S-a anunţat cod portocaliu de ger. Uite cum te îmbraci corect!

S-a anunţat cod portocaliu de ger. Uite cum te îmbraci corect!

0 1606
femeie imbracata cu haine de iarna

Meteorologii ne dau veşti foarte proaste. Au anunţat cod portocaliu de ger în aproape toată ţara. Afară este frig de crapă pietrele, iar Mimi nu mai ştie cu ce să se îmbrace pentru a face faţă temperaturilor atât de scăzute.  Chiar dacă, de fiecare dată când iese din casă, se înfofoleşte ca la Polul Nord, Mimi şi-a dat seama ca nu întotdeauna procedează bine. Aşadar, s-a interesat ce trebuie să facă şi a aflat cum trebuie să te îmbraci corect în aceste zile friguroase.

 Poartă haine în mai multe straturi

Maiou, tricou de bumbac ori helancă, hanorac sau pulover. Îmbrăcat cu mai multe rânduri de haine nu vei mai suferi de frig pe stradă şi, în acelaşi timp, când vei ajunge la serviciu, unde este cald, le vei putea da jos. În schimb, dacă porţi doar un singur strat de haine, de exemplu dor un pulover, afară vei tremura, iar în birou vei suferi de căldură. Hainele pe care le îmbraci se aleg în funcţie nu numai de temperaturile de afară, ci şi de temperaturile din interior. Ţi-e frig? Pui pe tine puloverul. Ţi-e cald? Îl dai jos şi rămâi în cămaşă sau tricou.

Ţi-a intrat apă în cizme? Îţi trebuie şosete de schimb

Dacă cizmele pe care le porţi se umezesc în interior din cauza apei sau a zăpezii de pe stradă, este foarte important să schimbi imediat ciorapii uzi cu unii uscaţi şi călduroşi. Astfel, este recomandat ca cel puţin în această perioadă să porţi cu tine, oriunde te-ai duce, o pereche de rezervă pentru astfel de cazuri neprevăzute. Sau, ar trebui sa îţi cumperi o pereche de cizme din cauciuc.

Poartă căciulă cu urechi

Şi anul acesta poţi purta căciulă cu urechi, în stil rusesc. Sunt ideale pe timp de iarnă. Tricotate, din imitaţie de piele sau din blană artificială, aceste căciuli sunt recomandate pentru zilele friguroase, când este viscol sau bate vântul. Astfel, îţi vei proteja capul şi, mai ales, urechile. Căciulile cu urechi sunt unele dintre cele mai călduroase accesorii de iarnă pe care le poţi găsi aproape în orice magazin de profil, iar preţul lor este pentru toate buzunarele.

Cumpără mănuşi din lână cu degete

În magazine, de câţiva ani, au apărut modele de mănuşi fără degete. Or fi ele la moda dar nu sunt deloc practice. Cumpără mănuşi din lână tricotate, cu degete. În acelaşi timp, evită modelele din piele, din piele întoarsă sau imitaţie de piele pentru că, deşi sunt mai elegante, nu sunt foarte călduroase.

Fularul, cu cât mai lung, cu atât mai bine

Şi fularele lungi sunt la modă. De fapt, cu cât este mai lung, cu atât este mai bine. Eşti în tendinţe dar te aperi şi împotriva frigului. Cumpără un fular lung, tricotat, din lână şi înfăşoară-l de câteva ori în jurul gâtului. Nu vei mai avea probleme cu frigul!

Pune colanţi pe sub blugi

Pe sub blugi poţi purta dres sau colanţi groşi, iar în picioare pune-ţi o pereche de ciorapi flauşaţi sau botoşei. Alege modele care sunt mai subţiri pentru a te putea încălţa apoi cu cizmele. Este recomandat ca în acest anotimp să nu porţi blugi supraelastici, strânşi pe corp. Pentru a te bucura de căldură şi confort, pielea trebuie să fie cât mai aerisită, iar materialul textil din care sunt confecţionate hainele trebuie să lase aerul să circule.

Renunţă la fuste scurte

Iarna nu este recomandat să porţi rochii sau fuste foarte scurte, mai ales dacă nu ai un palton foarte lung. Picioarele îţi vor fi expuse frigului şi, dacă ne este frig la picioare, ne va fi frig peste tot. În cazul în care ai un palton mai lung, tunci fusta trebuie purtată cu o pereche mai groasă de colanţi.

Îmbracă-te cu haine din bumbac, lână şi stofă

Este foarte important ca materialul cu care pielea vine în contact să fie unul cât mai natural. Astfel, în timpul iernii este bine să purtăm lână, bumbac şi stofe. Materialele sintetice, supraelastice, menţin transpiraţia la nivel cutanat prin blocarea procesului natural de evaporare. Menţinerea unui mediu umed la suprafaţa pielii conduce la maceraţie tegumentară şi apariţia unor mici leziuni prin care pot pătrunde microbi. Mai mult, umezeala este mediul propice dezvoltării unui număr mare de bacterii şi agenţi fungici (ciuperci). De asemenea, pot apărea infecţii sau iritaţii ale pielii manifestate prin mâncărimi şi pete roşiatice.

Ce spun meteorologii?

În intervalul 30 ianuarie – 3 februarie, în Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramureş şi Dobrogea vremea va fi foarte geroasă, mai ales noaptea şi dimineaţa. Temperaturile minime se vor încadra între  -27  şi -17 grade Celsius. În Dobrogea, sudul Moldovei şi Bărăgan vântul va atinge viteze de 40-50 km pe oră, accentuând şi mai mult senzaţia de frig.

COMENTARII

Lasă un răspuns