine sănătatea tiroidei. Nu în ultimul rând, trebuie menţionate fructele de mare şi peştele.

3. Japonezii nu beau lichide în timp ce mănâncă

Este adevărat că japonezii nu beau apă şi nici alte lichide în timp ce iau masa. Probabil pentru că preparatele culinare din ingrediente precum fructe, legume şi supe conţin multă apă. Pe de altă parte, ei consideră că lichidele consumate în timpul mesei afectează digestia blocând absorbţia nutrienţilor în organism. Un lucru foarte adevărat! Mai mult, lichidele consumate în timp ce mănânci duc la mărirea cavităţii stomacului. Iar un stomac mărit va cere o cantitate mai mare de mâncare. Un alt secret: între mese, japonezii consumă ceai cald sau rece – o băutură care ajută organismul în procesul de topire a grăsimilor.

4. Japonezii fac multă mişcare

Japozezii sunt foaret activi, plini de energie şi parcă nu stau locului o clipă. Ei preferă să-şi consume energia prin diverse activităţi fizice: merg mult pe jos, merg mult cu bicicleta. Rar o să vezi un japonez care se urcă în maşină pentru a parcurge distanţe mici. Europenii, pe de altă parte, sunt mult mai comozi: ei preferă să plece cu maşina la serviciu, să stea la birou toată ziua şi să mănânce de la fast food. Nu e de mirare că rata obezităţii creşte de la an la an.

COMENTARII

Lasă un răspuns